DA BUBREZI I VLASIŠTE NE ZAKAŽU Preslica – korov koji liječi

Foto: Shutterstock | Poljska preslica

Poljska preslica (Equisetum arvense, lat.) korov je koji je teško iskorijeniti, a u službenoj kliničkoj fitoterapiji upotrebljava se za poticanje izlučivanja urina i kao pomoćna terapija kod upala mokraćnoga mjehura te pijeska i manjih kamenaca bubrega i mokraćnoga mjehura. Zbog diuretičkoga djelovanja pomaže kod oteklina nogu te ublažava tegobe uzrokovane gihtom ili artritisom. Osim toga, zbog sadržaja organskoga spoja sitosterola smatra se da poljska preslica pomaže kod benignoga (dobroćudnoga) povećanja prostate. Biljka sadrži oko 10 posto silicija, a dvije trećine toga silicija su silicijeva kiselina koja se ugrađuje u kosu, kosti i nokte te se zbog toga poljska preslica smatra remineralizacijskom biljkom koja vraća čvrstoću i elastičnost kostima, kosi i noktima. Neke studije dokazale su da silicijevi spojevi iz preslice potiču metabolizam kalcija, što pomaže u zacjeljivanju lomova, a za bolji učinak potrebno ju je kombinirati s drugim biljkama bogatim kalcijem (sezam, badem i sl.).

  • Budući da postoji više vrsta preslica od kojih su neke otrovne, važan je oprez, a najsigurnije je pripravke od poljske preslice nabaviti u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama zdrave hrane.
  • Unatoč ljekovitosti kod upale mokraćnih putova, zbog poticanja mokrenja, čime se uklanjaju bakterije iz mokraćnoga sustava, zbog jakoga diuretičkoga djelovanja, nije dobro upotrebljavati poljsku preslicu kod glomerulonefritisa i teških upala mokraćnih putova jer može iscrpiti umorne organe.
  • Iako to nije klinički dokazano, smatra se da preslica jača korijen kose, pomaže kod ćelavosti i pridonosi uklanjanju prhuti pa se zbog toga nalazi u mnogim prirodnim proizvodima za jačanje i njegu kose.
  • Čaj od preslice pomaže u izlučivanju čak 30 posto više vode iz organizma mokrenjem.
  • Preslicu nije poželjno upotrebljavati u većoj količini i većoj koncentraciji ni predugo piti. Zbog diuretičkoga djelovanja može smanjiti razinu kalija u organizmu. Valja je rabiti pod nadzorom liječnika.
  • Trudnicama i dojiljama ne preporučuje se uzimanje preparata od poljske preslice.
  • Ljudi alergični na mrkvu mogu biti alergični i na preslicu.