KAPELA SV. MARGARETE U GORNJOJ KUPČINI Vrijedna kapela svetice koju časte i zapadna i istočna Crkva

crkve i kapele (118) Samoborsko-jastrebarskim krajem, kapela sv. Margarete u Gornjoj Kupčini

Snimio: Z. Galić | Kapela sv. Margarete u Gornjoj Kupčini

Župi Presvetoga Trojstva iz Krašića pripada klasicistička kapela sv. Margarete u Gornjoj Kupčini koja je izgrađena 1842. godine. Gornja Kupčina naselje je smješteno oko 3 km od glavne ceste Jastrebarsko – Karlovac. Skretanje je u Čegljima, mjestu koje se nalazi na šestom kilometru od Jastrebarskoga prema Karlovcu.

Crkvica je izgrađena na mjestu starije bogomolje iz 18. st. Ona je jednobrodna zidana bogomolja četvrtastoga tlocrta, visokih bočnih zidova, plošnoga pročelja, koje završava manjim četvrtastim zvonikom te sniženom i suženom poligonalnom apsidom. U svetištu je svođen, a u lađi ravan strop. Objekt je zaštićeno kulturno dobro, a obnovljeni su krovište, fasada i prozori. Prozori se nalaze na južnoj strani bočnih zidova i na svetištu, koje ima i začelni okrugli prozor. Iznad ulaznih vrata, koja su zaštićena rešetkastom mrežom, prozor je istoga oblika kao i oni na bočnim stranama kapele. U apsidu je postavljen jednostavan klasicistički oltar iz 1908. g. s dva polustupa i trokutastim završetkom. Stupovi omeđuju središnju nišu, u kojoj se nalazi kip sv. Margarete s križem, palminom granom (znakom mučeništva) i zmajem pod nogama. Svetica se ubraja u 14 svetih pomoćnika, a rođena je u Antiohiji u Pizidiji 289. godine. Mučena je i ubijena 304. g.

Lijevi bočni kip na glavnom oltaru posvećen je sv. Tomi Akvinskomu, crkvenomu naučitelju, dominikancu, teologu i filozofu, koji je obrazložio pet razumskih putova do spoznaje Boga. Desni bočni kip je sv. Florijana, zaštitnika protiv požara. Na sjevernom zidu kapele postavljen je stariji kip sv. Margarete, koji se vjerojatno nalazio na prethodnom kasnobaroknom oltaru. S toga je oltara i slika sv. Franje Ksaverskoga iz 1777. g. U crkvi je i slika titularne svetice Matije Koprive iz 1836. g.

Blagdan je 20. srpnja u rimokatolika ili 30. srpnja u istočnim Crkvama.