IZ »STOŽERA« SHKM-a U GOSPIĆU »Od početka smo znali da možemo računati s mladima«

Korizmeni križni put mladih Gospićko-senjske biskupije bio je jedan od plodova priprema za Susret hrvatske katoličke mladeži

S primjerenom mjerom radoznalosti pohodili smo Gospić jednoga sasvim uobičajenoga radnoga dana u travnju, želeći iz prve ruke doznati kako teku pripreme za Susret hrvatske katoličke mladeži. Naše odredište bili su uredi, biskupijski ordinarijat, ljudi koji su »službeno« uključeni u pripremu Susreta… Dojam da će cjelokupni susret prije Susreta proteći u znaku formalnosti bio je varka.

Raširena karta, brojke i rokovi

»Operativni tim« Susreta brzo je razbio bilo kakav dojam formalnosti ili ukočenosti. U jednom uredu ordinarijata dočekali su nas prizori »ratne mobilizacije« – karta Gospićko-senjske biskupije raširena na velikom stolu i nekoliko glava koje nad njome bdiju. Dojam je pojačala i velika zastava s logom gospićkoga SHKM-a te niz raspršenih promotivnih materijala za Susret.

»Ne patimo od brojki, vodimo se Isusovim načelom o dvojici ili trojici sabranih u njegovo ime, premda valja primijetiti da se posljednjih godina nešto događa sa SHKM-om, oko njega više ne vlada isti onaj zanos koji je vladao primjerice devedesetih ili početkom ovoga tisućljeća. Možda mladima treba pristupiti nekim novim modelom«, započeo je razgovor jedan od ključnih »operativaca« u organizaciji susreta mladi svećenik Mišel Grgurić, ujedno biskupijski kancelar. Prema pristiglim prijavama – a rokovi su dvaput pomicani i traju do 30. travnja, praktički tik do susreta – očekuje se između sedam do devet tisuća mladih, napomenuo je svećenik Grgurić, koji je kao sudionik nekoliko susreta i sam zapravo »veteran« SHKM-a.

Paradoksalna »sramežljivost« prema SHKM-u

Naveliko bi se moglo raspravljati o padu interesa za SHKM, koji je zapravo svojevrsni paradoks. Naime, na središnjem se susretu mladih hrvatskih vjernika očekuje njih ni deset tisuća, što je ipak znatno manje u usporedbi s nekim ranijim susretima. »Trend sramežljivosti« prema SHKM-u ilustrira dijelom i činjenica da su izjave mladih koji dolaze na susret do Glasa Koncila došle od tek nekoliko biskupijskih povjerenika za pastoral mladih. S druge se strane ne može reći da je Crkva u Hrvatskoj inertna kada je riječ o radu s mladima. U nizu hrvatskih gradova na različitim susretima, katehezama, duhovnim obnovama, posebice kod salezijanaca, franjevaca i isusovaca, iz tjedna u tjedan okupljaju se tisuće mladih.

Što mlade očekuje u Gospiću?

Snimio: M. Erceg | Mišel Grgurić, Karlo Špoljarić, Valentina Kadić Borovac, Katarina Kučan i Matea Moguš dio su »operativnog tima« za SHKM

Pojedinosti rasporeda događanja u subotu 4. svibnja pojasnila je Valentina Kadić Borovac iz Tiskovnoga ureda Gospićko-senjske biskupije. U jutarnjim satima mladi dolaze na župe u Gospiću, Senju i okolici. Oko podneva na Trgu Stjepana Radića u Gospiću započinje okupljanje mladih, a nakon pretprograma procesija mladih, svećenika i biskupa zaputit će se iz središta grada prema stadionu Balinovac, na kojem središnje euharistijsko slavlje predvodi splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić. U večernjim je satima i koncert duhovne glazbe i prigodni program za mlade iz udaljenih biskupija i inozemstva koji u Gospiću ostaju prenoćiti, pojasnila je djelatnica Tiskovnoga ureda.

Plodovi koji prethodne Susretu

Upravo je i u tom duhu svećenik Grgurić nabrojio konkretne plodove gospićkoga SHKM-a koji su se dogodili uoči Susreta. Oformljen je zbor mladih, održan je i biskupijski susret mladih nakon što takvo okupljanje nije upriličeno gotovo čitavo desetljeće, a u korizmi je i veliki biskupijski križni put okupio također lijep broj mladih. Za uspjeh Susreta molilo se proteklih mjeseci diljem Gospićko-senjske biskupije. Gospićki je susret dobio i svoju himnu, a kao poseban dio priprave za SHKM osmišljene su i prigodne kateheze za mlade. »Kada je nakon Susreta u Bjelovaru objavljeno da je naša biskupija domaćin idućega SHKM-a, dobio sam i puno poruka naših mladih koje je doista razveselilo što takav događaj dolazi u Gospić. Dakle, od početka smo znali da možemo računati s mladima«, naveo je Grgurić i dodao: »Nadamo se da će se i nakon Susreta zadržati njegovi duhovni plodovi.«

Osvajanje virtualnoga prostora

Dio gospićkoga »operativnoga tima« je i đakon Karlo Špoljarić, koji je posljednjih mjeseci osobito aktivan u promoviranju Susreta na društvenim mrežama. Ne samo da se s mladima više ne može komunicirati preko »papira i olovke«, smatra 26-godišnji đakon, rodom iz obitelji sa sedmero djece iz Perušića, nego treba osvojiti i virtualni prostor, u kojem »živi« sve veći broj mladih. Pritom treba razlikovati i na kojim su mrežama mladi najviše prisutni. Naime, i Facebook i Instagram polako postaju mreže na kojima se okupljaju »stariji«, a ciljna je skupina za SHKM uglavnom na TikToku, pa je težište upravo na toj društvenoj mreži.

Jedan od plodova gospićkoga SHKM-a koje je naveo mladi đakon je i »digitalizacija prijava«, koje se odvijaju preko sustava e-župa, što omogućava župnicima i povjerenicima da puno preglednije prate koliko mladih ide na susret, koliko autobusa treba organizirati, koliko njih ostaje prenoćiti u Gospiću i okolici… Za oko četiri tisuće mladih – posebice onih koji dolaze iz udaljenijih biskupija ili iz hrvatske dijaspore – organiziran je smještaj u Gospiću i njegovoj okolici. Otprilike pola tih kapaciteta nude škole i športske dvorane, pastoralni centri, župne kuće, lovački domovi, a za ostatak mladih »hodočasnika nade« pobrinut će se vjerničke obitelji.

I protivljenje psovki znači pokazati kršćansko lice

A što znači obiteljsko gostoprimstvo u sklopu SHKM-a posvjedočila je mlada vjernica Katarina Smolčić. Ranije je sudjelovala na susretima u Dubrovniku i Vukovaru. »Pamtim veliko gostoprimstvo i iskrenu srdačnost«, rekla je, uz napomenu da je na te susreta došla više iz »turističkih razloga« nego iz vjerskih pobuda. »No na susretima u Dubrovniku i Vukovaru upoznala sam neke stvari iz prve ruke, u meni se dogodila iskrena promjena, obraćenje. Moja obitelj namjerava primiti četvero mladih koji dolaze na naš susret u Gospić. Sada je to najmanji čin kojim mogu izraziti svoju zahvalnost za plodove prethodnih susreta«, posvjedočila je.

Mlada je vjernica Smolčić danas aktivna u zboru mladih Gospićko-senjske biskupije, redovita je na nedjeljnim misnim slavljima i svoju vjeru nastoji svjedočiti i izvan liturgije. »I u našoj je sredini svojstveno da su moji vršnjaci zapravo udaljeni od Crkve i teško ih je zainteresirati za događanja kao što su SHKM. Uobičajeno je i da mladi uglavnom nakon krizme prestanu ići u Crkvu. Ali postoje i druga područja u kojima možemo pokazati svoje kršćansko lice i u privatnom životu. To se, primjerice, može posvjedočiti i u odnosu na psovku, koja je toliko prisutna među mladima i kojoj se redovito suprotstavljam, ponekad s više uspjeha, a ponekad s manje«, dodala je mlada Gospićanka.

Među nezainteresiranima za Crkvu javit će se znatiželja za SHKM

U gospićkom »stožeru« susreli smo i Mateu Moguš, kojoj će svibanjski susret mladih biti prvi SHKM. Osim što se angažirala oko poticanja mladih iz svoje neposredne okoline da se uključe u SHKM, prednost angažiranja oko organizacije bili su i susreti s drugim mladim vjernicima iz Hrvatske. Primjerice, kao članica zbora mladih u lipnju je bila nekoliko dana u Varaždinu i Ludbregu, gdje je upoznala i varaždinski zbor mladih, koji će također sudjelovati na SHKM-u u Gospiću.

»Iako ostaje činjenica da je mlade koji su udaljeni od Crkve teško zainteresirati za bilo što crkveno, uvjerena sam da će i među njima biti onih znatiželjnih, koji će doći na susret. Tko zna, možda se i među njima dogodi kakvo obraćenje, promjena prethodnoga mišljenja«, pojasnila je Matea Moguš, koja odnedavno radi i kao učiteljica razredne nastave.

Za SHKM se pročulo i do – Ugande

Oko gospićkoga SHKM-a angažirale su se i hrvatske katoličke misije, pa će se u Susret uključiti i mladi hrvatski vjernici iz iseljeništva. Uz SHKM u Gospiću u Hrvatskoj će provesti nekoliko dana, a u sklopu svojega pohoda upoznat će i nekoliko hrvatskih nacionalnih svetišta. No iz pomalo neočekivanoga dijela inozemstva stigla je još jedna vrsta potpore gospićkomu SHKM-u.

Naime, za okupljanje hrvatskih mladih pročulo se sve do – Afrike. Djevojke iz domaćinske škole sv. Marte i Marije za šivanje, kuhanje i frizerke iz Ugande za SHKM izradile su platnene vrećice s motivima koji oslikavaju tradiciju, kulturu i povijest njihove domovine. Školu u zabačenom selu Rushooki, na jugozapadu Ugande, osnovale su 2002. godine misionarke iz družbe Kćeri Božje ljubavi, a trenutačno ju pohađa četrdesetak djevojaka. Gospić i Rushooki povezala su Papinska misijska djela u Republici Hrvatskoj.

»Želimo da se u nama dogodi stvarna promjena«

Put u novi i nepoznat grad, nova prijateljstva i ljubavi, a iznad svega i molitveno i euharistijsko zajedništvo s tisućama mladih iz drugih dijelova Hrvatske ostaju ključni motivi koji mlade privlače za SHKM. Među onima koji će prve svibanjske subote pohoditi Gospić je i mladi animator iz Dubrovačke biskupije Tin Dujmović. »U našim zajednicama mladih ozračje ususret SHKM-u je vrlo pozitivno. Mi smo se pripremali i misnim slavljima za mlade i različitim susretima i radionicama. Naučili smo puno toga i kroz rad i igru i veselimo se upoznati novi grad, nove prijatelje. Vjerujem da ćemo se i dobro zabaviti i, jasno, da ćemo se u sklopu SHKM-a duhovno uzdignuti«, sažeo je mladi animator svoja očekivanja od gospićkoga susreta mladih.

Ivan Gavran zajedno sa svojim prijateljima iz župe sv. Martina u Dugom Selu također dolazi u Gospić. »Raduj se za svoje mladosti, poziva nas geslo ovogodišnjeg SHKM-a i doista mladi iz moje župne zajednice dolaze radosni u Gospić, želimo pokazati da svatko slijedi Boga na svoj način, ali i da to činimo u zajedništvu, što je i bit naše Crkve. Susrest ćemo puno mladih koji imaju perspektivu u svojem odnosu s Bogom i koji žele produbljivati taj odnos. Očekujemo zanimljiv program, a otvoreni smo i za sva iznenađenja koja će nas ondje dočekati, za sve što će nam na susretu Bog providjeti. Idemo na SHKM jer želimo da se u nama dogodi stvarna promjena, da to ne bude samo jedan običan dan, susret kao bilo koji drugi! Idemo se predati Bogu, da i sami nakon Gospića nekim budućim generacijama mladih možemo posvjedočiti da Bog itekako djeluje i kroz ovakve susrete!« zaključio je entuzijastično mladi vjernik iz Dugoga Sela.

Što od SHKM-a traže mladi?

Katarina Smolčić:

»Na susretima u Dubrovniku i Vukovaru upoznala sam neke stvari iz prve ruke, u meni se dogodila iskrena promjena, obraćenje. Moja obitelj namjerava primiti četvero mladih koji dolaze na naš susret u Gospić. Sada je to najmanji čin kojim mogu izraziti svoju zahvalnost za plodove prethodnih susreta«

 

Tin Dujmović:

»U pripravama za SHKM Naučili smo puno toga i kroz rad i igru i veselimo se upoznati novi grad, nove prijatelje. Vjerujem da ćemo se i dobro zabaviti i, jasno, da ćemo se u sklopu SHKM-a duhovno uzdignuti«

 

Ivan Gavran:

»Idemo se predati Bogu, da i sami nakon Gospića nekim budućim generacijama mladih možemo posvjedočiti da Bog itekako djeluje i kroz ovakve susrete!«

 

Marina Martinović iz Đakova:

»Nadam se da će i sam susret biti ispunjen iskrenom katoličkom radošću, a popraćen mnoštvom molitve, blagoslova, pjesme i novih poznanstva koja će mlade ljude obilježiti za cijeli život i ostaviti trajnu uspomenu na zajedništvo u kojemu nas samo Isus Krist može ujediniti«

 

Ines Borovićka:

»Bila sam na susretima u Dubrovniku i Vukovaru i bilo je prekrasno. Vjerujem da će i u Gospiću biti super. Takvi događaji prilika su za nova poznanstva, zabavu, zajedništvo i rast u vjeri. Radujem se tome baš kao što kaže geslo raduj se za svoje mladosti«

Iz »stožera« SHKM-a u Gospiću

Prve svibanjske subote tisuće mladih iz raznih dijelova Hrvatske pohodit će Gospić u sklopu 12. susreta hrvatske katoličke mladeži. U gradu koji se nalazi u srcu zelene Like intenzivne pripreme – kako organizacijske tako i duhovne – traju već mjesecima. Uoči Susreta zavirili smo u ordinarijat Gospićko-senjske biskupije, u »stožer« koji organizira SHKM…