Papa Ivan Pavao II.

4.10.1998.

Mirko Mihalj
Papa u Splitu i Solinu – kolijevci hrvatskog kršćanstva i državnosti

Papa Ivan Pavao II. stupio je na tlo splitsko-makarske nadbiskupije u nedjelju 4. listopada točno u 9,30 sati. U zrakoplovnoj luci u Resniku Papu je dočekao i pozdravio domaćin mons. Ante Jurić, splitsko-makarski nadbiskup. On je predstavio i svjetovne domaćine: dr. Branimira Lukšića, splitsko-dalmatinskoga župana, prof. Ivicu Škarica, gradonačelnika Splita, Nenada Belasa, gradonačelnika Trogira, Antu Sanadera, gradonačelnika Kaštela, i Zvonimira Hrgovića, gradonačelnika Solina.

Predstavljen je i admiral Vid Stipetić, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, Marko Bekavac, načelnik splitsko-dalmatinske Policijske uprave, i Lukša Novak, direktor zračne luke. Papu su pozdravili i članovi državnoga Odbora za doček, a predvodio ih je dr. Jure Radić.

Split je dočekao Svetoga Oca na novouređenom prostoru uz more, na Žnjanu. Dokje prolazio kaštelanskim, solinskim i splitskim župama, u pratnji splitsko-makarskoga nadbiskupa i metropolita Ante Jurića, Papu su pozdravljali vjernici koji nisu mogli poći na Žnjan. Dobrodošlicu su mu najavila i zvona sa crkvenih zvonika i brodske sirene. Najveći skup naroda ikad okupljen na istočnim obalama Jadranskoga mora, pola milijuna ljudi, pozdravilo je Petrova nasljednika, papu Ivana Pavla II., koji je 4. listopada predvodio euharistijsko slavlje na oltaru u obliku lađe, prema projektu Darija Gabrića.

Hodočasnici u 400 brodica

Kao što je narod slušao Isusa, sabran na travi i u svojim brodicama na moru, tako su i dva tisućljeća poslije, u svojim brodicama, u njih oko 400, došli hrvatski vjernici čuti riječ Kristova namjesnika na zemlji, svoga Svetoga Oca. Zastavicama i šalovima te uzvicima »Papa, papa« i pljeskom, s mora i kopna, pozdravili su hodočasnici svoga Papu.

U misnom su slavlju, koje je predvodio Ivan Pavao II., sudjelovali i kardinali Angelo Sodano, Vinko Puljić i Franjo Kuharić, predsjednik HBK zagrebački nadbiskup Josip Bozanić s nadbiskupom domaćinom Antom Jurićem i još pedesetakbiskupa iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja te oko tisuću svećenika.

Na čelu najviših predstavnika hrvatske vlasti bio je predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman i predsjednik Vlade mr. Zlatko Mateša. Uz njih su bili i domaćini: splitsko-dalmatinski župan dr. Branimir Lukšić i splitski gradonačelnik prof. Ivica Škarić.

Uz Splićane i vjernike iz splitsko-makarske nadbiskupije i splitske metropolije, najbrojniji su bili hrvatski hodočasnici iz susjedne Bosne i Hercegovine, njih više od pedeset tisuća, koji su pristigli u Split autobusima i osobnim automobilima, a poneki, poput maratonca Aleksandra Gala iz Mostara, i pješice. I vjernici iz Boke kotorske pristigli su u veliku broju. Oni su sudjelovali i u programu koji je prethodio misnom slavlju na Žnjanu. Osim hodočasnika iz drugih dijelova Hrvatske, na misnom susretu s papom Ivanom Pavlom II. u Splitu sudjelovali su i brojni hrvatski hodočasnici iz Njemačke, Kanade, Australije i drugih zemalja iz cijeloga svijeta. Bili su nazočni i vjernici drugih naroda, od Talijana i Nijemaca do Indijanaca i Japanaca.

Zbor od 2.100 pjevača

Od predstavnika drugih vjerskih zajednica počasno je mjesto pripalo episkopu Srpske Pravoslavne Crkve metropolitu zagrebačko-ljubljanskom i cijele Italije Jovanu Pavloviću i šibenskom protojereju Iliji Krajoviću te evangeličkom biskupu dr. Vladimiru Deutschu.

Liturgijsko pjevanje na Papinoj misi predvodio je zbor sastavljen od 2.100 pjevača pod vodstvom maestra don Šime Marovića i fra Stipice Grgata, a uz orguljsku pratnju maestre s. Mirte Škopljanac-Mačine i s. Zorislave Radić, te puhačkog orkestra Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu. U velikom su zboru bili pjevači katedralnih zborova iz Splita, Zadra, Šibenika, Dubrovnika, Kotora, Mostara i Trogira, te župni zborovi konkatedrale sv. Petra, Gospe Fatimske i Gospe od Zdravlja iz Splita, sv. Marka iz Makarske, zborovi iz solinskih župa, zatim iz Imotskoga, Kaštel-Kambelovca, Kaštel-Staroga, Kaštel-Sućurca, Opuzena, Metkovića, Mravinaca, Kučina, Klisa, Omiša, Vranjica. Tom velikom zboru od 1.100 pjevača pridružio se i drugi zbor sastavljen od tisuću pjevača iz crkvenih zborova splitsko-makarske nadbiskupije. U tom su zboru bili pjevači iz splitskih župa: Presvetoga Srca Isusova na Visokoj, sv. Josipa na Mertojaku, Gospe od milosrđa na Žnjanu, Marije Pomoćnice na Kmanu, Svete Trojice na Poljudu, sv. Luke na Kocunaru, sv. Obitelji na Sukošanu, sv. Ivana Krstitelja na Trsteniku, Materinstva Marijina na Brdima, sv. Marka na Neslanovcu, sv. Pavla na Pujankama, sv. Stjepana na Obali, Gospe od Ružarija na Lučcu, Svetoga Spasa na Mejašima, Gospe od pohodenja na Spinutu, sv. Roka na Manušu, Gospe od Pojišana. Uz njih su pjevali i crkveni pjevači iz župa Vrgorac, Brela, Dicmo, Kaštel-Lukšić, Kaštel-Novi, Kaštel-Štafilić, Sinj, Otok, Gala-Gljev, te redovnice iz samostana sestara milosrdnica, službenica milosrđa, služavki Maloga Isusa i školskih sestara franjevki. Solisti su bili Josip Bubić, Vinko Maroević, Joško Alajbeg, Neno i Elfride Smodlaka. Poslanicu je pjevao Matko Budrović iz Hvara, a evanđelje don Ivica Žižić. Bogoslov Mihael Prović pjevao je zaziv za molitvu vjernika. Pjevana je Hrvatska misa Š. Marovića.

Sve biskupije u pretprogramu

U bdjenju, koje je prethodilo misnom slavlju na Žnjanu, sudjelovali su članovi molitvenih zajednica iz župe sv. Obitelji u Splitu, predstavnici zajednice za oslobođenje od ovisnosti od droge, molitvene zajednice »Molitva i Riječ«, »Djelo Marijino«, neokatekumeni. Okupljeno mnoštvo, koje je na euharistijski prostor pristizalo cijelu noć, popularnom su duhovnom pjesmom na veliki događaj pripremali vokalno-instrumentalni sastavi »Konkatedrala« iz župe sv. Petra i »Agnus« iz župe sv. Josipa na Mertojaku u Splitu. U neposrednoj pripravi na misno slavlje sudjelovali su s prigodnim programom predstavnici svih biskupija splitske metropolije. Za molitveni nastup hvarske biskupije, stare 851 godinu, pobrinuo se don Mili Plenković, dok je prigodni program slavljeničke sedamstoljetne šibenske biskupije uredio don Stipe Perkov. Pjesmu i molitvu dubrovačke biskupije, kojaje nedavno proslavila tisuću godina nadbiskupije i metropolije pod zaštitom sv. Vlaha, predvodio je don Stanko Lasić, a don Ivo Čorić predstavio je sa svojom hrabrom i raspjevanom skupinom kotorsku biskupiju, koja je također u sastavu splitske metropolije. Glazbeno-molitveni program splitsko-makarske nadbiskupije osmislili su fra Stipica Grgat i don Ante Mateljan koji je bio i službeni voditelj cijelog programa pred euharistijsko slavlje sa Svetim Ocem.

»Condura Croatica« -  na dar Papi

Kao prikazni dar Svetom je Ocu darovana maketa starohrvatskog broda iz 11. stoljeća »Condura Croatica« koju su izradili brodograditelji iz Betine na otoku Murteru. Na srebrenoj pločici ispisana su imena svih hrvatskih nadbiskupija i biskupa. Kao prikazni dar predan je i ček za siromašne od 100.000 DM. Darove su prinijeli djevojke i mladići iz svih biskupija splitske crkvene pokrajine odjeveni u narodne nošnje.

Na kraju misnog slavlja Papa je blagoslovio i temeljne kamene za nove crkve.

Unatoč vremenskim prognozama koje su najavljivale kišu i vjetar, cijeli je dan bilo sunčano i mirno, kakvo se vrijeme moglo samo poželjeti.

Papin blagoslov klarisama i pohod najstarijoj katedrali

Poslije misnog slavlja na Žnjanu Papa se provezao novim dijelom Splita, do gradske jezgre. Na tom se putu zaustavio ispred samostana sestara klarisa kojima je podijelio blagoslov. Prošavši splitskom Rivom te zatim ulicama kojima prolazi svečana procesija na blagdan splitskog zaštitnika sv. Duje, Papa je ušao u svoju najstariju katedralu, za koju je kardinal Sodano tom prigodom dodao: »najstariju i najmanju katedralu na svijetu«. Ispred katedrale sv. Duje predao je Papi splitski gradonačelnik Ivica Skarić srebreni ključ sedamnaeststoljetnoga grada Splita, što ga je izgradio akademski kipar Vasko Lipovac. Župan Branimir Lukšić darovao je Papi sliku sv. Nikole, rad slikara Mile Skračića. U pratnji nadbiskupa Ante Jurića i pomoćnoga biskupa Marina Barišića razgledao je Ivan Pavao II. bivši Dioklecijanov mauzolej koji je pretvoren u splitsku prvostolnicu g. 641. kada je za prvoga splitskog nadbiskupa izabran Ivan Ravenjanin. S posvetom splitske katedrale Marijinu uznesenju i solinskim mučenicima Dujmu i Anastaziju službeno započinje i pokrštenje hrvatskoga naroda, što posvjedočuje i Liber Pontificalis. Upravo te je godine papa Ivan IV. Dalmatinac poslao opata Martina da sakupi kosti solinskih i istarskih mučenika i otkupi zarobljene kršćane. Ta se godina uzima i kao početak veza između Hrvata i Svete Stolice, o čemu je sve Papu upoznao njegov voditelj u katedrali dr. Emilio Marin, ravnatelj Arheološkoga muzeja i član Papinske akademije za starokršćansku arheologiju. Papu su u katedrali pozdravili i predstavnici Prvostolnoga kaptola: generalni vikar splitsko-makarske nadbiskupije dr. Josip Delić, katedralni župnik don Zdenko Bralić, mons. Josip Marendić i mons. Srećko Bezić.

Papa u »biskupovoj palači«

Nakon razgledanja splitske prvostolnice Papa je pošao u nadbiskupski dvor, u narodu poznat pod imenom »biskupova palača«, koju su komunističke vlasti oduzele Crkvi, akojaje tek nedavno vraćena i skromno uređena za Papin boravak. Tu se Ivan Pavao II. susreo s hrvatskim biskupima kojima je uputio i svoju poruku.

Poslije kratka boravka u nadbiskupskom dvoru, Papu je pozdravilo mnoštvo naroda cijelim putem do Solina.

Papa je pjevao s mladima

Mnogi mladi vjernici, koji su probdjeli cijelu noć na Žnjanu, poslije misnog slavlja sa Svetim Ocem pošli su na susret u Gospinu prasvetištu u Solinu. Glazbeno-molitveni program na Gospinu otoku vodio je don Božo Delić, a sudjelovali su članovi zajednice Hrvatskoga katoličkog zbora »MI« iz Solina, zbor »Kraljica Jelena«, sastavljen od crkvenih pjevača iz Solina, Mravinaca, Kučina, Klisa i Vranjica te bogoslova i sjemeništaraca iz Splita pod vodstvom dr. Mirka Mikelića. U dijelovima operete »Narod svetoga Petra«, nastupili su i članovi kulturno-umjetničkog društva »Salona« iz Solina uz pratnju tamburaškog orkestra Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu. Papa se dugo zadržao u molitvi pred ulaznim vratima u crkvu Gospe od Otoka. Mladi vjernici, predstavnici katoličkih pokreta i udruga, vjeroučitelji i nastavnici te ostali vjernici dugo su klicali Svetome Ocu. Ljubav koju su mu iskazali i on je uzvratio pjevajući na kraju zajedno sa svima okupljenima »Zdravo Djevo, kraljice Hrvata«. Papi se jednostavno nije odvajalo od hrvatskih vjernika koji su mu htjeli posvjedočiti svoju ljubav i vjernost, tu na temeljima najstarije Gospine crkve i nad grobovima hrvatskih kraljeva, u kolijevci kršćanstva i hrvatske države.

Zahvalnost su Svetome Ocu iskazali i mnogobrojni vjernici koji su ga ispratili na njegovu putu od Gospina otoka u Solinu, kroz grad Kaštela do zrakoplovne luke gdje su se s njim pozdravili svi hrvatski biskupi i kardinali, članovi odbora koji su pripremali njegov pohod te predsjednik države i vlade sa svojim najbližim suradnicima.

Kao što je kazao na kraju susreta u Solinu, Papa je jako zadovoljan napustio našu zemlju.

Sveti je Otac u zrakoplovu Croatia airlinesa otputovao u Vatikan u nedjelju 4. listopada, nešto poslije 20 sati, zazivajući Božji blagoslov na Hrvatsku, dirnut ljubavlju i vjerom hrvatskoga puka koji ga je s oduševljenjem dočekao i ispratio.


POZDRAVNI GOVOR KARDINALA JOSIPA BOZANICA
GOVOR PAPE IVANA PAVLA II. SUDIONICIMA HRVATSKOGA NACIONANOG HODOČAŠĆA
HOMILIJA KARDINALA JOSIPA BOZANIĆA U BAZILICI SV. PETRA
DESET TISUĆA VJERNIKA NA HRVATSKOME NACIONALNOM HODOČAŠĆU U RIM
IZ SVJETSKIH MEDIJA
IZ SVJETSKIH MEDIJA
Događanja
Učitavam