BLAGDANSKA STANKA NA CAMINU Božićni dani u hodočasničkoj prijestolnici sv. Jakova

Snimio: I. Tašev | Uz pročelje katedrale sv. Jakova stoji visoka jela

U središtu najpoznatijega europskoga hodočasničkoga puta Camina na sjeverozapadu Španjolske u predbožićno vrijeme rijetko se mogu susresti hodočasnici pješaci s ruksacima i torbama na ulicama, u crkvama, hodočasničkom centru… Sezona hodočašća Puta sv. Jakova intenzivno traje od travnja do kraja listopada, a upravo je oko Božića »zatišje«. Razlog je i vrlo praktičan – taj dio Španjolske, Galicija, u zimskim mjesecima uopće ne podsjeća na mediteransku zemlju, a kada smo ga posjetili početkom prosinca, dominirali su niski oblaci, velika vlaga i česta kiša – uvjeti koji otežavaju pješačenje.

Rekordna godina

Ipak, po mnogo čemu se vidi da se došlo u mjesto snažno obilježeno duhovnošću – ne samo da stari dio grada obiluje crkvama i veličanstvenom katedralom koja čuva grob sv. Jakoba apostola, nego se i na običnoj misi tijekom radnoga dana u katedrali – u kojoj su u posljednja tri desetljeća molila sva trojica papa – mogu susresti mnogi Španjolci koji su u Santiago de Compostelu stigli organiziranim prijevozom ili samostalno kako bi ispunili svoj zavjet.

Sezona hodočašća Puta sv. Jakova intenzivno traje od travnja do kraja listopada, a baš oko Božića je »zatišje«. No u božićnoj osmini veliko je slavlje prijenosa tjelesnih ostataka sv. Jakova apostola iz Jeruzalema do obale Galicije

I oni su vjerojatno pridodani brojci od gotovo pola milijuna hodočasnika koji su u 2023. godini posjetili »hodočasničku prijestolnicu sv. Jakova«, jer prema brojkama koje se detaljno vode najavljuje se da bi ova godina mogla biti rekordna po broju hodočasnika…

Božić u Galiciji po mnogočemu podsjeća na slavlja i u drugim europskim regijama. Ukrašeno središte s mnoštvom lampica i rasvjete, a na glavnom trgu Obradoiro uz pročelje katedrale sv. Jakova stoji visoka jela. Uz božićne dekoracije našlo se mjesta i za novorođeno Dijete u jaslama te Blaženu Djevicu Mariju i sv. Josipa. Možda ih je i iznenađujuće vidjeti u snažno sekulariziranoj Španjolskoj, koja se – očito – ne odriče svoje tradicije. Kanonik u Nadbiskupiji Santiago de Compostela mons. Francisco Buide ispričao nam je kako se u Galiciji slavi otajstvo Kristova rođenja. Istaknuo je da je ono slično tradiciji u ostalim dijelovima Španjolske i Italije, a najčešće se veže uz izradu jaslica te prikaze Betlehema u kućama, župama, školama. »Ponekad to postane zanimljiva ruta u božićno vrijeme – posjetiti izrađene jaslice na različitim mjestima. I taj prikaz ne odražava uvijek vjerno ambijent Betlehema, Jeruzalema, Nazareta u Isusovo doba, nego su prikazi često aktualizirani i mogu se vidjeti neki dijelovi našega podneblja i kulture. To je divno jer pokazuje što nam Kristovo otajstvo znači danas«, ističe mons. Buide. Spominje i tradicionalne božićne pjesme na galicijskom jeziku, koji više podsjeća na portugalski nego na španjolski jezik. Neizostavan je dio i »božićna gastronomija«, nastavlja španjolski svećenik, ali tvrdi da ona ide dalje od pripreme specifičnih jela i slastica, njezin je smisao – okupljanje obitelji i prijatelja u blagdansko vrijeme.

Duhovna iskustva

S obzirom na to da naš sugovornik redovito slavi mise u katedrali sv. Jakova u Santiago de Composteli te se susreće s brojnim hodočasnicima koji radnim danom dolaze na neku od pet misa, kaže da se u ovo božićno vrijeme rijetko mogu susresti hodočasnici pješaci. To su češće oni koji žele hodočastiti u miru, ne i u samoći, nego u vrijeme manje gužve u potrazi za duhovnošću. »Nedvojbeno je da je Put sv. Jakova postao vrlo zanimljiva ruta pa privlači mnogo ljudi iz cijeloga svijeta s različitim religijskim tradicijama, pa čak i one koji su prilično daleko od bilo kakvoga prakticiranja vjere.

»Camino upućuje na vjeru i duhovnost, duhovna iskustva. Santiago de Compostelu vidim kao mjesto susreta s Bogom u ovom vremenu sekularizma u Galiciji za cijeli svijet«, svjedoči kanonik Buide

Camino upućuje na vjeru i duhovnost, duhovna iskustva. Santiago de Compostelu vidim kao mjesto susreta s Bogom u ovom vremenu sekularizma u Galiciji za cijeli svijet«, svjedoči kanonik Buide.

Upravo se zato i Nadbiskupija Santiago de Compostela trudi odgovoriti na sve duhovne potrebe hodočasnika pa su brojni svećenici i laici angažirani u pastoralnoj brizi – od pružanja logističke potpore hodočasnicima do svećenika koji slave mise, propovijedaju i ispovijedaju hodočasnike na mnogobrojnim jezicima. »U vrijeme kada dolazi najviše hodočasnika – od travnja do listopada – u Santiago de Compostelu dolaze svećenici iz različitih biskupskih konferencija u Europi: Francuske, Nizozemske, Njemačke, Engleske i Italije, kako bi se skrbili za hodočasnike«, pojašnjava nam mons. Buide.

U toj pomoći hodočasnicima važnu ulogu imaju i katolički skauti, njih stotinjak u Santiagu, a njihov se broj povećana na oko četiri stotine ako se uzme u obzir cijela regija Galicija. O katoličkim skautima govori nam 23-godišnja studentica medicine, voditeljica skauta Anita Villas. »Biti skaut u Santiagu de Composteli je povlastica. Naši skauti imaju priliku vrlo često susresti skaute iz drugih zemalja jer ovdje imamo centar i primamo skaute svih nacionalnosti«, kaže Anita Villas i ističe da su skautske skupine vezane uz župe i redovničke zajednice.

Božićno slavlje sv. Jakova
Posebno je ozračje u božićnom vremenu u Santiago de Composteli i zato što se slavi blagdan vezan uz sv. Jakova. Naime, 30. prosinca svake godine obilježava se prijenos tjelesnih ostataka sv. Jakova apostola iz Jeruzalema do obale Galicije pa je tada velika proslava. Uz nju se veže i pokretanje jednoga od simbola katedrale – botafumeira, kadionice veličine metar i pol te težine 53 kilograma. Nju pokreće sustav kolotura uz asistenciju osmorice muškaraca.