DOVITLJIVA »iPRAVILA« KAO DAR UZ SVAKI TINEJDŽERSKI PAMETNI TELEFON »Hoće li moje dijete biti spremno koristiti se takvim uređajem a da on ne obuzme njegovu cjelokupnu pozornost?«

Foto: Shutterstock

»Hoće li moje dijete biti spremno koristiti se takvim uređajem a da on ne obuzme njegovu cjelokupnu pozornost?« Pitanje s kojim se zasigurno susreću i mnogi hrvatski roditelji prilikom kupnje pametnoga telefona svojemu djetetu postavila si je prije desetak godina Amerikanka Janell Burley Hofmann, koja se nakon toga u javnosti proslavila na pomalo neobičan način, a njezin je slučaj predstavio projekt »Obitelj i mediji«.

Ta majka petero djece najstarijemu je sinu Gregoryju kupila iPhone kada je imao 13 godina, dakle na početku tinejdžerske dobi. No imali su neobičan dogovor, štoviše sklopili su – ugovor. Kao preduvjet upotrebe takvoga dara osmislila je 18 pravila na koja je, da bi dobio iPhone, trebao pristati njezin sin Gregory.

Američka autorica i majka smatra da ne treba imati sveučilišnu diplomu iz područja računalstva i tehnologije da bi se djeca odgajala za digitalni svijet

O »Gregoryjevim pravilima« raspravljalo se na brojnim roditeljskim internetskim platformama pa je majka Hofmann napisala i knjigu o toj temi: »iPravila – Što svaka zdrava obitelj treba znati o ‘selfijima’ i odrastanju«. Osnovna premisa knjige, pojašnjavaju iz »Obitelji i medija«, jest da tehnologija doista mijenja puno toga, no unatoč takvim okolnostima roditelji trebaju stavljati naglasak na ono dobro što u međuljudskim odnosima preostaje. Nadalje, potiče američka autorica i majka, da bi se djeca odgajala za digitalni svijet, ne treba imati sveučilišnu diplomu iz područja računalstva i tehnologije, a roditelje ne trebaju obeshrabriti ni situacije u kojima će spoznati da njihova djeca znaju puno više o suvremenim tehnologijama nego odrasli. »Najbolji način da se odgovori na trenutačne i buduće izazove jest povratak na osnove roditeljstva. Roditelji trebaju identificirati i osnažiti principe i vrjednote koje smatraju važnima te ih u svom odgojnom pristupu prilagoditi tehnološkim okolnostima«, napominje autorica u knjizi »iPravila«. Među pravilima majke Hofmann jest i roditeljski pristup lozinki pametnoga telefona, kao i pravilo da se mobitel – upotrebljavao se on za čitanje, glazbu ili puku zabavu – jednostavno ne upotrebljava u dječjoj sobi. Ona inzistira i na dobrom ponašanju na internetu, pa je sinu Gregoriju »propisala« da ono što misli da ne može reći nekomu uživo, ne smije reći ni preko poruke ili telefonskoga poziva. Jedno je od pravila poticanje osjećaja zahvalnosti – ne samo zbog pametnoga telefona kao tehnološkoga »čuda«, nego i na svim drugim stvarima koje im roditelji omogućuju.

Kada je Amerikanka Janell Burley Hofmann 2014. godine objavila knjigu »iPravila«, njezin odgojni pristup i odnos prema pametnim telefonima mnogim se roditeljima činio avangardnim. No s obzirom na činjenicu da roditelji sve više uviđaju štetne strane interneta i pametne tehnologije, raste i odgovornost da se djeca zaštite dodatnim mjerama i pravilima, koja mogu biti i razigrana poput onih koje predlaže autorica.