KAKO SE BISKUPIJA BROOKLYN NOSI S KORONAVIRUSOM Prva svećenička žrtva pandemije u SAD-u

Župna crkva sv. Brigite u kojoj je službovao preminuli 49-godišnji župnik Jorge Ortiz-Garay
Jorge Ortiz-Garay, 49-godišnji župnik župe sv. Brigite, preminuo je 27. ožujka u brooklynskoj bolnici Wyckoff, kao prva svećenička žrtva koronavirusa u SAD-u.

Sredstva javnoga priopćavanja u gotovo svim državama svijeta svakodnevno već dulje vrijeme spominju po broju stanovnika najveći grad u Sjedinjenim Američkim Državama, čiji je zaštitni znak u cijelom svijetu glasoviti Kip slobode podignut još g. 1886., New York. Nažalost, ne spominju se više sva donedavna brojna zbivanja u njemu, koja su uvijek imala itekako velik utjecaj ne samo na svjetsku politiku, gospodarstvo, financije i slično, nego i na umjetnost, šport, modu i zabavu. Sada se on stavlja u kontekst istoimene savezne države New York u kojoj se nalazi, epicentar pandemije koronavirusa u SAD-u s tisućama zaraženih i preminulih. U toj državi sa 20-ak milijuna stanovnika njezin istoimeni kozmopolitski velegrad smješten u sjeveroistočnom dijelu zemlje na nekoliko povezanih poluotoka i otoka čini pet gradskih oblasti: Manhattan, Brooklyn, Qeens, Bronx i Staten Island, u kojima živi više od 8 milijuna stanovnika. Tek je nedavno guverner države New Yorka Andre Cuomo nakon gotovo 800 umrlih u jednom danu i nakon što je broj umrlih u cijelom SAD-u prešao 30 000, a broj oboljelih se približio 700 000, izdao uredbu o obveznom nošenju maski na javnim mjestima radi suzbijanja koronavirusa. Za mnoge pomalo zakašnjela odluka, posebice što je prema službenim statističkim podatcima u newyorškom Queensu s oko 2,2 milijuna ljudi zaražen natprosječan broj stanovnika u usporedbi s ostalim gradskim dijelovima: Brooklynom u kojem živi oko 2,5 milijuna ljudi, Manhattanom s oko 1,6 milijuna, Bronxom i njegovih 1,5 milijuna mještana i brojčano najmanjim State Islandom, koji ih ima oko 0,5 milijuna. Jedno je glasilo situaciju ukratko opisalo: »Apokalipsa u Queensu«, zbog čega su mnogi dobri poznavatelji prilika u megagradu na ušću rijeka Hudsona i East Rivera ponovno upozorili da su doista velike razlike u životnom standardu, pa i zdravstvenoj zaštiti, između pojedinih dijelova metropole i njihovih stanovnika.

Katoličke škole pohađa 27 000 učenika

Bilo bi zanimljivo barem ukratko čuti kako se s koronavirusom nose skupa s ostalim sumještanima npr. katolički vjernici sada najugroženijega Queensa. Najprije treba spomenuti da ta newyorška oblast pripada biskupiji Brooklyn, koja među sveukupno 4,7 milijuna stanovnika Brooklyna i Queensa ima oko 1,5 milijuna katoličkih vjernika. Sufraganska je biskupija nadbiskupije New York, među ukupno 177 američkih biskupija zapadnoga obreda i 18 biskupija različitih sjedinjenih istočnih Crkava. Vodi je 75-godišnji biskup Nicholas DiMarzio, a budući da je biskupija prilično brojna i prostrana sa 195 župa, 211 crkava, 671 svećenikom, od kojih 486 biskupijskih i 185 redovničkih, te 280 braće laika u 26 različitih redovničkih zajednica, 644 redovnica u 61 različitoj družbi i 254 stalna đakona, pomažu mu šestorica pomoćnih biskupa, od kojih su četvorica rođena u Americi te jedan rođen na Kubi i jedan u Poljskoj. O razmjerima pastoralnih zahtjeva govore i službeni statistički podatci na mrežnoj biskupijskoj stranici, po kojima je prošle godine bilo 15 885 krštenja, 11 957 prvih pričesti, 9549 krizma, 1951 vjenčanje te prosječno ukupno oko 230 tisuća sudionika na tisuću nedjeljnih misa. Treba istaknuti da biskupija ima organiziranu sedmu po veličini razgranatu katoličku školsku mrežu u SAD-u sa 85 osnovnih i srednjih škola koje pohađa više od 27 tisuća učenika. Budući da je biskupija sastavljena od dvije newyorške oblasti Brooklyna i Qeensa, ima i dvije katedrale: katedralu sv. Jakova i konkatedralu sv. Josipa, kao i dvije bazilike: Gospe od Vječne Pomoći i Kraljice Mira.

Dvojica Hrvata – bogoslovi Brooklynske biskupije
Biskupija Brooklyn sada ima 48 bogoslova, koji su gotovo svi rođeni u jednoj od župa u Brooklynu i Qeensu, ali je po imenima i prezimenima, boji kože te prepoznatljivim fizionomijama vidljivo da su podrijetlom iz doista brojnih naroda. Oni stanuju u biskupijskom velikom sjemeništu, ali pohađaju različita teološka učilišta u New Yorku. Tako hrvatskim čitateljima nije teško zaključiti da su među njima i dvojica Hrvata, iako o njima nema detaljnijih podataka kao ni o ostalim bogoslovima. Joseph Hadzović već je na pastoralnoj godini završivši bogosloviju sv. Josipa u Dunwoodieju u četvrti Yonkers u New Yorku, koju je još g. 1896. utemeljila Newyorška nadbiskupija, a Dragan Pušić je na 4. godini u Misijskom sjemeništu »Redemptoris mater« u Newarku.

 

Poziv na molitvu i za biskupiju Brooklyn

Biskupija Brooklyn našla se, nažalost, nedavno u središtu medijske pozornosti jer je njezin svećenik Jorge Ortiz-Garay, 49-godišnji župnik župe sv. Brigite, preminuo 27. ožujka u brooklynskoj bolnici Wyckoff, kao prva svećenička žrtva koronavirusa u SAD-u. »Velik je to gubitak za našu biskupiju«, izjavio je biskup DiMarzio, »jer je bio samoprijegoran i voljen svećenik za sve vjernike u Brooklynu i Queensu, posebice među svojim meksičkim sunarodnjacima, za čiji je pastoral bio imenovan koordinatorom.« Rođen je 1970. u glavnom gradu Meksika, gdje je završio pravo te je neko vrijeme radio kao odvjetnik, nakon čega je došao u SAD u neokatekumensko sjemenište u Newark. Nakon završenih teoloških studija zaređen je za Newaršku nadbiskupiju za svećenika g. 2004., no zbog pastoralnih potreba među meksičkim imigrantima g. 2009. prešao je u biskupiju Brooklyn, gdje je preuzeo najprije kapelansku službu u konkatedrali sv. Josipa, a g. 2019. župničku u župi sv. Brigite. Istodobno bio je i koordinator veličanstvenih tradicionalnih proslava Gospe od Guadalupea u biskupiji, u kojima je nakon misa tisuće hodočasnika upaljenim bakljama prolazilo ulicama Brooklyna i Queensa.

Samo tjedan dana kasnije biskup DiMarzio obznanio je vjernicima svoje biskupije da je također od koronavirusa preminuo 4. travnja 60-godišnji svećenik nadbiskupije Newark Gioacchino Basile, na službi u brooklynskoj župi sv. Gabrijela u Qeensu, u kojoj je mise slavio na engleskom, talijanskom (podrijetlom je iz južne talijanske pokrajine Kalabrije) i španjolskom.

Biskup Nicholas DiMarzio – potomak talijanskih imigranata
Brooklynski biskup Nicholas DiMarzio rođen je u Newarku u saveznoj državi New Jersey g. 1944., a podrijetlom je po oba djeda i obje bake iz južne Italije. Za svećenika je zaređen 1970., a za biskupa 1996. kada je imenovan pomoćnim biskupom rodnoga Newarka. Preuzeo je potom g. 1999. biskupiju Camden, a nakon četiri godine, 1. kolovoza 2003., pastoralno prilično zahtjevnu biskupiju Brooklyn, u kojoj se npr. mise redovito slave na 26 jezika. Uz to biskupija nastoji apostolatom ujediniti 28 imigrantskih etničkih skupina, kako bi se s jedne strane zajednički osjećale jednakopravnim dijelom šire društvene i crkvene zajednice, a s druge strane pružiti im mogućnost da očuvaju vlastiti kulturni identitet i posebnosti.