Lako je razgovarati s glasovitim hrvatskim športašima kada im ide, nakon trofeja, uspjeha, priznanja. Najteže vrijeme u karijeri svih igrač(ic)a jest ono rehabilitacijsko, nakon ozljeda, lomova, bolesti, s jed(i)nim upitnikom iznad glava – kada će povratak. Oporavak nakon ozljede desnoga lakta nije skinuo osmijeh s lica uspješne tenisačice Ane Konjuh. A mogao je. Jer igrala je odličan tenis, bila među dvadeset najboljih tenisačica svijeta krajem srpnja prošle godine, približavalo se sve ono o čemu je sanjala kada je kao djevojčica uzela teniski reket u ruke. Kod Ane sve zvuči jednostavno, iako samo ona zna koliko je znoja proliveno da bi se »zakucalo« na vrata najboljih seniorki. I tada, nakon siječanjskoga nastupa u australskom Brisbaneu – stanka. Neizvjesnost. »Teniski lakat« na doslovan i metaforičan način.

Svejedno, dvadesetogodišnja Dubrovčanka sa zagrebačkom adresom nestrpljivo iščekuje drugu polovicu svibnja i francusku zemlju prestižnoga pariškoga Grand Slam turnira. Pet godina nakon što je bila prva juniorka svijeta, s osvojenim Australian Open turnirom u pojedinačnoj konkurenciji i parovima, mlada Ana mora sve ispočetka, jer je u međuvremenu pala na 104. mjesto. Ali temelji su čvrsti, radna volja uz ljubav prema tenisu nesporna, a i ciljevi su postavljeni kao da je riječ o mnogo starijoj i iskusnijoj osobi. Njezine su želje prilično jasne, i na kraće, i na dulje staze. Osvojiti barem jedan seniorski Grand Slam, postati svjetski broj jedan, a potom zasnovati obitelj. Ana Konjuh s prepoznatljivim osmijehom i optimizmom – vraća se na osnovnu crtu. Neka se meč nastavi.

Kako Vaš »teniski lakat« izgleda na početku svibnja i kakve su liječničke prognoze?

KONJUH: Treća je operacija iza mene. Na posljednju sam otišla na »slijepo« kako bih izvadila komadić tkiva koji je smetao. Oporavak teče prema planu, tri tjedna igram tenis i spremam se »uhvatiti« Roland Garros. Vjerujem da su ovo bili posljednji problemi s laktom.

Što Vam je davalo snagu u trenutcima neizvjesnosti i iščekivanja povratka na teniske terene?

KONJUH: Nisam imala mnogo slobodnoga vremena nakon siječanjskoga turnira u Brisbaneu i nastavaka problema s laktom. Posjećivala sam liječnike po cijelom svijetu, nisam samo ležala na krevetu i čekala da prođe. Podrška je bila obitelj, molila sam se i Bogu da pomogne kako bi ozljeda što prije prošla i kako bi se pronašlo neko rješenje. Sada vjerujem da na putu oporavka idem u nove radne pobjede.

Prisiljena ranije odrasti
Neizostavno spominjete obitelj u svakom razgovoru; otac Mario, majka Iris i sestre Andrea, Antonia i Antea Vaš su motiv broj jedan.

KONJUH: Uglavnom sam vrijeme provodila s najstarijom sestrom Andreom. Kada smo svi na okupu, cijenimo dragocjeno vrijeme. Na turnirima sam bila prisiljena ranije odrasti. Obitelj je od prvoga dana uz mene, i nadam se da će im se to povjerenje i vratiti jednoga dana.

Javljaju li Vam se kolegice iz Hrvatske, ali i svjetskoga vrha s porukama podrške?
Podrška je bila obitelj, molila sam se i Bogu da pomogne kako bi ozljeda što prije prošla i kako bi se pronašlo neko rješenje. Sada vjerujem da na putu oporavka idem u nove radne pobjede

KONJUH: Javljaju, vidjela sam se s hrvatskim kolegicama, a nekoliko svjetskih tenisačica i prijateljica također se raspitivalo gdje sam i kako teče oporavak. Nadam se da ćemo se više družiti nakon povratka.

Je li na svoj način poučno ovo vrijeme izbivanja s WTA turnira?

KONJUH: Naučila sam cijeniti ono vrijeme kada igram turnir za turnirom, kada sve djeluje pomalo dosadno. Otkad je nastupilo razdoblje od pola godine bez tenisa, nedostaju mi konstantne prilike na turnirima gdje se trudim dati sve od sebe.

Koliko je psihološki teško biti među dvadeset u usponu, a potom zbog ozljede biti na ljestvici ispod stotinu najboljih tenisačica?

KONJUH: Nisam detaljno ni pratila koja sam na WTA listi, drugi su me izvještavali. Nije mi bilo lako čuti da sam izvan stotinu najboljih, jer mi budućnost ovisi o redoslijedu na ljestvici. No, nakon koraka natrag, vjerujem da ću pronaći snage vratiti se na stare staze.

Čime, uz povremeno javljanje na društvenim mrežama i vremenom s obitelji i mladićem, kratite dane do povratka?

KONJUH: S obzirom na uobičajeni igrački ritam hotel – teren, teren – hotel, tijekom boravka kod liječnika u Sjedinjenim Američkim Državama posjetila sam i pojedine znamenitosti, prvi put vidjela Chicago… Iskoristila sam priliku i priuštila si zadovoljstva za koja nemam vremena tijekom igranja.

San je osvojiti Grand Slam
Unatoč svega dvadeset godina u životnom kalendaru, odajete zrelost, odlučnost. Što Vam je bliži cilj nakon povratka na teren?

KONJUH: Bliži mi je cilj ostati zdrava (smijeh, op. a.). San mi je osvojiti Grand Slam i biti broj jedan, što je i blizu i daleko. Naučila sam cijeniti zdravlje i spoznaju da igram tenis, i uživam što više mogu u onome što volim. Bodovi će doći, želim biti sretna i uživati u tome. Život se ionako u trenutku promijeni.

Kada zamislite deset godina stariju Anu, što vidite u tridesetogodišnjakinji pri kraju karijere?

KONJUH: Nadam se da ne ću igrati tenis, da ću imati obitelj u tom razdoblju. Jer dok igramo, teško je paralelno imati i karijeru i obitelj, iako su se pojedine igračice vratile nakon poroda. Vjerujem da ću s 28 godina zasnovati obitelj i živjeti život nakon tenisa.

Što savjetovati mladima i njihovim roditeljima koji uglavnom i u tenisu vide priliku isključivo za materijalni uspjeh?

KONJUH: Počela sam trenirati tenis s četiri godine, nisam ni znala što je novac. Zaljubila sam se u tenis, igru, uz stariju sestru i nisam razmišljala o materijalnom. Novac tenisača ne može motivirati onoliko koliko može ljubav i predanost u treniranju onoga što voli.

»Više nemam ni dubrovački naglasak«
Jeste li optimistični ususret polufinalnomu susretu Davis Cupa između Hrvatske i SAD-a u rujnu, kako poimate novi uspjeh Marina Čilića i kolega?

KONJUH: Ponosna sam na dečke, gledala sam nesretni finale protiv Argentinaca u studenom 2016. Vjerujem u njih, uvijek se rado odazovu i igraju svim srcem za Hrvatsku. Zaslužuju golemu podršku i plasman u novo finale.

Na kraju razgovora, koliko Vam nedostaje Lapad na Jarunu?

KONJUH: Nedostaje more. Imala sam jedanaest godina kada sam došla. Više nemam ni dubrovački naglasak, no priviknula sam se na Zagreb. Naravno da je Dubrovnik dio mene, moje djetinjstvo, odem s radošću odmoriti se u rodni grad. Zagreb je radni dom, a dolje je – dom.

Desetak minuta razgovora s Bogom
Spomenuli ste molitvu, imate li vremena za euharistiju i koje su Vam molitve na srcu?
KONJUH: Na putovanjima nisam u mogućnosti svake nedjelje ići na misu, a osim osnovnih molitava draga mi je »Anđele čuvaru«. Pokušavam svakodnevno odvojiti desetak minuta za razgovor s Bogom, zamolim za zdravlje, no ono najvažnije jest unutarnji mir. Kada čovjek to ima, i kada vjeruje, sve je drugo lako napraviti.