Glas Koncila br. 42/2022.

INTERVJU: MARIOLOG O. STEFANO CECCHIN
AKTUALNO
BELTINCI
Održano hodočašće vjernika iz Slovenije, Mađarske i Hrvatske
U FOKUSU
Proslavljeno pola stoljeća Caritasove Kuće sv. Franje za nezbrinutu djecu
U FOKUSU
KOMENTAR
BREZOVICA
Glas Koncila kao uljez
MALINSKA
Tri desetljeća Pokreta za život na Krku
Novi đakoni zaređeni u Zagrebu i Dubrovniku
(PRI)GOVOR ZNANOSTI
MLADI MLADIMA
ZAGREB
Umjetnici ne mogu bez Duha Svetoga
FILM
REPORTAŽA: ŽUPE SV. JURJA NA PLEŠIVICI I SV. IVANA KRSTITELJA U DESINCU

Novi broj Glasa Koncila pripremljen za nedjelju 16. listopada otvara se naslovnom fotografijom i tekstom s hodočašća vjernika iz Slovenije, Mađarske i Hrvatske

Za susret – održan na tromeđi Slovenije, Hrvatske i Mađarske u Murskosobotskoj biskupiji – odabrano je geslo »Zajedno na putu vjere i mira«. Mnogo je toga bilo u znaku sv. Ladislava, svetoga ugarskoga kralja koji povezuje sva tri naroda.

U fokusu novoga broja je i točnost podataka o vjeri u rezultatima popisa stanovništva. Iz Državnoga zavoda za statistiku, na konferenciji za medije održanoj dva tjedna nakon objave rezultata, otkrili su da se još 180 110 onih koji su svrstani u »ostale kršćane« i »ostale religije, pokrete i svjetonazore« izjasnilo pripadnicima Katoličke Crkve.

Papa Franjo pozvao je na obljetnici početka Drugoga vatikanskoga koncila na jedinstvo u Crkvi. A na 60. obljetnicu od početka Koncila osvrnuo se i u komentaru glavni urednik Branimir Stanić osvrćući se na to koliko je Drugi vatikanski koncil morao značiti za zajedništvo hrvatskoga naroda. »Drugi vatikanski koncil urodio je u Crkvi u Hrvata brojnim plodovima, a među njima je istodobno možda najveći i najkrhkiji (vjerničko) zajedništvo. Kada bi netko samo pobrojio koliko je bilo potrebno dana, mjeseci i godina da se ono učvrsti i da opstane u vremenu kada je sve radilo na tome da se to zajedništvo naruši, danas bi snažnije radio na očuvaju toga zajedništva«, piše urednik Stanić.

Odgovarajući na pitanja o međugorskom fenomenu, predsjednik Papinske međunarodne marijanske akademije o. Stefano Cecchin kao sugovornik intervjua promišlja o ulozi Marije u Crkvi, njezinim ukazanjima i zdravoj marijanskoj pobožnosti, pozivajući – s mariološko-marijanskoga kongresa u Međugorju – da se kao Crkva zapitamo kakva moraju biti naša liturgijska slavlja da snažnije privlače ljude, poput Međugorja, u koje ljudi neprestance dolaze i ponovno se vraćaju.

Glas Koncila prisustvovao je trodnevnom 14. mariološko-marijanskom kongresu u Međugorju koji je opravdao svoj marijanski značaj. Sudionici su u zajedništvu s ostalim hodočasnicima posvjedočili kako je to mjesto postalo mjestom susreta između nadnaravnoga i naravnoga.

Oko dvije tisuće vjerničkih duša nastanjeno je na prostoru župa sv. Jurja na Plešivici i sv. Ivana Krstitelja u Desincu koje predstavlja ovotjedna reportaža Glas Koncila. Vinorodan je to kraj, u kojem se teško može čuti ona iz Kane Galilejske »Vina nemaju«. No žeđi za Riječju i gladi za Kruhom podno Žumberka ne manjka.

O tome kako je srećka u župnoj crkvi izvukla najbolje iz života govori Američko-hrvatska pravnica i književnica Beata Bagi koja je radni vijek provela radeći kao zagovornica prava žrtava na Kaznenom sudu u američkoj državi Connecticut, asistirajući i pružajući potporu ljudima u sudskim procesima. U nakladi umjetničke organizacije »Kugli&Kugli« nedavno je objavljena i njezina kriminalistička knjiga »Oceanovih 18«.