Glas Koncila br. 48/2023.

KONCILSKI POZIV NA NJEŽNOST
U svijetu lažnih dolazaka
ČETVRT STOLJEĆA CENTRA ZA PROMICANJE SOCIJALNOGA NAUKA CRKVE HBK-A
Za vjerničku savjest koja se ne će zadovoljiti »minimalizmom vršenja zakona«
KOMENTAR: FEUDALCI I POTICAJI
OBITELJSKI HOD STAZAMA DOŠAŠĆA
INTERVJU: PEDAGOGINJA S HKS-A DOC. DR. SNJEŽANA MALIŠA GOVORI O DJECI KOJA NISU POSTIGLA STUPANJ ZRELOSTI ZA UPIS U ŠKOLU
OD STAROKATOLIKA DO ISPOVIJEDI
SUSJEDOVA TERAPIJE U ČAŠI VODE
KARDINALOVA UTVRDA U SRCU MOSLAVINE
A SOCIJALNA PRAVEDNOST?
DJECU I MLADE POGAĐAJU IZAZOVI BURNIH VREMENA
PREDSJEDNIK UDRUGE »EHO« IZ ZAGREBA MARKO MATIJAŠEVIĆ
SLUŽBENICA BOŽJA GIACOMA GIORGIA COLOMBIS (GOLUBIĆ) – BISER BENEDIKTINSKOGA SAMOSTANA NA CRESU (2)
KAKO NASTAJU ROMANI U SPOJU POZIVA UMJETNICE, SUPRUGE I MAJKE
ČIME SE BAVE ANĐELI ČUVARI?
UMJESTO ZBLIŽAVANJA MEĐU LJUDIMA
KLANJATELJICE U ŽUPI MAJKE POVRATNIKA

 

Iz tiska je izašao novi broj Glasa Koncila pripremljen za prvu nedjelju došašća, 3. prosinca. Broj se otvara koncilskim pozivom na nježnost u svijetu lažnih dolazaka.

S početkom »jakoga« liturgijskoga vremena došašća u fokusu novoga broja Glasa Koncila je obiteljski hod stazama došašća u vrijeme kada se često mnogi pogube u izvanjskoj dekoraciji, a pozvani su kititi svoju nutrinu i otkriti ljepotu zagrljaja vlastite vjere. Župnik zagrebačke župe Presvetoga Trojstva u Prečkom Tomislav Šagud govori kako da adventsko vrijeme iščekivanja postane plodonosno za malu kućnu Crkvu, ali i otkriva perspektivu blagoslova obitelji upravo u vrijeme došašća.

O ponovnom izlasku na vidjelo poraza državne politike prema hrvatskomu selu i brojnih propuštenih šansi u metodama rješavanja problema seljaka koje još nisu postigle strateške uspjehe komentar piše glavni urednik Glasa Koncila Branimir Stanić, u kontekstu višednevnih prosvjeda hrvatskih poljoprivrednika na hrvatskom istoku koji su svratili pozornost na ozbiljne probleme onih koji žive od stočarstva i ratarstva. »Pravo je pitanje žele li vlasti doista vratiti život na hrvatsko selo i osnažiti seljake ili ih samo još neko vrijeme trpjeti, strpljivo čekajući dok poticaje ne počnu isplaćivati – same sebi«, piše među ostalim urednik Stanić.

Podatak o 4000 djece koja početkom jeseni zbog različitih teškoća nisu mogla u redovitom roku upisati prvi razred osnovne škole, koji se u javnosti pojavio u studenom, bio je povod za intervju s pedagoginjom s HKS-a doc. dr. Snježanom Mališom. »Današnji način života i stres kojemu su roditelji izloženi znatno smanjuje vrijeme koje roditelji provode s djecom i znatno otežava njihovu ulogu. Djeca trebaju neposredan kontakt, razgovor, dodir i ljubav. Trebaju prisutnost roditelja«, upozorila je uz ostalo sugovornica, a roditeljima ponudila ohrabrujuću perspektivu: »Teži put nekoga djeteta ne znači neuspjeh, znači samo dulji period koji je potreban da dijete sazrije. To je put toga djeteta koji je možda zahtjevniji za roditelje i bližnje. I tada treba zastati i za takvo dijete stvoriti pozitivno i poticajno okruženje«.

U doba kada se već i oni neskloni obiteljskim vrijednostima pridružuju demografskomu vapaju, »Godina velike obnove« u Sisačkoj biskupiji podsjeća da ni jedna obnova – pa ni demografska – nije zamisliva bez obnove duha. No ovotjedna reportaža Glasa Koncila otkriva kako vjernici župe bl. Alojzija Stepinca u Kutinskoj Slatini svoje obnoviteljske nade osim u Božje milosrđe polažu u – vjersko štivo. Tridesetak je ondašnjih prvopričesnika i krizmanika, naime, odnedavno pretplaćeno na Mali koncil, i to zaslugom samoga blaženika.

Renomirana umjetnica, kazališna redateljica, književnica i majka četvero djece Tea Agejev, dobitnica ovogodišnjega natječaja »Književni Kranjčić«, podijelila je za Glas Koncila svoja promišljanja o hodu s Bogom, pozivu, kvalitetnoj umjetnosti, položaju žene u društvu i dinamici današnje obitelji.

Svoje je svjedočanstvo s čitateljima Glasa Koncila podijelio i predsjednik udruge »Eho« iz Zagreba Marko Matijašević – obiteljski je čovjek, otac dvojice sinova, i privatno i poslom potpuno posvećen evangelizaciji. U udruzi sa skupinom istomišljenika raznim programima pridonosi formaciji mladih u osobnom odnosu s Bogom i Crkvom.