Glas Koncila br. 10/2023.

INTERVJU: PSIHOTERAPEUTKINJA I TEOLOGINJA MAJA JAKŠIĆ
EUROPSKI POVJERENICI ZA PASTORAL MINISTRANATA NAPOKON STIGLI U HRVATSKU
Oduševiti ministrante da budu poslužitelji braće i sestara i izvan crkve
KOMENTAR
OKRUGLI STOL O SLOBODNOJ NEDJELJI UZ RASPRAVU U HRVATSKOM SABORU O PROMJENI ZAKONA O TRGOVINI
Objema rukama za slobodnu nedjelju
NA KORIZMENOM SUSRETU SVEĆENIKA KATEDRALNOGA ARHIĐAKONATA PREDSTAVLJENE IZJAVE I ODLUKE DRUGE SINODE
Lučenje sinodnosti od demokracije
NUNCIJ IZBJEGLIM UKRAJINCIMA
»Bog uvijek brani nevine«
NAŠI RAZGOVORI
SISAK
Biskupov »vujec Lojzek«
PROPISI-PRAVO-PRAVDA
ZAPAŽANJA
VJERNICI LAICI AKTIVNI U CRKVI
JOSIP MUŽIĆ O GOSPI U ROŽENICI
SUSRET
SVJEŽE IZ »KONZERVE«
REPORTAŽA: ŽUPA GOSPE KARMELSKE U BOGOMOLJU I ŽUPA SV. JURJA U GDINJU

Iz tiska je izašao novi broj Glasa Koncila pripremljen za nedjelju 12. ožujka, a otvara se poticajem s konferencije Međunarodnoga saveza za pastoral ministranata – Oduševiti ministrante da budu poslužitelji braće i sestara i izvan crkve.

Europski povjerenici za pastoral ministranata napokon su stigli u Hrvatsku te u ponedjeljak 6. ožujka u Splitu sudjelovali na godišnjem susret povjerenika za pastoral ministranata biskupskih konferencija Europe kojemu je Hrvatska već trebala biti domaćin prije tri godine. Na ovogodišnjoj konferenciji okupilo se 34 sudionika iz 12 zemalja koji su tijekom radnih susreta razmjenjivali nova iskustava rada u pastoralu ministranata.

Uz završetak biskupijskoga postupka za beatifikaciju sluge Božjega brata Bonifacija Ivana Pavletića za kojega u petak 10. ožujka u Vikarijatu Rimske biskupije, u Rimu, završava biskupijska faza procesa za beatifikaciju za Glas Koncila o. Mariano Passerini, koji je u svibnju 2010. došao u Hrvatsku, u Kutinu, upravo kako bi, kako kaže, »glas o svetosti brata Bonifacija Pavletića širio u njegovu rodnom kraju i cijeloj Hrvatskoj« govori da je »biskupijski proces beatifikacije pokazao da sluga Božji Bonifacije Ivan Pavletić nikada nije posve nestao iz sjećanja ne samo Družbe sinova Bezgrješne, nego ni iz sjećanja svojih sunarodnjaka. Vrijedi to posebno za kutinski kraj, ali i za čitavu Hrvatsku«.

Ovotjedni komentar glavni urednik Glasa Koncila Branimir Stanić piše uz deset godina pontifikata pape Franje. »Pokuša li se zaustaviti sadašnji trenutak Katoličke Crkve pod 10-godišnjim vodstvom pape Franje, može se uočiti prilično vidljiv paradoks za koji tek treba vidjeti kamo će odvesti: svjetovnim rječnikom rečeno, u doba pape Franje, kojega se u pojedinim krugovima, unatoč njegovoj vjernosti crkvenomu nauku, često zločesto naziva ‘liberalnim’, zapravo jačaju i nanovo se profiliraju ‘konzervativne’ struje u Crkvi«, piše među ostalim urednik Stanić zaključujući u komentaru da je proteklo crkveno desetljeće počelo rađati diljem svijeta iznenađujućim duhovnim plodovima.

S kojim se teškoćama suočavaju stanovnici područja pogođenih potresom i ratom, kako izliječiti traume i oprostiti te u kakvu su odnosu vjera i psihologija odgovara u intervjuu Maja Jakšić, iskusna psihoterapeutkinja koja diljem Hrvatske pomaže pojedincima i obiteljima. »Ne postoji obitelj koju sam posjetila, a da nakon nekoliko minuta nije počela priča o ratu, stradanjima, nepravdama, razočaranjima. Njihova je stvarnost pretužna. Postoje paralelne Hrvatske; jedna zgrće i grabi što stigne, dok druga, zarobljena proživljenim nepravdama i zločinima za koje nitko nije odgovarao, nije u stanju krenuti dalje«, rekla je sugovornica koja se u razgovoru dotaknula i teme patnje za koju ističe da nije poraz, nego je nit kojom je Krist utkan u živote ljudi.

Zasigurno su mnogi ostali neugodno iznenađeni odlukom zagrebačkoga Visokoga upravnoga suda koji je potez zagrebačkih gradskih vlasti glede ukidanja mjere roditelj odgojitelj ocijenio legalnim. Osim što odluka Grada Zagreba o ukidanju mjere roditelj odgojitelj nije utemeljena ni na jednoj stručnoj preporuci, upozoravaju iz udruge »U ime obitelji« i Hrvatske udruge roditelja odgojitelja za Glas Koncila, nitko ne spominje socijalnu dimenziju naprasnoga ukidanja mjere na koju se oslanjalo više od pet tisuća zagrebačkih obitelji.

S istoka najsunčanijega otoka dolazi ovotjedna reportaža. U crkvama Gospe Karmelske i sv. Jurja na istoku Hvara na nedjeljnom se misnom slavlju okupi tek četrdesetak ljudi. No to je, s obzirom na broj stanovnika u Bogomolju i Gdinju, pravo iznenađenje. Kraj načičkan crkvicama i kapelicama privlačan je, naime, i onima koji gradsku vrevu žele zamijeniti spokojem maslinarstva. No život na otoku ima i svoje nedaće, koje su nam »uz bokun ribe i čašu vina« otkrili župljani i franjevci Bosne Srebrene koji im služe.

Povodom Danâ hrvatskoga jezika doc. dr. Maja Opašić govori o svetopisamskim izvorima svakodnevnoga izraza. Docentica na riječkom Učiteljskom fakultetu u razgovoru je otkrila i da su je na izučavanje biblizama u hrvatskom jeziku, na kojima je i doktorirala, potaknuli i »dragocjeni biseri« njezine bake Šimice te da se specifičnosti hrvatskoga jezika i narodnoga duha mogu jasnije ogledati u našim biblijskim izrekama i poslovicama.

U rubrici »Vjernici laici aktivni u Crkvi« Mario Andretić, voditelj župnoga Caritasa kod kapucina u zagrebačkoj Dubravi, govori o obliku siromaštva koje se ne može nazvati samo materijalnim. Na stranicama novoga broja Glasa Koncila donosi se razgovor s dr. Josipom Mužićem uz objavu knjige »Zlatna Kraljica: Ukazanja Majke Božje u Roženici«. Knjiga se bavi svjedočanstvima troje djece iz obitelji Markuz iz Roženice da im se u lipnju 1951. godine nedaleko od njihova obiteljskoga doma ukazala Majka Božja.