BONTON ZA DRUŠTVENE MREŽE Pravila za dobro vladanje

Foto: Shutterstock

»Galateo – iliti o ponašnju« jedna je od najpopularnijih knjiga u povijesti, nastala još u 16. stoljeću, u kojoj renesansni autor Giovanni Della Casa nudi važne savjete za pristojno ponašanje. Taj svevremenski »bonton« bavi se i ponašanjem za stolom za kojim se objeduje ili večera. Projekt »Obitelj i mediji« predstavio je vlastiti »Galateo« za ponašanje za »stolom« društvenih mreža.

Prvi savjet koji nude iz »Obitelji i medija« jest da se za »stolom« Facebooka, Instagrama ili Whatsappa ne treba »prejedati«.

»Zlatno pravilo prije nego što se ‘spojimo’ na društvene mreže: promislimo što želimo objaviti. Želimo li reći nešto što je korisno, lijepo, zabavno ili nešto suprotno od toga? Želimo li svojim riječima ozračje učiniti ugodnijim ili napetijim?«

»Pokušajmo se umjereno koristiti društvenim mrežama (baš kao što za vrijeme jela treba odrediti koliko je hrane doista potrebno) i uzeti odušak kada je potrebno (koji uzimamo između manjih obroka)«, pojašnjavaju iz »Obitelji i medija«. Kao i za objedom ili večerom, za zajedničkim stolom na društvenim mrežama nepoželjno je biti na bilo koji način nepristojan. »Zlatno pravilo prije nego što se ‘spojimo’ na društvene mreže: promislimo što želimo objaviti. Želimo li reći nešto što je korisno, lijepo, zabavno ili nešto suprotno od toga? Želimo li svojim riječima ozračje učiniti ugodnijim ili napetijim? Reći nešto na društvenim mrežama treba biti isto kao i kada nešto govorimo uživo – jer iza ekrana se uvijek nalazi neka osoba«, upozoravaju iz »Obitelj i medija«. Na tom tragu stručnjaci iz »Obitelji i medija« imaju još jednu paralelu između stola u blagovaonici i društvenih mreža: svoje »sustolnike« ne smijemo vrijeđati. Dobro je, napominju iz »Obitelj i medija«, u svijetu društvenih mreža promisliti i o kvaliteti informacija kojima su njihovi korisnici izloženi, a treba provjeriti i ljude s kojima se želi sjesti za »stol« društvenih mreža. »Vodimo li razgovor koji je svrhovit ili samo tratimo vrijeme? Postati ‘lav iza tipkovnice’ nije dobro ni za koga«, zaključuju iz »Obitelj i medija«.

Istraživanja pokazuju da 4,8 sati provode djeca u razvijenim zemljama svakoga dana na društvenim mrežama. Osim prekomjerne izloženosti virtualnim sadržajima, učestao je problem na mrežama poput Facebooka i čest izostanak pravila dobroga ponašanja.