LJEKOVITE VRIJEDNOSTI CVJETNOGA DRVA Kora magnolije za smanjenje stresa

Foto: Shutterstock

Magnolija (Magnolia officinalis, lat.) ukrasno je cvjetno drvo čija se ljekovitost ne spominje u priručnicima o ljekovitom bilju na našim prostorima, no njezina je upotreba na nekim područjima svijeta poznata stoljećima. Laboratorijska istraživanja potvrdila su ljekovitost magnolije, posebno njezine kore, te danas na tržištu postoje pripravci ekstrakta, kapsula, praha, kapi i čajeva na bazi magnolije, kao i kozmetički preparati. Do danas su znanstvenici pronašli više od 250 kemijskih spojeva u kori, cvjetovima i lišću roda Magnolia. Među njima magnolol i honokiol glavne su hranjive tvari u kori magnolije s najvećom ljekovitom vrijednošću.

Ta dva spoja spadaju u kategoriju polifenola – biljnih mikronutrijenata koji imaju snažno antimikrobno, antibakterijsko i protuupalno djelovanje. Nadalje, ti spojevi utječu i na niz receptora u mozgu koji su povezani sa stresom i djeluju na raspoloženje i smirenje te se upotrebljavaju u pripravcima protiv nervoze, tjeskobe, depresije i nesanice. Honokiol potiče i neuronsku aktivnost i rad mozga, a magnolol stimulira razinu acetilkolina u mozgu i na taj način djeluje na smanjenje amiloidnoga plaka, što djeluje na prevenciju demencije.

  • Spojevi honokiol i magnolol djeluju povoljno na kardiovaskularni, dišni, probavni i mišićni sustav, a magnolol djeluje na smanjenje lipida i kolesterola u krvi.
  • Ekstrakt magnolije upotrebljava se u liječenju akni. Ima antioksidativno djelovanje pa se upotrebljava i u nekim proizvodima za zaštitu od sunca.
  • Cvjetovi i kora magnolije rabe se u kozmetičkim preparatima protiv crvenila, pigmentacija i starenja kože.
  • Žvakaće gume i bomboni koji sadrže ekstrakt kore magnolije djeluju protiv upale desni i sprječavaju stvaranje zubnoga plaka.
  • Preparate magnolije ne smiju uzimati trudnice niti ih se preporučuje uzimati sa sedativima, antidepresivima i lijekovima za spavanje.