BLAGDANSKO OZRAČJE U ZAJEDNICI OSOBA S INTELEKTUALNIM TEŠKOĆAMA »KORABLJA – ARKA« Uskrsna radost raste kada se darovi svakoga pojedinca cijene i razvijaju

Snimio: B. Čović | Blagdansko ozračje u zajednici osoba s intelektualnim teškoćama »Korablja - Arka«

Upravo na Svjetski dan osoba s Downovim sindromom, 21. ožujka, volonterka Biljana otvorila je Glasu Koncila vrata zajednice »Korablja – Arka« u zagrebačkoj Dubravi. Zatekli smo korisnike i volontere okupljene oko kave i omiljenoga gableca koji je dragocjen trenutak u poludnevnom boravku »Arke«, »sveto vrijeme kada su zajedno«, kako je to opisala Slavenka Milinović, voditeljica poludnevnoga boravka. Krovna organizacija »L’Arche« okuplja zajednice osoba s intelektualnim teškoćama, koje danas postoje u više od 40 zemalja svijeta. Zajednica u Hrvatskoj ima 22 korisnika, u radu s kojima se svakodnevno izmjenjuje pet volontera.

Odgovor na potrebu za zajedništvom i potporom

Udruga djeluje na četirima lokacijama u zagrebačkoj Dubravi, a u tijeku je kampanja prikupljanja sredstava za izgradnju nove, velike kuće koja bi okupila sve aktivnosti i članove. U tu je svrhu snimljen i glazbeni spot »Ljubav spašava svijet« u kojem nastupaju poznati glazbenici hrvatske estrade.

Članovi »Arke« pripremaju se za Uskrs slijedeći svoj uobičajeni dnevni raspored: molitva, prva aktivnost, kava sa zakuskom, druga aktivnost, no dan prije našega posjeta upriličeno je tradicionalno »pranje nogu«, koje se običava u zajednicama »Arke« širom svijeta.

»Arka« je nastala kao odgovor na potrebe odraslih osoba s intelektualnim teškoćama koje nakon završenoga školovanja ostaju u socijalnoj izolaciji, prepuštene sebi i najbližim članovima obitelji. »Arka« pruža sve oblike zajedništva i psihosocijalne i duhovne potpore, kao i terapijske programe: muzikoterapiju, art-terapiju, rehabilitacijske i športske aktivnosti. »S ‘Arkom’ sam se susreo prvi put 2012. godine na jednoj duhovnoj obnovi; ondje sam upoznao prijatelja Zdravka, koji je osoba s Downovim sindromom. Tri sam godine volontirao u ‘Arci’ kao student, a 2016. postao sam voditelj zajednice. Najveću vrijednost ‘Arke’ vidim u prijateljstvu koje se ondje razvija i njeguje. Tu se događaju velike transformacije srca. Tu se vidi da je Bog živ. Iz te srži aktivnosti prirodno slijede i održavaju se«, rekao je Miron Perić, sadašnji voditelj zajednice.

Svi imaju darove

Jedna je od temeljnih premisa »Arke« da svaka osoba ima dar, talent kojim može obogatiti druge, pa tako i osobe s intelektualnim teškoćama, koje se programima »Arke« nastoje osnažiti. Kreativne radionice i kućni poslovi prilika su za razvijanje sposobnosti i talenata. »Korisnici Arke imaju različite darove; netko više voli crtati, netko izrađivati nakit, netko voli pjevati, netko kuhati, neki imaju dobar smisao za glumu, organiziramo predstave u kojima oživljavamo evanđelje i neki su korisnici jako dobri u tome, neki imaju dar za molitvu – na primjer Laci. Moji su darovi kreativnost i kulinarstvo«, rekla je Karla Janković, mlada ekonomistkinja i svakidašnja volonterka udruge.

Jednostavnost poput Isusove

»Najveća je vrijednost ‘Arke’ jednostavnost, malenost. Počneš cijeniti male i jednostavne stvari, koje često banaliziramo, a zapravo daju život. Svaki dan u radionici, kada vidim kako darovi naših korisnika dolaze do izražaja, kako se od plašljivih nesigurnih osoba postupno osnažuju i postaju osobe sa svojim punim potencijalom, to je nešto posebno«, rekla je Slavenka Milinović, voditeljica poludnevnoga boravka. Po struci inženjerka grafičke tehnologije, jedna je od onih koji su sanjali »Arku« i izgrađivali njezine početke u Hrvatskoj.

Matej Lovrić, katolički pisac i dugogodišnji član »Arke«, često javno ističe da je to »najjednostavnije mjesto na svijetu«. »Jednostavnost je dobra stvar zato što je Isus jednostavan. Kad promatram kakav je Isus i kakav je njegov odnos s ljudima, vidim da je jednostavan. Najbliže što sam vidio tomu moji su prijatelji u ‘Arci’. Oni su tako jednostavni. Tako obični, tako Božji. Mene Irena 11 godina pita isto pitanje: ‘Hoćeš li probati ovaj cappuccino koji ću ti ja napraviti? Nikada nisi probao takav.’ I ja se svaki put oduševim tim cappuccinom«, posvjedočio je Matej.

Iz Francuske u zagrebačku Dubravu

U zagrebačkoj »Arci« već nekoliko mjeseci volontira i mlada Francuskinja Alwena Dulieu iz Rennesa. »Moje volontiranje u ‘Arci’ trajat će do kolovoza, sveukupno 10 mjeseci. Stekla sam bakalaureat iz psihologije i razmišljala sam što dalje, hoću li na magisterij ili ne… Poželjela sam neko konkretno iskustvo volontiranja i pronašla sam ‘Arku’. Željela sam ići nekamo izvan Francuske. Ovdje sam svaki dan, sudjelujem u radionicama, a nedjeljom idemo s korisnicima u crkvu. Iskustvo je jako dobro, vrlo su srdačni. U inkluziji osoba s invaliditetom u Francuskoj još ima prostora za napredak, programi među ostalim ovise o količini novca koji se ulaže. Ateistkinja sam, ali nije mi nikakav problem što je ovo katolička zajednica«, rekla je Alwena.

Pripreme za Uskrs

»Za Uskrs se pripremamo tijekom cijele korizme, svaki dan imamo molitvu, pratimo liturgijski kalendar s tekstovima koje Crkva predlaže. Nakon čitanja biblijskoga teksta svatko kaže svoju molitvu i nakon toga zajedno molimo Očenaš. Naši korisnici najčešće mole za prijatelje i članove obitelji. Na posebnim susretima zajednice srijedom poslijepodne obilježavamo razne etape korizme, ususret Uskrsu. Tako smo imali obred pranja nogu, što je za nas posebno važno jer se to njeguje u svim zajednicama ‘Arke’ na svijetu. To je simbol služenja i uzajamnosti, gdje jedni drugima možemo pomoći. Često smo u ulozi onih koji drugima pružaju pomoć, ali smo i sami potrebiti pomoći drugih. U tom činu pranja nogu naši prijatelji, koji su često u drugoj ulozi, nama nešto daju, a mi primamo«, pojasnila je Slavenka.

Izdvojene izjave:
»Moje je iskustvo u ‘Arci’ predivno. Jučer smo imali pranje nogu; bili smo podijeljeni u tri grupe i svi su svima prali noge.«
                                                                                                Andrea Soldo, volonterka
»Imam puno prijatelja. Matej mi je jako dobar prijatelj; on je dobar čovjek, daje mi komplimente. U zajednici se bavim majstorskim radovima, usisavam i brišem prašinu.«
                                                                                                Ladislav – Laci, korisnik
»U ‘Arci’ imam mnogo prijatelja i volim biti ovdje.«
                                                                                                              Marko, korisnik
»Prijatelji iz ‘Arke’ daju mi život, zato se vraćam ovamo. Nakon što sam došao u ‘Arku’ prije 11 godina, došao sam kući, stao pred ogledalo i zaplakao; poželio sam se vratiti onamo. ‘Arka’ je za mene euharistija. Ako se odsiječeš od euharistije, odsjekao si se od života. Nedavno sam bio tri mjeseca bolestan i nisam dolazio u ‘Arku’; osjećao sam se odsječenim od života. Prijatelji su mi svaki dan slali poruke: ‘Mislim na tebe. Molim za tebe. Kako si?’«
                                                                                                         Matej Lovrić, član
»Ja sam jedna od onih koji su sanjali ‘Arku’. Počeli smo moliti za ‘Arku’ i poduzimati konkretne korake – od osnivanja udruge do konkretnoga angažmana s osobama, uređivanja prostora itd. Aktivnosti u radionici prilagođene su prostoru; provodimo tzv. čiste aktivnosti: izradu nakita, krunica, čestitaka, pozivnica i zahvalnica za vjenčanje. Počelo je spontano, a sada imamo velike narudžbe.«
                                                       Slavenka Milinović, voditeljica poludnevnoga boravka
»Voljela bih imati svoj kafić. Bila bih konobarica. Volim raditi ogrlice za djevojčice. Voljela bih da Josip Kežić dođe na kavu, on je moj frizer. Uvijek idem k njemu šišati se. U ‘Arci’ imam puno prijatelja.«
                                                                                                               Irena, korisnica