I OPORUKE SU GRADILE CRKVU Župna crkva Svih svetih u Blatu (II)

Otok Korčula (2)

Snimio: Z. Galić | Župna crkva Svih svetih u Blatu (II)

Župna crkva Svih svetih neprekidno je bila dograđivana i uređivana od početaka u 9. st. do danas. U prvoj polovici 16. st., zahvaljujući mnogobrojnim oporukama i poklonima Blaćana u zemljištu i kućama, mala župna crkva znatno je povećana. Dograđene su dvije bočne lađe, prva kapela i zapadni zid crkve. Prvobitni romanički bačvasti strop srušen je, a postavljen je trijumfalni luk i zidni vijenac. Na istočnoj strani crkve umetnuta je renesansna rozeta. U istom vremenu postavljeni su oltari u bočne lađe. Oltar Prikazanja Isusova u hramu ili pučki Gospe Sestrinjske s mramornim antependijem (danas je to oltar Gospe od Zdravlja), nalazio se nasuprot malim vratima. On je imao drveni retabl, koji je zamijenjen mramornim. Retabl je izradio korčulanski klesar Dević, a kupljen je ostavštinom Ivana Bačića. Danas se na tom mjestu nalazi slika Kristova prikazanja u hramu. Drugi oltar Gospe od Rozarija je s drvenim retablom i danas se nalazi na oltaru Gospe Fatimske. Iza toga oltara nalazila se jedna, a iza oltara sv. Križa druga stara sakristija. Za novu sakristiju adaptirana je konoba uz crkvu g. 1971.

U prvoj polovici 16. st., zahvaljujući mnogobrojnim oporukama i poklonima Blaćana u zemljištu i kućama, mala župna crkva znatno je povećana.

Korska sjedala izradio je Blaćanin Franko Kučić. Sjedala su g. 1970. izmještena uza zid za dobivanje većega prostora u troapsidalnom prezbiteriju. Na zapadu su već postojala renesansna, »ženska vrata«, iznad kojih se nalazi barokna rozeta, a u 17. st., kod nadogradnje zapadnoga dijela crkve i postavljanja baroknih »velih vrata«, stavljena je renesansna rozeta. Prve su orgulje iz 16. st., druge su postavljene g. 1880., a današnje Heferer 27. srpnja 1958. Od 14. do 18. st., dok nije bio izgrađen zvonik na prostoru ispred zapadnoga ulaza u crkvu, zvonilo se iz stare sakristije. Majstor Brčić iz Žrnova zazidao je g. 1740. zvonik koji je popravljen g. 1890. poslije udara groma. Četiri zvona salivena su u Veneciji. Zvona su postavljena i blagoslovljena 18. svibnja 1929.

Mise su nedjeljom u 9 i 20, a ponedjeljkom, srijedom i petkom u 20 sati.