AKUPUNKTURA IZMEĐU EZOTERIJE I MEDICINE Postoje li zaprjeke za vjernike?

Foto: Shutterstock
Akupunktura između ezoterije i medicine

Pozdrav! Od prijatelja sam dobila preporuku da probam zbog učestalih bolova svoj problem riješiti akupunkturom. Znam da ta tehnika ima veze s istočnjačkom duhovnošću. Ali postoji li zaprjeka za vjernika da ode na takav tretman, trebam li se nečega pribojavati?

Čitateljica

Nismo iz Vašega pisma uspjeli shvatiti mislite li na terapiju klasičnom akupunkturom koja se provodi u ponekim hrvatskim javnim zdravstvenim ustanovama (posebno u tzv. »ambulantama za bol«) i koju određuje isključivo liječnik na temelju zdravstvenoga stanja pacijenta, ili na neka druga mjesta. Ipak, moramo upozoriti na ono što stoji na službenim stranicama »Hrvatskoga areopaga – Centra za međureligijski dijalog« Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca. Oni tumače da je akupunktura drevni kineski medicinski sustav liječenja star više od pet tisuća godina, »nedavno oživljen u Kini i predstavljen liječnicima zapadne medicine«. »Temelji se na uvjerenju da suptilna energija struji tijelom, a to je povezano s kozmičkim principima yina i yanga. Yin se povezuje s tamom, mjesecom, pasivnošću, blagošću, ženskim principom; yang označava sunčano svjetlo, aktivnost, muški princip, tvrdoću. Ravnoteža tih energija u ljudskom tijelu utječe na zdravlje odnosno na bolest. Iscjeljivanje akupunkturom djelomično mijenja tokove tih energija, ubadanjem igala na ključne točke, tijekom promjenljivih vremenskih perioda. Anestezija pri kirurškim zahvatima također se može provesti akupunkturom. Drevni kineski i hinduski sustavi liječenja povezani su s filozofskim ili mističnim shvaćanjem svemira, a sustav yin i yang, i strujanje suptilne energije ima mnogo toga zajedničkog s kundalini energijom hinduističkog joga sustava.« Na Zapadu se pojavila 1928. godine, a zanimanje za tu metodu postupno je raslo u Europi i Americi nakon Drugoga svjetskoga rata. Glavni prodor akupunkture na Zapad dogodio se ranih sedamdesetih.

»Bilo koja terapija uvijek je usmjerena prema iscjeljenju i ublažavanju boli, bilo terapeutskim postupkom ili farmaceutskim pripravkom«, navodi fra dr. Josip Blažević. »Međutim, načini iscjeliteljskoga zahvata mogu se zasnivati na radikalno različitim antropologijama«, ističe i tumači da nije samo pitanje može li se primjenjivati aromaterapija, kristali, akupunktura, nego je problem pozadina tih terapija. »Ključni pojam zapadne kulture, filozofije, teologije i civilizacije pojam je osobe. Osoba nosi cijelu zapadnu kulturu. Na pojmu osobe počiva znanost, ljudska prava. Bog je osoba, stvorio je čovjeka na svoju sliku, kao osobu. Osoba je jedinstvena, neponovljiva, biće koje misli«, a new age uvodi »novu antropologiju na bazi tzv. čakri, susrećemo je u jogi, alternativnoj medicini i okultnim praksama«. Te se dvije antropologije sukobljavaju pa bi i o tome trebalo voditi računa kako se ne biste osjećali loše ako ste se u liječenju odlučili za tu vrstu terapije, jer prema tumačenju fra dr. Blaževića »neki iscjelitelji tvrde da i homeopatija i akupunktura imaju dvostruko djelovanje: na fizičko tijelo, ali i na energetske sustave eteričkoga tijela«.