100 GODINA FATIME Čudesni susret djece s Kraljicom krunice

Foto: Shutterstock
13. svibnja navršava se točno 100 godina od prvoga ukazanja Blažene Djevice Marije u portugalskom gradiću Fatimi. Stoljeće od događaja koji su imali velikoga utjecaja za vjernike u prošlom stoljeću, a imaju i za nas danas. U trenutcima ratnih razaranja, bolesti i drugih progona, preko troje malenih portugalskih pastira Gospa je poslala upozorenje, ali i divnu poruku nade i mira, poruku da Bog nije zaboravio svoj narod.

Proljetni nedjeljni dan 13. svibnja 1917. u dolini Cova da Iria u gradiću Fatimi u Portugalu djeca Lucija dos Santos (10), Franjo (9) i Jacinta Marto (7) provodila su kao i obično. Nakon jutarnje mise čuvali su stada, igrali se i oko podneva molili krunicu…

Gospa sjajna poput sunca

Tada se dogodilo ono što će promijeniti njihove živote, a unijeti nadu među ljude. Naime, nakon što su završili s molitvom, ugledali su bljesak, a u njem Gospu! Sjajila je poput sunca, a u ruci držala bijelu krunicu. Ukazala im se ukupno šest puta (od svibnja do listopada 1917.)

Gospina ukazanja dogodila su se u jeku Prvoga svjetskoga rata, u razdoblju političke krize kada su u Portugalu na vlast došli neprijatelji kršćanstva. Počeli su progoniti Crkvu, zabranili su euharistiju, oduzeli i opljačkali crkvena dobra te je zemljom zavladala bijeda.

Zato je u svojim ukazanjima Gospa djecu pozivala i poticala na molitvu za mir, osobito krunice, te žrtvu za obraćenje grješnika i cijeloga svijeta. Djeci je otkrila mnoge vjerske istine, naučila ih nove molitve, ali i najavila buduće događaje koji se nazivaju tzv. Fatimskom tajnom.

Čudesna potvrda ukazanja

Istinitost viđenja Gospa je obećala potvrditi čudom koje se dogodilo u posljednjem ukazanju, kojemu je svjedočilo više od 50.000 ljudi. Premda je dotad padala kiša, odjednom se pojavilo sunce koje je izgledalo kao okrugla srebrna ploča. Bez teškoća se moglo gledati u njega, kako pleše poput kakva plamena kotača te se činilo da će pasti na zemlju. Prelijevali su se svjetlucavi tonovi i mnogo raznih boja. Trajalo je to otprilike deset minuta i vidjelo se s 40 km udaljenosti!

Molitva Gospi Fatimskoj
Presveta Djevice Marijo, Kraljice najvjernija, Majko i odvjetnice naša, častimo te danas, pred tvojim blagoslovljenim likom, da tvome prečistom srcu povjerimo i predamo svoju Domovinu, svoj narod, svoju župu i svoje mjesto, sve ljude u našim susretima i prostorima.
Tvojim srcem molimo od milosrdnoga srca našega Spasitelja Isusa Krista zaštitu, oproštenje i dar mira, da živimo u sigurnosti, pravednosti i slobodi, da se odreknemo bezbožnosti i svjetovnih požuda te razumno, pravedno i pobožno živimo u sadašnjem svijetu za blaženu nadu vječnoga otkupljenja.
U ljubav i zagovor tvoga srca, Kraljice, polažemo svako dijete, mladića, djevojku, oca obitelji i majku! Tebi predajemo svaku redovnicu, redovnika i svećenika. Budi majka mudrosti svim odgovornima za našu sadašnjost i budućnost. Izmoli nam brojna i sveta duhovna zvanja!
Kraljice mira, moli za nas grješnike sada i na času smrti naše, da uđemo u vječni mir, u radost Oca i Sina i Duha Svetoga! Amen.
Najmlađi blaženici nemučenici

Fatimski vidioci već od najranijega djetinjstva bili su pravi vjernici, koji su redovito molili i rado dijelili sa siromašnima. Brat i sestra Franjo i Jacinta nisu poživjeli dugo, kao što im je to sama Gospa u ukazanjima rekla. Franjo je poživio još samo dvije godine i umro 1919. od španjolske gripe, a Jacinta je preminula 1920. Svoja trpljenja rado su prikazivali za obraćenje grješnika. Papa Ivan Pavao II. oboje ih je 2000. godine proglasio najmlađim blaženicima nemučenicima u povijesti Crkve.

Lucija je nakon završene srednje škole otišla u samostan. Kako je težila strožem redovničkom redu, pristupila je u karmelićanski samostan sv. Terezije. Ondje je ostala sve do smrti 2005. godine. Samo tri godine nakon njezine smrti Papa je dopustio otvaranje biskupijskoga postupka za proglašenje blaženom.

Svetište Portugala i cijeloga svijeta

U posljednjem se viđenju Gospa predstavila kao Kraljica Krunice te je zatražila da joj se u čast ondje sagradi kapelica. Kapela Ukazanja gradi se već 1919. godine, a gradnja bazilike započinje 1928. Crkva je 1930. potvrdila da su ukazanja u Fatimi vjerodostojna i da se dopušta štovanje Gospe, koja je prema imenu grada nazvana Gospom Fatimskom.

Otada je gradić Fatima (koji je ime dobio prema legendi o Fatimi, lijepoj kćeri arapskoga kneza, koja je u 12. st. iz ljubavi prema kršćanskom vitezu prešla na kršćanstvo) postao najvažnije hodočasničko središte u Portugalu i jedno od najvažnijih marijanskih svetišta Rimokatoličke Crkve u svijetu. Godišnje se ondje okupi oko četiri milijuna hodočasnika.

Papa Pio XII. posvetio je 1942. godine – u vrijeme stravičnih razaranja Drugoga svjetskoga rata – cijeli svijet Srcu Marijinu. Bilo je to na 25. obljetnicu ukazanja u Fatimi. Od tada se Gospa Fatimska počinje još izravnije i snažnije častiti, a poseban su pečat pobožnosti dali i pape Pavao VI. i Ivan Pavao II., koji su hodočastili u Fatimu. Prvi 1967., na 50. obljetnicu ukazanja, a drugi 13. svibnja 1982. godine, na prvu godišnjicu atentata koji je preživio.

 

Fatimska tajna
Dijelovi Gospine poruke bili su odmah poznati, neki su ostali tajnom, a odnosili su se na događaje koji su mijenjali povijest u prošlom stoljeću.
Prvi dio fatimske tajne odnosi se na strašno viđenje pakla kamo odlaze grješnici, a drugi dio govori o pobožnosti Prečistomu Srcu Marijinu kojom se duše grješnika mogu spasiti od pakla. Također, Gospa je navijestila i Drugi svjetski rat, političke progone i glad.
Treći dio fatimske tajne ostao je nepoznat do 2000. godine, kada ju je Sveta Stolica konačno objavila. Iako su zbog toga mislili da ona proriče kraj svijeta, potvrđeno je da se tajna odnosi na događaje koji su se već zbili – prije svega na teške progone kršćana u 20. st., ali i na atentat na papu Ivana Pavla II. Atentat je pokušan upravo na dan početka fatimskih ukazanja, 13. svibnja 1981. Papa je čudesno preživio pa je jedan od metaka kojima je bio pogođen ugrađen u krunu Gospe Fatimske u Fatimi.