BOBICE GOJI KAO SUPERHRANA I LIJEK Cijenjene zbog bogata sadržaja antioksidansa

Bobice goji
Foto: Shutterstock | Goji bobice

Bobice goji (Lycium barbarum, lat.), vučje bobice, podrijetlom su iz Azije, no uspijevaju i uzgajaju se i u našim krajevima. Te su bobice veoma cijenjene zbog bogata sadržaja antioksidansa, pa se stoga nalaze na vrhu skale ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). To je skala koja mjeri antioksidativnu vrijednost hrane. Prema toj skali bobice goji imaju 25 300 jedinica. Za usporedbu nar, koji se smatra jakim antioksidansom, ima 12 500 jedinica. Zbog visoke koncentracije antioksidansa zaeksantina bobice goji vrlo su djelotvorne za zdravlje očiju. Taj antioksidans povezan je sa sprječavanjem senilne makularne degeneracije koja je povezana s gubitkom vida zbog degenerativnih promjena žute pjege u starosti te pomaže i u zaštiti očiju od UV zračenja. U očuvanju zdravlja vida goji bobice djelotvorne su i zbog sadržaja kompletnoga spektra antioksidanata karotenoida, uključujući i beta-karoten, kojega ima više nego u mrkvi. Bobice goji bogate su brojnim ljekovitim tvarima, aminokiselinama, esencijalnim masnim kiselinama, vitaminima i mineralima koji jačaju imunosni sustav, usporavaju proces starenja i oštećenje stanica, djeluju protuupalno te se stoga svrstavaju u superhranu.

  • Četvrtina šalice bobica goji sadrži 340 % preporučene dnevne doze unosa vitamina A pa treba biti oprezan s količinom pojedenih bobica jer mogu uzrokovati hipervitaminozu A.
  • Preporučena dnevna doza bobica je 10-30 g dnevno. Budući da se brzo kvare, na tržištu se najčešće mogu nabaviti sušene ili u obliku soka.
  • Bobice goji sadrže polisaharid physalin koji je potvrđen kao sastojak koji pomaže u borbi protiv karcinoma, a posebno karcinoma crijeva, želudca i prostate.
  • Bobice goji djeluju na smanjenje šećera u krvi pa treba biti oprezan kod istodobnoga uzimanja s lijekovima za sniženje glukoze u krvi.
  • Trudnice ne bi trebale uzimati bobice goji jer sadrže betain, spoj koji može štetiti zdravlju fetusa.