KAD JE PITOM Kesten – i poslastica i lijek

Foto: Shutterstock | Kesten

Pitomi kesten (lat. Castanea sativa) jesenska je poslastica bogata mineralima, posebno kalijem i fosforom, vitaminima A i C te vitaminima skupine B, a posebno folnom kiselinom koja je potrebna za rast stanica, sintezu DNK-a i normalan rad živčanoga sustava. Pitomi kesten prirodan je antioksidans, pogotovo list i ljuska ploda, a izvor antioksidansa uz vitamine su karotenoidi i fenolni spojevi galne i elaginske kiseline. Njihova aktivnost povezana je s blagotvornim učincima na zdravlje jer imaju antikancerogeno, protuupalno, kardioprotektivno i neuroprotektivno djelovanje. Osim toga, plod pitomoga kestena izvor je esencijalnih masnih kiselina, koje djeluju na smanjenje razine kolesterola u krvi. List pitomoga kestena upotrebljava se u farmaceutskoj industriji jer sadrži taninske droge koje imaju adstringentan učinak, a ekstrakt lista pitomoga kestena sastavni je dio čajeva protiv kašlja. Osim toga, ekstrakt lista upotrebljava se u obliku homeopatskih kapi koje pomažu kod mentalne iscrpljenosti, tuge, depresije i sl. Za slične simptome upotrebljavaju se i Bachove kapi napravljene od cvijeta pitomoga kestena.

  • Med pitomoga kestena smatra se ljekovitim za bolesti jetara i čir na želudcu. Istraživanja navode da se u njemu nalazi znatan sadržaj spojeva s antioksidativnim i antimikrobnim svojstvima, poput fenola, flavonoida i alkaloida.
  • Kora kestena i drvo bogati su taninom (sadrže više od 10 % tanina) pa se upotrebljavaju kao adstringensi (sredstvo za stezanje površine sluznice i ozlijeđene kože).
  • Ekstrakt kore pitomoga kestena ima spazmolitičko (protiv grčeva) i antivirusno djelovanje.
  • Kesten ne sadrži gluten pa je pogodan za prehranu oboljelih od celijakalije, osjetljivih na gluten ili alergičnih na pšenicu.
  • Konzumiranje veće količine kestena može izazvati osjećaj nadutosti i nelagode u crijevima zbog prisutnosti disaharida u plodu kestena koji potiču fermentaciju u crijevima.