Glas Koncila br. 47/2020.

INTERVJU: DR. MIHA KOVAČ
ZAVIŠA KAČIĆ
FRA GÁBRIEL SZOLIVA
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
ŠPANJOLSKI TEOLOG
DEJAN NEMČIĆ
KATOLICI U NEPRIZNATIM DRŽAVAMA
SPLITSKI SVEĆENICI
Kako u jeku pandemije ići na blagoslov obitelji?
VIRTUALNI ARHIV
REPORTAŽA: KNEGINEC

Kanonizacija Nikole Tavelića prije pedeset godina vratila je Hrvate na kartu međunarodne javnosti, poručio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić na svečanome zaključenju Godine sv. Nikole Tavelića. Izvještaj i fotografija s toga događaja u Šibeniku otvara novi 47. broj Glasa Koncila s nadnevkom nedjelje 22. studenoga.

O kapitalu patnje, piše u svojem komentaru glavni urednik Glasa Koncila Branimir Stanić uz Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje te ističe da podizanje obilježavanja toga dana na razinu državnoga blagdana i oplakivanje žrtava može imati preobražavajuću snagu na razini čitave Europske unije te ističe tri identitetska doprinosa žrtve hrvatskoga naroda suvremenoj Europi.

Sugovornik intervjua Glasa Koncila je prof. dr. Miha Kovač s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Ljubljani koji govori o ulozi knjige u digitalnom dobu te ističe ključnu poruku: »Tko ne čita knjige, ne može dobro rabiti ni digitalne medije« te govori kako fenomen knjige i čitanja potvrđuje svoju mogućnost prilagodbe izvanrednim okolnostima.

Kako živi župa pod »opsadom« koronavirusa može se čitati u reportaži Marina Ercega iz župe sv. Marije Magdalene u Knegincu u Varaždinskoj biskupiji, gdje vjernici u vremenu traženja novih oslonaca crkvenu i župnu zajednicu prepoznaju kao mjesto nepresušnoga izvora nade.

»Najbolji učitelj na svijetu« Dejan Nemčić za Glas Koncila govori o vjeri i geografiji te brojnim humanitarnim i edukacijskim akcijama te projektima koje je pokrenuo te, među ostalim, ističe: »Naša je učionica cijeli planet Zemlja«.

Na stranicama katoličkoga tjednika o znanstvenoj avanturi u zagrebačkoj Metropolitani govori fra Gábriel Szoliva, mađarski redovnik i istraživač srednjovjekovnih muzikoloških rukopisa iz Mađarske i Hrvatske u tekstu naslovljenom: »Izgubljene liturgijske knjige ‘provociraju’ vitalnošću i vjerskim žarom«.

O katoličkim vjerskim zajednicama u nepriznatim državama piše Tomislav Vuković, predstavljajući kako žive vjernici u trusnim i nemirnim područjima, u stalnoj neizvjesnosti i napetosti zbog moguće eskalacije oružanoga sukoba, kao što su Gruzija, Južna Osetija i Moldavska Republika.

Još jedan prilog vezan uz svjetska zbivanja plijeni pozornost u novom broju Glasa Koncila, a riječ je o tome kako međunarodni embargo ograničava katoličke organizacije da pomognu stradalima u Siriji, pri čemu su posebno pogođeni kršćani kao vjerska manjina.

Španjolski teolog Lluís Oviedo Torró zaintrigirao je kršćanski svijet sa svoja četiri teološka pristupa koronakrizi, a na mjestu teološka osvrta donosi se sažetak njegova promišljanja.

Svoje životno i vjerničko svjedočanstvo – od vjerskoga analfabeta do župnoga vijećnika – za Glas Koncila donosi Zaviša Kačić iz Marije Gorice, po struci indolog i profesor povijesti, a osvjedočeni pisac i glazbenik koji tvrdi da je »odlučio kršćanstvo beskompromisno zagrliti«.

Predstavljen je u novom broju Glasa Koncila i virtualni arhiv »Topoteka« koji potiče na stvaranje povijesti i čuvanje pamćenja, među kojima je digitalna zbirka Marije Bistrice s mnogim izvorima vezanim uz tamošnju baziliku i hodočašća, dok o samom projektu govori dr. Vlatka Lemić ističući kako svaki čovjek stvara kulturnu baštinu.

Izvještava se i o svećeničkim sastancima i okupljanjima na kojima je bilo riječi o aktualnim temama, pa su tako splitski svećenici govorili o vjerskom životu u adventu i božićnom vremenu te kako u jeku pandemije ići u blagoslov obitelji, dok se u Đakovu istaknulo da roditelji imaju pravo tražiti katolički vjerski odgoj za svoju djecu u vrtićima.