MOLIMO U OBITELJI Molitva prije počinka

Foto: Shutterstock
Je li vam večernja molitva »zadnja točka u danu«? Ako nije, pročitajte zašto bi molitva prije spavanja to trebala biti, i kako to postići!

Savršenu obitelj zamišljamo kao mjesto gdje se svi međusobno vole i slažu, gdje nema svađa, bolesti ni ikakvih briga. Jasno, takve obitelji ne postoje u stvarnosti. Svaka obitelj prolazi kroz krize, katkad i sukobe, ali je važno da se drži zajedno.

»Čuvarica« obitelji

Obiteljska molitva čuva obitelj, “drži ju zajedno”, posvećuje i usavršuje. Molitva nas uči da je i Bog dio naše obitelji, odnosno da smo i mi dio Božje obitelji.

Može nam se činiti da nemamo vremena za molitvu, ali s pravom nakanom, uvijek će se naći prigoda. Tko stvarno želi moliti uvidjet će da je to lakše nego što se čini. Dok roditelj ujutro budi djecu, može odmah s njima izmoliti kratku molitvu, ili ih s molitvom otpratiti u školu. Zašto ne moliti i kod pisanja zadaće, da bi malo pribrali koncentraciju?

Djeca ne trebaju uvijek čekati roditelje da započnu molitvu, već u svakom trenutku mogu i sama pokrenuti molitvu u obitelji, npr. kad vide mamu u beskrajnom glačanju ili tatu kako se živcira gledajući utakmicu. Molitva je sastojak koji se može kreativno ubaciti u svaki trenutak zajedničkoga života.

Za blage snove

Posebno značajno vrijeme za molitvu je svakako navečer, i to kao molitva prije spavanja. Ako u žurbi dana obitelj nije stigla zajedno moliti, navečer se nudi lijepa prilika. Moliti zajedno kao obitelj, dok djeca liježu na počinak, može biti radosno i dragocjeno vrijeme koje neće djecu samo “pospremiti u krevet” već će stvarati sjećanje na roditeljsku i Božju ljubav.

Ta je molitva zadnja točka u danu. Dakle, kad se pozavrše svi poslovi, nakon što djeca operu zube, obuku pidžame, možda i odslušaju priču za laku noć, molitva je posljednja stvar koja ih dijeli od blagih snova.

U pravom raspoloženju

Ako djeca spavaju u razdvojenim sobama, mogu se svi okupiti na jednom mjestu. Jedan od roditelja započne molitvu i pozove svakoga da izreče zahvalu Bogu za jednu dobru stvar proteklog dana. Zatim se zajednički izmoli Isusova molitva Očenaš i Zdravo Marijo, kao preporuka nebeskoj Majci. Lijep je običaj ako na kraju roditelj prekriži djecu, napravi im znak križa na čelu, kao znak roditeljskog blagoslova. Još je ljepše ako to učini sa zagrljajem i poljupcem za laku noć. I takva jednostavna molitva je dovoljna.

Za dobru molitvu nije važno mnoštvo riječi, već ispravno raspoloženje. Naravno da se u večernju molitvu mogu uklopiti mnoge druge lijepe molitve, molitva anđelu čuvaru ili dragom svetcu, molitva blagoslova ili neki himan iz molitvenika. Međutim, što je veći broj molitava, ne znači da će molitva biti bolja. Najvažnije je pronaći Božji mir za bezbrižan počinak, a to je lakše s obiteljskom molitvom.

Za bolje sutra

Postoje noći kada nije lako usnuti. Neprospavane noći zbog briga ili bolesti, također mogu biti vrijeme izgradnje srca u molitvi. Osoba koja ne može spavati puna je misli koje joj je često nemoguće nadzirati. Tada joj je teško i moliti ali može razmatrati svoj život pred Bogom, razmišljati o svojim brigama i teškoćama, kao i o vlastitim slabostima i grijesima, sve ih staviti u Božje ruke. Ponekad i otac ili majka mogu započeti takvo razmatranje sa svojom djecom, pitajući ih kako su proveli dan, što ih je najviše zaokupilo, što bi trebalo činiti bolje sutradan i kako u tome vidjeti Božju dobrotu.

Obiteljska molitva prije počinka lijep je način završetka dana. Ona će pomoći roditeljima vidjeti i sebe i svoju djecu kao Božju djecu, a djeca će osjećati sigurnost roditeljske i božanske ljubavi. S molitvom svaki dan i sve proživljeno ulazi pod okrilje Božjega blagoslova.

A. Katanec

Večernji blagoslov
Udijeli mi, Gospodine, mirnu noć i dobar san da se mogu dobro odmoriti i sutra započeti novi dan i prihvatiti svjesnije i savjesnije tvoju svetu volju. A tvoj sveti blagoslov neka me uvijek prati. Amen.