Glas Koncila br. 29/2021.

INTERVJU: JEZIKOSLOVKA DR. NATAŠA BAŠIĆ
ANGELUS S PROZORA POLIKLINIKE GEMELLI
Da Europa bude ujedinjena u vrjednotama koje su ju utemeljile
KANADA
KOMENTAR
RIM
Papa za vrijeme oporavka stigao pratiti i finale Eura
NAŠI RAZGOVORI
ĐAKOVO
Zajedničke vrjednote koje spajaju Požegu, Đakovo i Srijem
(PRI)GOVOR ZNANOSTI
TEOLOŠKI OSVRT
VJERNICI LAICI AKTIVNI U CRKVI
OBITELJ I MEDIJI
PUČKE KUHINJE CARITASA ZADARSKE NADBISKUPIJE

Novi broj Glasa Koncila s nadnevkom 18. srpnja na naslovnici donosi Papin vapaj za Europu iz »trećega Vatikana«. Papa je naime oporavljajući se od operacije prvi puta u svom pontifikatu izmolio Anđeosko pozdravljenje s desetoga kata poliklinike »Gemelli«, »Vatikana III.« prema riječima svetoga pape Ivana Pavla II., okupljenim vjernicima zahvalio na molitvama i dobrim željama te molio da Europa bude ujedinjena u vrjednotama koje su ju utemeljile.

Glavni urednik Branimir Stanić u ovotjednom komentaru piše o povratku u sadašnjost osvrćući se na posjet predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen. Na sliku potresom ranjene zagrebačke prvostolnice koja već 15 mjeseci čeka na obnovu predsjednica Komisije mogla je naići samo u Hrvatskoj. Druga slika s kojom se susrela von der Leyen je ona koja simbolizira Europu budućnosti – posjet tvrtki »Rimac automobili«. »Nitko zdrava razuma ne može dovesti u pitanje viziju napretka i nastojanja da budućnost bude svijetla za sve«, piše u komentaru urednik Stanić.

Jezikoslovka dr. Nataša Bašić u ovotjednom intervjuu govori o sprezi jezika i politike te upozorava da vukovci koji hrvatski jezik nazivaju »hrvatsko-srpskim« s kulturno-političke pozornice nisu nestali propašću jugoslavenskoga političkoga projekta, nego posljednja tri desetljeća uživaju i svojevrsnu međunarodnu potporu u umanjivanju samobitnosti hrvatskoga jezika. »Vladu treba ohrabriti da napokon donese zakon o hrvatskom jeziku, kojim bi bile obuhvaćene sve njegove pojavnosti, i da pri Hrvatskom saboru osnuje politički neovisno središnje strukovno tijelo koje bi vodilo sustavnu jezičnu politiku utemeljenu na naravnom razvitku hrvatskoga jezika«, istaknula je između ostaloga dr. Bašić.

Novi broj donosi pogled na duboku i nezacijeljenu ranu za društvo i Crkvu – zapanjujuća otkrića indijanskih dječjih groblja u Kanadi. U posljednja dva mjeseca u Kanadi je otkriveno više od 1000 neobilježenih grobova urođeničke djece koja su preminula u rezidencijalnim školama. Nema sumnje da je činjenica postojanja rezidencijalnih škola ozbiljan problem i za društvo i za Crkvu. No ono što se trenutačno događa jest, čini se, pokušaj da se loptica odgovornosti prebaci na stranu.

Ovotjedna reportaža posvećena je pučkim kuhinjama Caritasa Zadarske nadbiskupije za koje sezona nikad ne prestaje, a u rubrici Teološki osvrt piše se o odgovoru novom pokretu – kolapsologiji.

Od ostalih tema izdvajaju se rubrika Vjernici laici aktivni u Crkvi o planinarskom usponu ličkoga vjeroučitelja, susret splitskoga bolničkoga kapelana don Šimuna Doljanina s »marsovcima«, a u ovom broju čitatelji mogu saznati po čemu su to prepoznatljivi katolici u Lesotu.