Glas Koncila br. 46/2023.

PROMIŠLJANJA O KOLONI SJEĆANJA I KOMEMORACIJI ŽRTAVA DOMOVINSKOGA RATA
KOMENTAR: PORUKE IZ SUBOTICE
ISPOVIJED I BRAK
INCIDENT ILI PRAVILO?
DUHOVNA PRAZNINA IZA TURISTIČKE IDILE NA PLITVIČKIM JEZERIMA
LJUDI NA PRVOM MJESTU
OSLOBOĐENJE ZA ČOVJEKA I OBITELJ
SLAVITI BOGA STVARALAŠTVOM NAJLJEPŠE JE – UDVOJE
OD IDEALA DO STVARNOSTI
AMERIČKI POVJESNIČAR ALLAN CARLSON GOVORI O SUVREMENIM IZAZOVIMA OBITELJI
ŠTO SMO TRAŽILI…
NOVI TREND MEĐU TINEJDŽERIMA
VJERA, PAPIR I BJELOKOST

Novi broj Glasa Koncila, pripremljen za nedjelju 19. studenoga, otvara se naslovnicom koju nose dvije teme – Dan sjećanja na žrtve Domovinskoga rata i na žrtvu Vukovara i Škabrnje te zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencije.

Aktualni prijepori o tome tko bi ove godine trebao predvoditi vukovarsku kolonu sjećanja na Dan sjećanja na žrtve Domovinskoga rata i Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje ponukali su Glas Koncila da se pozabavi pitanjem autentičnoga identiteta kolone sjećanja i općenito komemoracije žrtava, ne bi li se iz same logike stvari izvukao kakav koristan zaključak.

Za Glas Koncila tom prigodom svoja promišljanja o koloni sjećanja i općenito o komemoraciji žrtava Domovinskoga rata iznose sugovornici čija je životna sudbina na razne načine vezana za Vukovar. Ako je išta zajedničko svim sugovornicima Glasa Koncila, to je uvjerenje da su kolona sjećanja i Vukovar kao svehrvatski simbol iznad svakoga parcijalnoga pristupa.

Ovotjedni komentar glavnoga urednika Glasa Koncila tematizira odgovore na krizu vjere. »Zajednički nazivnik događanjima i fenomenima u koji je uronjen današnji crkveni život zapravo je: kriza vjere. Treba se odmah odmaknuti od zamke da ikoji čovjek može ‘spasiti stvar’ jer gospodar života i povijesti uvijek je samo Bog, a crkveni nauk nije privatno vlasništvo pojedinaca i skupina, nego pripada kao polog vjere svim vjernicima. U tom je smislu blagotvorno bilo čuti kako je svojevrstan odgovor na aktualnu krizu vjere koja je zahvatila mnoge u Crkvi dao zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša u homiliji na ređenju novoga subotičkoga biskupa«, piše među ostalim urednik Stanić.

Dva desetljeća postoji župa Marije Majke Crkve na Plitvicama predstavljena u ovotjednoj reportaži. No 600-tinjak tamošnjih vjernika još čeka župnu crkvu. Na nedjeljnim misnim slavljima plitvička se župa okuplja u pastoralnom centru u Mukinjama. Vjerska svakidašnjica plitvičkih župljana pokazuje se kao manje poznata slika jednoga od najljepših »kutaka« Hrvatske, slika koju je nemoguće »uloviti« mobitelom ili fotoaparatom.

Kako je Boga slaviti ljepše stvaralaštvom udvoje svjedoče supružnici Iva i Maks Bardun koji su se upoznali na probi za mjuzikl, a danas mjuziklima progovaraju o obiteljskom životu.

A o obiteljskom životu, odnosno novim perspektivama procvata obiteljskoga života i o suvremenim izazovima obitelji za Glas Koncila govori i američki povjesničar Allan Carlson.