17:58:46 Kultura | Knjiga | Djela biskupa Srebrnića | Portal Glasa Koncila
Home
11.12.2016. Jakov Markijski
Kultura | Knjiga
Djela biskupa Srebrnića
generička kultura knjiga

Alojzije Ragužin: Život dr. Josipa Srebrnića, biskupa krčkog, I. dio, Dodatak Najnovije beatifikacije i kanonizacije, Punat 2006.

Svoju 23. knjigu krčki umirovljeni svećenik Alojzije Ragužin posvetio je krčkom biskupu Josipu Srebrniću pišući na temelju arhivskih istraživanja. Marljivi autor knjigu o biskupu Srebrniću, Slovencu koji je srcem postao Hrvat a koji je krčkom biskupijom upravljao od 1923. do 1961. godine, podijelio je u 12 poglavlja u kojim iznosi brojne lijepe i teške časove njegova biskupskog upravljanja.

Predstavlja tako biskupske poslanice koje otkrivaju probleme koji su se dugi niz godina pojavljivali u crkvenom i vjerničkom životu biskupije na koje onda upozorava i za koje nudi lijek biskup Srebrnić. Pozornost autora privukle su i biskupove korizmene poslanice koje biskupa otkrivaju kao solidnog teologa. Posebno je poglavlje posvetio Srebrnićevim zauzimanjima da se primjereno vladaju i narod i strani svećenici koji dolaze na odmor na Krk.

Deseto poglavlje prikazuje kako je Srebrnić dragocjenu Baščansku ploču predao Hrvatskoj akademiji u Zagreb i kako se borio za povrat slike Pavla Venecijana iz crkve u Jurandvoru koja je nakon restauracije u Beču dospjela u Italiju a danas je, zahvaljujući biskupu Srebrniću, u krčkoj biskupijskoj kući. Sljedeće poglavlje posvetio je stradanjima naroda za vrijeme talijanske okupacije od 1941. do 1943. godine, a u posljednjem poglavlju prikazuje neugodnosti koje je biskup Srebrnić imao s jugoslavenskim Sokolom, masonskom organizacijom kojoj je cilj bilo djelovanje protiv Katoličke Crkve.

U dodatku knjizi svećenik Ragužin prikazao je najnovije beatifikacije i kanonizacije te je predstavio nove blaženike i svece koji su promaknuti za vrijeme sadašnjega svetoga oca Benedikta XVI.

28.8.2006.
Dodaj RSS kanal Dodaj na iGoogle Bookmark
Naša izdanja
Najprodavaniji naslovi