MJESECI U MOLITVI Travanj je za… Presveti Sakrament

Snimio: M. Čobanović
Uskrs je blagdan svih blagdana, pravo središte cijele crkvene godine. Na Uskrs je Isus Krist pobijedio smrt i otkupio svijet uništivši grijehe i darujući ljudima život vječni. Crkva kroz 50 dana svakodnevno slavi Kristovu uskrsnu pobjedu, a svaka nedjelja u godini podsjetnik je na to!

Krist Gospodin nije napustio svijet nakon uskrsnuća. On po sakramentu euharistije ostaje trajno prisutan u Crkvi i po Duhu Svetomu nastavlja voditi vjernike.

»Tri temelja« travnja

Mjesec travanj tradicionalno je posvećen pobožnosti prema Presvetomu Oltarskomu Sakramentu, što je drugi naziv za euharistiju. No postoji i tradicija da se četvrti mjesec posveti Duhu Svetomu, kojega je uskrsli Isus poslao svojim učenicima. Možemo stoga zaključiti da travanj ima 3 čvrsta duhovna temelja koji određuju naše mjesečne pobožnosti. To su: Isusovo uskrsnuće, Presveti Oltarski Sakrament i Duh Sveti.

Komadić neba na zemlji

Kao što je Uskrs najveći kršćanski blagdan, tako je euharistija najveća tajna i najsvetiji Božji dar. Primamo ga na oltaru kod svete mise. Od tuda proizlazi naziv Presveti Oltarski Sakrament. To je posvećena hostija koju blagujemo kao hranu za dušu, a u kojoj su sadržane sve Božje milosti i po kojoj postajemo jedno s Bogom. Zapravo, najbolje ćemo razumjeti što je to Presveti Oltarski Sakrament ako ga promatramo kao živoga Isusa Krista koji već 2000 godina boravi na zemlji. To je kao komadić neba na zemlji.

Mnoga će djeca nakon Uskrsa pristupiti prvoj svetoj pričesti i dopustiti Isusu Kristu da živi u njima. Bilo bi svakako pohvalno da se oni malo stariji češće pričešćuju u travnju. Da bi se primilo Tijelo Kristovo, potrebno je vjerovati u Kristovu prisutnost i imati srce čisto od teškoga grijeha.

Reći Isusu sve

Ovoga mjeseca trebalo bi obnoviti vjeru i ljubav prema Presvetomu Oltarskomu Sakramentu. U molitvenicima se mogu pronaći brojne molitve, pobožnosti i svete pjesme kojima častimo Gospodina, ali najbolje će biti ako budemo dolazili k njemu u crkvu, gdje nas on uvijek rado očekuje.

Sve što treba jest pronaći crkvu koja je otvorena, ući i posjetiti Gospodina u svetohraništu. Dovoljno je doći k njemu i u šutnji sjesti ili kleknuti pred njega. Prigodno je izmoliti i pokoju molitvu, koja će biti tim bolja ako je izrečena osobno i iskreno, ako u njoj otvorimo svoje srce i povjerimo Isusu ono što nam je u mislima. To znači da mu se možemo pohvaliti i novom igračkom koju smo dobili, ali i potužiti ako nam ručak nije bio ukusan.

Neki pobožni ljudi svakoga će dana kroz mjesec travanj ići u crkvu i pohoditi Presveti Sakrament. Koji nemaju tu priliku, mogu barem nedjeljom doći u crkvu pola sata prije mise i u tišini moliti pred njime. U nekim crkvama četvrtkom se organizira klanjanje, što je lijepa prilika za pobožnost Presvetomu Oltarskomu Sakramentu.

Bilo bi dobro da svatko u ovom mjesecu razmisli kako može sam ili s obitelji izraziti i povećati pobožnost prema Isusu Kristu, našemu Gospodinu u Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Anđelko Katanec

MOLITVA PRED SVETOHRANIŠTEM
Sv. Terezija Margareta od Presvetoga Srca Isusova ostavila nam je molitvu koju možemo moliti svaki put kada smo u crkvi pred svetohraništem u kojem se čuvaju posvećene hostije.
Isuse moj, vjerujem da si ovdje u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Ljubim te svim srcem svojim, želim te svom dušom svojom. Budući da te sada ne mogu primiti u Presvetom Sakramentu, dođi barem duhovnim načinom u moje srce. Grlim te i zahvaljujem ti kao da si već došao. Ne dopusti da se više ikad od tebe rastavim. Samo tebe želim ljubiti, samo se tebi želim svidjeti. Isuse, Ljubavi moja, uzmi me svu i posjeduj me svu! O, voljo Božja, Ti si ljubav moja! Ti si sav moj, a ja sam tvoja! Moj Isuse, zahvaljujem ti što si me do sada čekao. Amen.