EUROPSKI OBIČAJI UZ VELIKU GOSPU – OD MISE DO ULICE Nosi im se plava boja

Foto: Profimedia
Iako je Uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo službeno jedna od mlađih marijanskih svetkovina, toga dana na vidjelo dolazi bogata vjerska baština i pobožnosti te raznolika simbolika nadahnuta Ženom odjevenom Suncem, u njezinoj slavi. Od susjednih zemalja Austrije i Italije preko Malte, Njemačke i Švicarske proslava Velike Gospe u gotovo svakom kutku Europe pokazuje kako narodi izražavaju ljubav prema svojoj Madoni, Gospi, Djevici, Bogorodici…
ITALIJA
Madonari – ulični slikari kršćanskih motiva
Odaju počast Blaženoj Djevici Mariji ne žaleći što će prva kiša isprati njihova umjetnička djela
Uz Veliku Gospu sagnuti nad asfaltom na ulicama Italije s kredama i pastelama u rukama stvaraju sakralnu umjetnost nadahnutu kršćanskom tradicijom. I dok cijeli kreativni proces promatraju gledatelji, amaterski umjetnici trenutak nadahnuća pretvaraju u vjerske prikaze, najčešće Blažene Djevice Marije. Stoga su i dobili naziv madonari jer su se još od 16. stoljeća u Italiji tijekom vjerskih proslava počela oslikavati javna mjesta, posebice kopijama prikaza Majke Božje poznatih slikara. Slikanje na asfaltu posebno je popularno u Curtatoneu u sjevernoj talijanskoj pokrajini Mantovi (gdje takve događaje održavaju još od sedamdesetih), kao i na jugu u gradovima Taurianovi u Kalabriji ili Noceri Superiore u blizini Salerna, a obično je u te manifestacije uključena i mjesna biskupija. Madonari odaju počast Blaženoj Djevici Mariji ne žaleći što će prva kiša isprati njihova umjetnička djela.

AUSTRIJA
Uznesenje u marijanskoj plavoj boji
Plava kao liturgijska boja na marijanske blagdane nije nestala još u pojedinim zemljama Južne Amerike, kao i na Filipinima.
U poznatom srednjoeuropskom marijanskom svetištu Mariazellu svećenici na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije slave mise odjeveni u misnice plave boje. Iako je upravo to boja koja se najčešće povezuje uz Majku Božju kao boja neba i slobode, to danas više nije liturgijska boja i određeno je da se na Veliku Gospu misa slavi u bijeloj misnici. Ipak, austrijsko svetište očuvalo je tradiciju i zapravo je jedino mjesto u Europi u kojem se na marijanske blagdane nosi plava misnica, a nosio ju je i papa Benedikt XVI. kada je prije 14 godina posjetio Mariazell. Plava kao liturgijska boja na marijanske blagdane nije nestala još u pojedinim zemljama Južne Amerike, kao i na Filipinima. Naime, za ta je područja mjerodavna vatikanska kongregacija dala dopuštenje da se nosi misnica plave boje.

MALTA
Šarene procesije za zaštitnicu otoka

Na svetkovinu Marijina uznesenja šarene procesije ulicama posebice se održavaju u sedam gradova u toj otočnoj zemlji.

Velika je Gospa »kraljica sezone« – ne samo u turističkom, nego i u vjerskom pogledu – za stanovnike otoka Malte koji su vjerski i tradicijski poznati kao marijanski narod koji Mariju štuje i kao zaštitnicu otoka. Na svetkovinu Marijina uznesenja šarene procesije ulicama s kipom Blažene Djevice Marije i misna slavlja posebice se održavaju u sedam gradova u toj otočnoj zemlji u Sredozemnom moru s nešto manje od pola milijuna stanovnika. No Velika Gospa ne može proći i bez tradicijske glazbe lokalnih glazbenika, kao ni velikih vatrometa koji se pripremaju, jer se Uznesenje Blažene Djevice Marije poklapa s još jednim važnim događajem u malteškoj povijesti. Naime, u jeku Drugoga svjetskoga rata 15. kolovoza 1942. u britanskoj operaciji »Pedestal« tanker sa zalihama za opskrbu savezničkih snaga i stanovništva uspio se probiti do Malte.

BODENSKO JEZERO
Molitveno povezivanje Europe na Marijin blagdan
Ove godine brodska procesija vjernika po 40. put povezuje tri zemlje: Švicarsku, Njemačku i Austriju
Blaženoj Djevici Mariji, koju se naziva i Zvijezda mora, hodočasti se i brodovima. Bodensko jezero u predalpskom području ove godine na Veliku Gospu ugostiti će 40. put brodsku procesiju vjernika iz triju zemalja: Švicarske, Njemačke i Austrije. Europa se tako na Marijin blagdan i simbolički povezuje – u molitvi i zajedništvu vjernika iz župa Rorschach, Lindau i Bregenz. Uz pratnju glazbenih sastava, brodovi ukrašeni cvijećem, križem i kipom Gospe Fatimske napuštaju te tri luke i susreću se na zamišljenoj granici triju država usred jezera. Tijekom putovanja brodom moli se krunica te pjevaju marijanske pjesme pod vodstvom lokalnih sastava, a na mjestu okupljanja svećenik ili biskup obično održi homiliju te blagoslovi više tisuća okupljenih hodočasnika te bilje, što je običaj u zemljama njemačkoga govornoga područja. Na kraju slijedi vatromet u čast Blažene Djevice Marije.