14:44:05 Događanja | Stara Gradiška: Blagoslovljen temeljni kamen spomen-crkve | Portal Glasa Koncila
Home
11.12.2016. Mauro, Gregor, Edmund
Događanja
Stara Gradiška: Blagoslovljen temeljni kamen spomen-crkve za svećenike žrtve komunizma
slika

»Ovo prazno zatvorsko zdanje velik je i rječit memento. Iz njega izranjaju pred nas brojne i teške zatvoreničke sudbine, progovara nedužna žrtva, čuju se vapaji za pravdom. Posebno nam je pred očima nekoliko stotina svećenika, dijecezanskih i redovničkih, koje su komunističke vlasti nakon II. svjetskog rata nepravedno osudile i ovdje neljudski mučile. Više njih ostavilo je u zatvoru svoje živote te su pokopani na obližnjem groblju u Uskocima, koje čuva tajnu njihove patnje«, rekao je požeški biskup Antun Škvorčević prisjećajući se »crne« povijesti i pozdravljajući sve prisutne svećenike, redovnike i redovnice, vjernike i članove udruga bivših robijaša u Staroj Gradiški, na nedjelju Krista Kralja, 24. studenog, prigodom blagoslova temeljnoga kamena za izgradnju nove crkve sv. Mihaela arkanđela u Staroj Gradiški koja će biti izgrađena na spomen i sjećanje upravo svim svećenicima, redovnicima i redovnicama te vjernicima koji su bili mučeni i zatočeni od komunističkih vlasti upravo uz samo gradilište buduće crkve.

Uz predstavnike državnih, i lokalnih vlasti, svečanom činu blagoslova temeljnoga kamena, koji je predvodio predsjednik Hrvatske biskupske konferencije osječko-đakovački nadbiskup Marin Srakić, prisustvovali su brojni svećenici iz više (nad)biskupija, kao i redovnici i redovnice te vjernici starogradiškoga i novogradiškoga kraja.

U prigodnoj homiliji nadbiskup Srakić je istaknuo da se »posebnost ovoga čina sastoji u tome što ovu crkvu gradimo mjesto one koju su, prisiljeni, svojim rukama rušili svećenici zatočenici logora ili zatvora Stara Gradiška, nakon Drugog svjetskoga rata. Možda neki nisu dobro čuli: da, rušili katolički i drugi svećenici koji su bili osuđeni 'U ime naroda', zaključio je upozorivši na to da su, dok su svećenici rušili materijalnu crkvu, izgrađenu od opeke, u isto vrijeme žrtvom svoga života na temelju Kristu gradili Crkvu, »Božju građevinu«.

»Danas nas misao vodi u ono poratno razdoblje, ne u prvom redu prema srušenoj crkvi, nego prema brojnim svećenicima koji su ovdje u Staroj Gradiški čamili, a neki i svoj život završili. Najčešće ni za što! Jedno od temeljnih ljudskih pravila kaže da svaka nedužna žrtva, pripadala ona bilo kojem narodu, bilo kojoj vjerskoj zajednici, političkom uvjerenju, ubijena bilo gdje ili kada ima pravo da se vrati dostojanstvo. Međutim, naše društvo kao da ne pripada istom ljudskom rodu. Naime, dok se o nekim žrtvama stvaraju mitovi, druge žrtve našega naroda već desetljećima zlonamjerno su prekrivene olovnom šutnjom. Među njih spadaju svećenici, redovnici i redovnice, brojni vjernici koji su suđeni ili osuđeni bez suda samo zato sto su svećenici«, upozorio je nadbiskup Srakić na veliku nepravdu nanesenu svećenicima i vjernicima.

»Svjesni smo što su oni pridonijeli da se sačuva dostojanstvo svijeta za koji se činilo da je bio uvučen u divljaštvo«, dodao je nadbiskup Srakić rekavši kako se cijela Crkva u Hrvata s ponosom sjeća te generacije svećenika od kojih su mnogi mučeni i ubijeni.

U financiranju izgradnje crkve za koju je zemljište dala općina Stara Gradiška, a koja će stajati četiri milijuna kuna, sudjelovat će prema preporuci svojih biskupa svećenici iz cijele Hrvatske. Požeška biskupija se nada da će se u financiranje unutrašnjeg uređenja uključiti i država, tvrtke te brojni vjernici. (ms, gk)

Više pročitajte u tiskanom izdanju Glasa Koncila od nedjelje 30. studenog.

24.11.2008.
Dodaj RSS kanal Dodaj na iGoogle Bookmark
Naša izdanja
Najprodavaniji naslovi