KRIVA PROCJENA Cjepivo za ovosezonsku gripu nije djelotvorno

Foto: Shutterstock

Agencija za javno zdravstvo mjerodavnoga britanskoga ministarstva među prvima je službeno upozorila i priznala da trovalentno cjepivo koje je ove zime na tržištu nije djelotvorno protiv virusa gripe. To je neugodno otkriće objavljeno početkom godine u znanstvenom medicinskom časopisu »British Medical Journal« (BMJ 2018, 360, k78). Prema podatcima Agencije velik je dio stanovništva cijepljen neučinkovitim preparatom, a to znači da oni mogu oboljeti od gripe usprkos primljenoj dozi cjepiva. 

Pogrješno cjepivo

Riječ je o tome da je ove zime najučestaliji virus gripe tipa B, i to linije Yamagata, a trovalentno cjepivo ne pokriva taj soj virusa. Taj se oblik virusa gripe relativno rijetko pojavljuje pa je ove sezone iznenadio institucije koje prate, procjenjuju i odlučuju koje je cjepivo potrebno primijeniti. Djelotvornost cjepiva protiv gripe različita je i mijenja se iz sezone u sezonu, a ovisi, među ostalim, o tome koliko se cjepni soj podudara sa sojem virusa gripe koji cirkulira među ljudima. Budući da je neočekivani virus gripe B (Yamagata) postao dominantan, mnogi stanovnici na britanskom otoku primili su »krivo« cjepivo. Vjerojatnost da takvo cjepivo zaštiti od gripe nije veća od 20 posto. 

Yamagata u Hrvatskoj

Ista priča vrijedi i za Hrvatsku. Prema naputku Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo cijepljenje protiv gripe u Hrvatskoj službeno je započelo početkom studenoga. Za ovu je sezonu osigurano 280 tisuća doza trovalentnoga cjepiva koje ne sadrži soj virusa Yamagata. Stoga svi oni koji su cijepljeni ne mogu očekivati prikladnu zaštitu od gripe jer i u Hrvatskoj prevladava neočekivani »gost Yamagata«. Ili, prema riječima Vladimira Draženovića, voditelja Nacionalnoga centra za gripu: »Na taj se tip virusa naši građani nisu senzibilizirali jer je rijedak, a mi pratimo gripu već šezdeset godina.« 

Uvoz krive robe

Nabavljeno cjepivo »Influvac« je inaktivirano, a proizvodi ga farmaceutska kompanija »Abbott Biologicals« iz Nizozemske. Prema gruboj procjeni nabavna je cijena iznosila oko 15 milijuna kuna, što je svakako prevelik iznos za prenisku zaštitnu vrijednost toga cjepiva. Cijepljenje je besplatno za određene kategorije, poput starijih ljudi, zdravstvenih djelatnika ili pacijenata s kroničnim oboljenjima, a ostali ga građani moraju platiti 20 kuna. Uglavnom, promašena investicija dobar je razlog da se razmisli i o drugim oblicima prevencije obične gripe. 

Izvor pogrješke u Ženevi

Ovosezonsko trovalentno cjepivo protiv gripe glavna je ponuda na čitavu europskom tržištu prevencije, i to zahvaljujući preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. Svakoga proljeća umreženi sustav javnozdravstvenih laboratorija (GISRS) pod koordinacijom i pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije objavljuje predviđanje sojeva virusa čija se pojavnost očekuje na sjevernoj hemisferi. Na temelju tih procjena preporučuje se najefikasniji oblik cjepiva za čitavu populaciju. Za ovu je zimu emitirana preporuka da se proizvodi trovalentno cjepivo koje pruža zaštitu od cirkulirajućih sojeva virusa: A/Michigan/45/2015 (H1N1)pdm09, A/Hong Kong/4801/2014 (H3N2) i B/Brisbane/60/2008. Dakle, u tom cjepivu nema linije Yamagata. 

(Ne)sporna tema

Neki predstavnici hrvatskoga Nacionalnoga centra za gripu uvjeravaju javnost da cijepljenje trovalentnim cjepivom nije uzaludno jer postoji takozvano unakrsno poklapanje sojeva virusa. Također, opravdavaju lošu prognozu činjenicom da »cjepivo protiv gripe nikada nije najidealnije pogođeno jer se virus influence stalno mijenja«. No ljudi s terena, poput Ive Petrića, voditelja epidemiološke službe Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, tumače situaciju jasnije i jednostavnije: »Građani cijepljeni ovim cjepivom nisu zaštićeni od ove gripe B koja prevladava na području Hrvatske.«

U svakom slučaju, a za razliku od ostalih oblika cijepljenja, nedjelotvornost ovogodišnjega cijepljenja protiv gripe – nije sporna tema.