KORAK DO PRIHVAĆANJA U HRVASKOM SABORU »Alpe-Adria-Dunav« – Deklaracija o GMO-u

Foto: Shutterstock

Odbor za poljoprivredu Hrvatskoga sabora usvojio je nedavno Deklaraciju o Alpe-Adria-Dunav području slobodnom od genetički modificiranih organizama (GMO). Deklaracija će biti upućena Hrvatskomu saboru na usvajanje te će se kroz nacionalne odluke i suradnju s državama za područje te regije provoditi aktivnosti koje trebaju pridonijeti da cijelo to područje ostane slobodno od GMO-a.

Hrvatski plebiscit

Ta je deklaracija derivat višegodišnjih pokušaja i inicijativa da se na međudržavnoj razini ostvari konsenzus o poljoprivrednoj politici koja isključuje uvoz, proizvodnju ili sjetvu GMO-a. Marijana Petir, predsjednica Odbora za poljoprivredu, pokrenula je inicijativu još 2010. godine u Hrvatskom saboru, nakon što je postignuto da se sve županije u Hrvatskoj proglase kao »GMO-free« područja. Otpor hrvatske javnosti prema GMO-u je, dakle, plebiscitaran, pa su to oduvijek uzimale u obzir sve političke stranke i vlade u Hrvatskoj, bez obzira na to što njihovi pojedini predstavnici, »ispod stola ili iza leđa«, zaista misle o toj problematici.

Planine, mora i rijeke

Kao hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Petir je podigla inicijativu na europsku razinu i tijekom 2014. godine dobivena je podrška 34 zastupnika Europskoga parlamenta iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije i Mađarske koji su supotpisali Zajedničku izjavu o Inicijativi za uspostavu regije Alpe-Adria slobodne od GMO-a.

U Hrvatskoj ne postoje institucije koje javno ili službeno zagovaraju GM kukuruz ili GM soju. Pojedinci pak koji promiču uporabu GMO-a čine to uglavnom iz ideoloških uvjerenja ili se nadaju, jednoga dana, financijskim interesima u carinskim ispostavama i na graničnim prijelazima

Kako države kroz koje protječe rijeka Dunav zauzimaju slična stajališta o GMO-u, na sjednici je Odbora predloženo proširenje naziva Deklaracije.

Predstavljajući Deklaraciju Alpe-Adria-Dunav, Marijana Petir je istaknula: »Hrvatska je mala zemlja s relativno dobro očuvanim okolišem, mali smo zagađivač i u regionalnom i u globalnom smislu, više od polovice našega teritorija zaštićeno je u različitim kategorijama zaštite prirode, Jadran je najčišće more na Mediteranu, a naš seljak hranu još proizvodi na tradicionalan način, Hrvatska je zemlja slobodna od GMO-a, a takva želimo da ostane i u budućnosti.«

Fuzija Bayera i Monsanta

GMO na polju ili obiteljskom stolu nije samo pitanje usjeva i hrane, nego zadire u mnoga važna područja ekologije, gospodarstva, politike, znanosti, zdravlja, marketinga… Sve donedavno GMO je bio sadržaj transatlantskoga sukoba, no nakon što je njemački »Bayer« preuzeo američku kompaniju »Monsanto« sukob se pretvara u kontinentalni, europski rat. U takvoj situaciji za zaštitu od GMO-a nije dovoljna nacionalna politike, nego treba učvrstiti zajedničke politike među državama regije i šire.

U Hrvatskoj ne postoje institucije koje javno ili službeno zagovaraju GM kukuruz ili GM soju. Pojedinci pak koji promiču uporabu GMO-a čine to uglavnom iz ideoloških uvjerenja ili se nadaju, jednoga dana, financijskim interesima u carinskim ispostavama i na graničnim prijelazima. GM usjevi isključivo su uvozni patenti i ne postoji mogućnost da se u nekoliko sljedećih desetljeća pojave kao domaći proizvod. Stoga treba iskoristiti postojeće društveno suglasje o štetnosti GMO-a za prostor hrvatske države te podržati svaku političku ili građansku inicijativu kojom se zatvara mogućnost (nepovratnoga) onečišćenja hrvatskih polja GM sjemenom.

U nacionalnom interesu »skinuti« s dnevnoga reda

Uz članove Odbora za poljoprivredu, potporu usvajanju Deklaracije Alpe-Adria-Dunav iskazali su predstavnici Ministarstva zdravstva, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske poljoprivredne komore i Hrvatskoga saveza udruga ekoloških proizvođača. Sada su na redu zastupnici u Hrvatskom saboru. Možemo očekivati da usvajanje Deklaracije ne će izazvati posebne rasprave u Saboru, nego će se, u nacionalnom interesu, točka brzo i uspješno »skinuti« s dnevnoga reda.