LISTOVE IZBJEGAVATI, STABLJICI SE OBRATITI Rabarbara – lijek za probavni sustav

Foto: Shutterstock | Rabarbara

Rabarbara (Rheum rhabarbarum, lat.) povrće je koje se često upotrebljava u slasticama pa je smatraju i voćem, a dokazani je prirodni lijek za tegobe pražnjenja crijeva (purgativ). Rabarbara sadrži mnogo spojeva, uključujući antrakinone, tanine, polisaharide i druge tvari. Antrakinoni se obično smatraju kemijskom osnovom purgativnoga djelovanja rabarbare. Mehanizam je takvoga djelovanja dvojak: stimulacija probavnoga trakta, što potiče peristaltiku (gibanje) crijeva i znatno ubrzava prolazak kroz debelo crijevo te povećanje propusnosti kroz sluznicu debeloga crijeva, što rezultira povećanjem sadržaja vode u debelom crijevu. Istodobno tanini djeluju na smanjenje upale sluznice crijeva te pomažu kod upale i proljeva. Zapadna pučka medicina upotrebljava još rabarbaru protiv podrigivanja i bolova u želudcu, za liječenje bolesti jetara, jače izlučivanje žuči, smanjenje kolesterola i glukoze u krvi. Osim toga, rabarbara je bogata polifenolima koji su učinkoviti u selektivnom uništavanju i sprječavanju rasta zloćudnih stanica.

  • Razina polifenola uvelike se povećava u pečenoj rabarbari, stoga se preporučuje upravo u tom obliku.
  • Vlakna rabarbare stvaraju osjećaj sitosti i stimuliraju metabolizam (izmjenu tvari). Zbog toga je korisna u prehrani za redukciju tjelesne težine.
  • Rabarbara je bogata kalcijem (80 mg / 100 g rabarbare), magnezijem i manganom, sadrži puno korisnih organskih kiselina (jabučna, niacin, pantotenska, folna) te vitamine C, B i K.
  • Za prehranu i liječenje upotrebljavaju se samo stabljike rabarbare jer su njezini listovi toksični.
  • Osobe koje boluju od reume, gihta ili imaju bubrežne kamence ne bi trebale upotrebljavati rabarbaru jer ona sadrži veće količine kalcijeva oksalata koji može pogoršati stanje bolesti.