BRŠLJAN SMANJUJE TEGOBE KAŠLJA Preporuča se i kod upaljene kože i sluznice

Foto: Shutterstock

Bršljan (lat. Hedera helix) poznati je sastojak preparata protiv kašlja. Zbog sadržaja saponozida (hederagenin, bajogenin, alfa-hederin) i saponina (hederasaponin C) koji opuštaju glatku muskulaturu bronha i pomažu otapanju guste sluzi u bronhima, preparati bršljana učinkoviti su kod iskašljavanja, ali i smiruju nadražajni kašalj i upalu sluznice dišnih putova. Osim toga, saponini i niz aktivnih spojeva u bršljanu poput flavonoida, fitosterola, derivata kavene kiseline i drugih fenolnih spojeva, poliacetilena i eteričnih ulja imaju antimikrobno djelovanje. Istraživanja in vitro (u laboratoriju) potvrdila su baktericidni učinak na velik broj bakterija kao i virocidno i mikocidno djelovanje. Stoga se vanjska upotreba preparata bršljana u obliku kupki i obloga preporučuje kod upaljene kože i sluznice, a posebno kod gljivičnih infekcija. U kozmetici je ekstrakt bršljana poznat po djelotvornosti u tretmanima protiv celulita jer hederasaponini i hederagenin djeluju na učvršćenje tkiva.

  • Preparati bršljana odobreni su kao biljni lijek i uvršteni u monografije Europske agencije za lijekove i Europske farmakopeje.
  • Bobice su otrovni dio bršljana i ne smiju se upotrebljavati kao lijek.
  • Nije preporučljivo uzimati više od dvije žlice usitnjena lista bršljana na litru vode, ni više od jednoga lista bršljana u čajnim mješavinama.
  • Zbog velikoga sadržaja saponina treba biti oprezan s kućnim pripravcima bršljana te se za oralnu upotrebu preporučuju komercijalni pripravci bršljana koji sadrže standardizirane količine saponina.
  • Preparate bršljana ne preporučuje se uzimati u trudnoći i tijekom dojenja.