AUSTRALSKI POVRATNICI OPLEMENJUJU HRVATSKI JUG Pomoć oboljelima od demencije i njihovim obiteljima

Anna Pažin, tajnica udruge DUSAB

Dubrovačka udruga skrbnika, njegovatelja, bolesnika, i prijatelja Alzheimerove bolesti i ostalih demencija (DUSAB) djeluje u Dubrovniku od 2014. godine. Udrugu je osnovala obitelj Pažin, povratnici iz Australije koji su dolazeći iz uređenoga društva ostali zatečeni vrlo ograničenom i često nefunkcionalnom uslugom koja im je ponuđena kada se razbolio član njihove uže obitelji. Udruga raznim aktivnostima želi pomoći oboljelima i njihovim obiteljima da se lakše nose s dugom i kroničnom bolešću demencije i njezinim poteškoćama. Udruga želi djelovati na društvenu svijest u kojoj će osobe pogođene demencijom i njihove obitelji biti podržane i prihvaćene od svoje zajednice te uživati jednaka prava bez diskriminacije.

Stoga klub DUSAB svaki utorak organizira edukacije, grupne psihosocijalne i duhovne potpore, druženja, zdravstveno usmjerene tjelovježbe, radionice za prevenciju demencije i one o zdravoj prehrani, organizira izlete i druge djelatnosti s ciljem socijalne integracije bolesnika i njihovih obiteljskih njegovatelja, i unapređenja kvalitete života članova.

DUSAB također ima telefonsko savjetovalište »Hotline« koje je dostupno dvadeset i četiri sata dnevno tijekom cijeloga tjedna, organizira i javne tribine, okrugle stolove, stručne edukacije za profesionalne i obiteljske njegovatelje (IVA – Integrativna validacija) i informativne dane u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Cilj je udruge otvoriti prvi centar za demenciju u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u sklopu kojega bi djelovao prijeko potreban dnevni boravak za oboljele od demencije, čime bi se moglo rasteretiti umirovljeničke domove. Jedan od uvjeta za prijavu projektnoga prijedloga jest osiguran prostor, stoga udruga već dugo očekuje da Županija i Grad omoguće prostor u koji bi se uložio novac od Europskih fondova i otvorio prvi dnevni boravak za oboljele kako bi njihove obitelji mogle nastaviti raditi i živjeti, znajući da je njihov oboljeli na sigurnom. Prema statistikama u najjužnijoj hrvatskoj županiji su 2364 osobe s demencijom, za koje se skrbi 5910 članova njihovih obitelji. Budući da je u Dubrovačkoj općoj bolnici u neurološkoj poliklinici dijagnosticirano 10 novih dijagnoza demencije mjesečno, iz udruge upozoravaju da je epidemija demencije pred vratima i da je hitno potrebno rješenje za dnevni boravak i proširenu uslugu kućne njege. Za sada nažalost još uvijek nema konkretnoga odgovora od Županije i Grada te se u udruzi nadaju da će lokalne vlasti prepoznati taj javnozdravstveni problem kao prioritet te se uključiti u pomoć za svoje najpotrebitije i najosjetljivije članove zajednice.