04:27:34 Kultura | Knjiga | Hrvatsko-slovensko razgraničenje | Portal Glasa Koncila
Home
11.12.2016. DRUGA NEDJELJA DO©A©ĆA; Ivan, Barbara, Sunčica, Melecije, Adolf
Kultura | Knjiga
Hrvatsko-slovensko razgraničenje
slika

U Ilirskoj dvorani HAZU-a u Zagrebu predstavljena je u srijedu 22. travnja knjiga Davora Vidasa, stručnjaka za međunarodno pravo i direktora Odjela za pomorstvo i pravo mora u Institutu »Fridtjof Nansen« u Oslu, »Hrvatsko-slovensko razgraničenje - međunarodno pravo je crta ispod koje se ne ide«. Osim autora, o knjizi su govorili predsjednik Uprave Školske knjige Ante Žužul i urednik Dražen Budiša.

Vidasovi tekstovi sabrani u toj knjizi objavljeni su raznim novinama ili časopisima u razdoblju od listopada 2004. do ožujka 2009. godine. Vidas piše da je adresa za rješavanje spora - Međunarodni sud pravde u Hagu. Poručuje da svaki prijedlog za određivanje granica pomoću političkih rješenja otvara put arbitrarnim kriterijima - umjesto isključivo pravnim - može prerasti u doprinos dugoročnoj destabilizaciji regije.

Upravo je taj razlog, koji navodi Vidas, bitan ne samo za Hrvatsku i Sloveniju već i Europsku Uniju da se u rješavanju toga graničnog spora koristi međunarodno pravo kao crta ispod koje se ne ide.

Autor piše da su za rješavanje hrvatsko-slavenskog slučaja potrebni kvalificirani suci koji su stručnjaci za međunarodno pravo. Podsjeća i na dvije jasne geografske činjenice na koje se nadovezuje međunarodno pravo. Prva je činjenica da je u Savudrijskoj vali dio obalne crte hrvatski, a dio slovenski, pa zato Slovenija ne može sama imati suverenost nad cijelim tim zaljevom.

A druga je činjenica da kad bi, hipotetski, Slovenija imala i cijeli zaljev, to i dalje ne bi bio dostatan temelj za ostvarivanje prava na izravni teritorijalni izlaz na otvoreno more jer bi polazne crte teritorijalnog mora Slovenije ostale više od 12 nautičkih milja udaljene od najbližeg otvorenog mora, odnosno točke 5 iz Osimskog ugovora. Prema međunarodnom pravu, Slovenija ne može dobiti izravni teritorijalni izlaz na more, ali joj je, prema istom pravu, zajamčen pristup otvorenom moru.

4.5.2009.
Dodaj RSS kanal Dodaj na iGoogle Bookmark
Naša izdanja
Najprodavaniji naslovi