Pranje ruku sapunom i vodom rezultira rastapanjem masnoća i prljavština koje nose većinu mikroorganizama te ostavlja ruke čistima

U aktualnim raspravama o infekciji koronavirusom posebno je naglašeno pranje i dezinfekcija ruku kao jedan od načina prevencije prijenosa infekcije. Istraživanja pokazuju da »novi« koronavirus SARS-CoV-2 (SARS-coronavirus-2), koji se uglavnom prenosi kapljično pri kihanju i kašljanju, kao i neizravno preko kontaminiranih ruku izlučevinama oboljele osobe, može preživjeti nekoliko sati na površinama kao što su stolovi i ručke na vratima, mobiteli i slično. Dodirom rukama virus se prenosi na površine, ali i s površina na sluznice, što može biti izvor infekcije. Činjenicu da su kontaminirane ruke najveći prijenosnici infekcije potvrdio je još u 19. stoljeću mađarski ginekolog i porodničar Ignaz Philipp Semmelweis koji je 1847. otkrio da se infekcija koja uzrokuje babinju groznicu od koje su masovno umirale rodilje prenosi kontaminiranim rukama te predložio obvezno pranje i dezinfekciju ruku klornom vodom. Primijetio je da pranje ruku prije obavljanja poroda smanjuje smrtnost majki pri porodu za oko 90 posto. Koža je fizička barijera za prodor brojnim mikroorganizmima, a dnevno se na njoj nastani 200-tinjak vrsta. Neke od njih su potencijalni uzročnici bolesti i mogu se u određenim slučajevima preko kontaminiranih ruku unijeti dublje u organizam kroz sluznicu dišnoga ili probavnoga sustava, spojnice oka ili oštećenu kožu te izazvati bolest.

Higijena ispod razine
Tijekom svakodnevnih aktivnosti na rukama može biti više od 3000 raznih mikroorganizama. Upravo je pranje ruku jednostavan i učinkovit postupak koji uvelike smanjuje mogućnost prijenosa infekcije

Tijekom svakodnevnih aktivnosti na rukama može biti više od 3000 raznih mikroorganizama, od kojih neki mogu biti prijenosnici crijevnih, dišnih i kožnih zaraznih bolesti. Upravo je pranje ruku jednostavan i učinkovit postupak koji uvelike smanjuje mogućnost prijenosa infekcije. S ciljem promocije pranja ruku sapunom i vodom, od 2008. godine 15. listopada slavi se i kao Svjetski dan pranja ruku da bi se povećala svijest o važnosti pranja ruku za zdravlje. Cilj je potaknuti svaku zemlju da analizira običaj pranja ruku svojega stanovništva jer rezultati istraživanja pokazuju da higijenske navike pranja ruku nisu razvijene na potrebnoj razini. Glavna je poruka da je pranje ruku toplom vodom i sapunom najisplativija zdravstvena intervencija.

(Ne)ispravno pranje ruku

Prema podatcima američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), redovito pranje ruku može spriječiti oko trećinu slučajeva infekcija probavnoga sustava te petinu slučajeva bolesti dišnoga sustava. Istraživanja diljem svijeta pokazala su maleni postotak (do 34 %) ljudi koji pravilno peru ruke nakon uporabe toaleta, nakon kontakta sa stolicom ili povraćenim sadržajem u djece, prije svakoga kontakta s hranom. Pranje ruku sapunom i vodom rezultira rastapanjem masnoća i prljavština koje nose većinu mikroorganizama te ostavlja ruke čistima. Za pranje ruku najbolji je tekući sapun, a ako se upotrebljava čvrsti, treba ga poslije uporabe isprati pod mlazom vode i staviti u posudicu za sapun da se ocijedi i osuši da se na njemu ne zadržavaju bakterije. Antibakterijski sapuni nisu ništa učinkovitiji od kombinacije običnoga sapuna i vode u uništavanju mikroorganizama. Ti sapuni sadrže antimikrobne kemikalije triklosan i triklorkarban, za koje brojni znanstvenici navode da imaju štetno djelovanje na ljudski organizam te preporučuju zabranu triklosana u proizvodima za higijenu. U slučajevima kada u blizini nema vode i sapuna, može se uporabiti dezinfekcijsko sredstvo, a pritom je važno sredstvo nanijeti na suhu kožu i trljati otprilike 20 sekundi dok se ne upije i ruke posuše.

50%
vlasnika kućnih ljubimaca ne pere ruke nakon igre s njima ili nakon čišćenja za njima
42-47%
smanjuje se rizik od nastanka bolesti praćenih proljevom ako se pravilno peru ruke
Jedna od pet
osoba pere ruke nakon kontakta s novcem
KORAK PO KORAK – Pravilno pranje ruku
Brzo utrljavanje sapuna i ispiranje ruku ne ostavlja ruke u potpunosti čiste. Stoga je važno naučiti pravilno prati ruke jer iako je to vrlo jednostavan postupak, ipak zahtijeva određeno znanje i redoslijed. Nakon nanošenja sapuna važno je trljati dlan o dlan, potom trljati desnu nadlanicu lijevom rukom i obrnuto. Treba ispreplesti prste i trljati dlan o dlan uključujući prostore između prstiju, palčeve i vrhove prstiju jer se često zaborave dobro oprati područja između prstiju. Utrljavanje sapunske pjene trebalo bi trajati najmanje 20 sekunda, a dobro je upotrijebiti i četkicu za uklanjanje prljavštine ispod noktiju. Nakon sapunanja ruke treba temeljito isprati tekućom vodom te dobro posušiti platnenim čistim ručnikom ili ručnikom za jednokratnu uporabu. Redovitim i pravilnim pranjem ruku broj mikroorganizama može se smanjiti od 100 do 1000 puta. Pretjerano pranje ruku i uporaba sredstava za dezinfekciju ruku s vremenom će iscrpiti prirodnu zaštitnu barijeru kože, što može rezultirati suhom ispucanom kožom i dermatitisom. Važno je stoga nakon pranja nanijeti na kožu ruku hidratantnu kremu. U tom slučaju treba paziti da kreme budu kvalitetne sa što prirodnijim sastojcima i bez konzervansa i boja. Tako je na primjer za njegu ruku dobar gel od aloe vere, kakao-maslac ili shea-maslac ili u nekim slučajevima izrazito masna krema poput vazelina. Kada god je moguće prilikom obavljanja kućanskih poslova, uporabe kemikalija i slično korisno je nositi rukavice da bi se zaštitile ruke.