BIJEG U MAŠTU Učinak dobrote

Golubica: Čudesna priča
»Golubica: Čudesna priča« (White Bird: A Wonder Story); obiteljska drama; redatelj: Marc Forster; glume: Helen Mirren, Ariella Glaser, Orlando Schwerdt, Bryce Gheisar, Gillian Anderson

U kinima je vrlo dobra američka drama »Golubica: Čudesna priča«, snimljena prema istoimenoj knjizi iz 2019. godine američke književnice Raquel Jaramillo Palacio (1963.), koja je određen nastavak njezine knjige »Čudo« iz 2012., koja je pak ekranizirana 2017. godine. Poveznica su dječaci August Pullman, s urođenom deformacijom lica, i Julian, koji ga je zlostavljao i zbog toga bio izbačen iz škole.

Na početku filma »Golubica« vidi se nekoliko kadrova iz »Čuda«, pa se usredotočuje na Juliana (Gheisar), koji je u drugoj školi. Njemu baka Sara (Mirren), slikarica koja ima izložbu u Parizu, priča o vlastitom iskustvu iz djetinjstva i daje time lekciju o ponašanju. Film se tada premješta radnjom u prošlost. Produkcijski je vrlo dobar, kamera lijepo bilježi i prirodu i likove, a glumci su uvjerljivi.

Sara je živjela s roditeljima u malom mjestu u Francuskoj tijekom Drugoga svjetskoga rada. Riječ je o dobroti dječaka Juliena, s preboljenom dječjom paralizom, koji je nju, sa svojim roditeljima, zaštitio i spasio jer je ona Židovka. A Juliena su zbog bolesti učenici izbjegavali.

Unatoč opasnostima i tragedijama, Sara (Glaser), koja je oduvijek lijepo crtala, i Julien (Schwerdt) stvorili su u skrovištu svoj čaroban svijet pun mašte, sreće, prve ljubavi, zadivljujućih izmaštanih putovanja i Chaplinovih filmova.

U Americi je roman »Golubica« potaknuo pokret »#BudiFrend« koji promiče ljubaznost, ravnopravnost i prijateljstvo. Dobrota se pamti, mijenja sudbine i potiče druge da se tako ponašaju.