NISU IŠLI NA UMJETNU OPLODNJU: »Neplodni« začeli za nekoliko mjeseci

O prirodnom planiranju obitelji

Foto: Shutterstock
»Prirodno planiranje, naime, ne služi samo za odgađanje trudnoće, nego i za njeno postizanje. Prema istraživanju svjetskoga centra za Billingsovu metodu u Australiji, oko dvije trećine parova koji više od godinu dana nisu uspjeli postići trudnoću to su uspjele u roku od nekoliko mjeseci samo uz pomoć toga znanja«, napominje prof. Kristina Pavlović.

Promišljati o demografskoj obnovi Hrvatske neizbježno je i u zajedništvu je sa spolnim odgojem mladih i prirodnim planiranjem obitelji. Zahvalna sugovornica na tom području je prof. Kristina Pavlović, predsjednica udruge za cjeloviti spolni odgoj mladih »Teen STAR« i izvršna direktorica Centra za prirodno planiranje obitelji. Spolni odgoj smatra važnim, presudnim za budući brak i obitelj, time i za rađanje djece.

Obitelj u budućnosti

»Mladi tijekom puberteta i adolescencije stvaraju svoja životna stajališta i u skladu s njima se i ponašaju. Najviše utjecaja na njihova stajališta imaju mediji, zatim društvo, vršnjaci, a sve više i lijevoliberalne udruge koje žele pridobiti mlade za svoj svjetonazor. Roditelji vrlo malo razgovaraju s djecom o spolnosti, a i u Crkvi je tzv. dalja priprava za brak zapostavljena. Mladi se stoga najčešće povode za trendom – upuštaju se u nezrele veze i odnose iz želje za zabavom, tjelesnim i emotivnim užitkom, dokazivanjem i sl. Stvaraju naviku ponašanja u kojoj je spolnost okrenuta ponajprije samomu sebi. To je kasnije vrlo teško promijeniti. Individualizam i sebičnost smanjuju sposobnost za ljubav i davanje sebe drugomu, što zrelo življenje spolnosti podrazumijeva.

Takvo ponašanje ne samo da nosi emocionalne i fizičke posljedice, poput spolno prenosivih bolesti, smanjene plodnosti i pobačaja, nego se odražava na cijeli život pojedinca, a i na društvo: sve je veći broj samaca koji nisu sposobni ili željni ostvariti vezu ili brak, u brak se ulazi sve kasnije, sve je više bračnih nevjera i rastava i sve manje rođene djece«, napominje prof. Pavlović, navodeći potrebu da se mlade u dobi odrastanja, kada oni najintenzivnije traže i »upijaju« odgovore, upozna s drugačijom, istinskom i ispravnom slikom spolnosti jer tada se znatno može utjecati na njih već danas, a time i na kvalitetu njihova braka i obitelji u budućnosti.

Prva poduka u ranijoj dobi

»Upravo to činimo u Hrvatskoj već 20 godina provodeći s mladima program cjelovitoga spolnoga odgoja ‘Teen STAR’. Krizmaničko doba idealno je vrijeme za takvu poduku te ju nastojimo u suradnji s biskupijama uvesti u što više župa u Hrvatskoj, ponajprije kao dio priprave za sakrament potvrde, a u proširenom ga obliku ponuditi i srednjoškolcima i studentima. U sklopu programa imamo i radionice za roditelje«, govori sugovornica.

Mladi se najčešće povode za trendom – upuštaju se u nezrele veze i odnose iz želje za zabavom, tjelesnim i emotivnim užitkom, dokazivanjem. Stvaraju naviku ponašanja u kojoj je spolnost okrenuta ponajprije samomu sebi.

Na pitanje o važnosti prirodnoga planiranja obitelji za demografiju ističe da je upravo prirodno planiranje obitelji, za razliku od kontracepcije, otvoreno novomu životu i izravno pridonosi demografskomu rastu. »Parovi koji ga primjenjuju, naime, često imaju više djece – troje pa naviše… Za to, međutim, nije ‘kriva’ metoda – primjerice Billingsova ovulacijska metoda ima vrlo visoku pouzdanost (čak 99,5 posto), nego ti parovi upravo žele imati više djece. To se može objasniti time što prirodno planiranje poštuje prirodni ritam ženine plodnosti i tako omogućuje veće predanje muža i žene, pospješuje njihovu međusobnu ljubav, a time i želju i ljubav prema djeci. Kontracepcijom se zatvara, govori ‘ne’ novomu životu.

Često se onda i ljubav među supružnicima ‘hladi’, oni se udaljuju, nema više spolnih odnosa, pa ni djece.« U Centru za prirodno planiranje obitelji poučavaju se zaručnički i bračni parovi, i sve je veći interes za takvu poduku. »Prema iskustvu sa zaručničkih tečajeva smatram da je za većinu zaručnika prekasno da se s prirodnim planiranjem obitelji i općenito vrijednostima predbračne i bračne čistoće upoznaju tek kada već ulaze u brak. Tada mnogi već prakticiraju zajednički život, kohabitaciju i kontracepcijski pristup planiranju obitelji. Ponavljam, prva takva poduka trebala bi biti u puno ranijoj dobi, to je ključ uspjeha.«

Etički i medicinski neopravdani postupci

Posebno je osjetljiva tema kako pristupiti bračnim parovima koji bi htjeli djecu, ali ne ide. »Znanje o plodnosti muškarca i žene i njima može biti od velike pomoći. Prirodno planiranje, naime, ne služi samo za odgađanje trudnoće, nego i za njeno postizanje. Prema istraživanju svjetskoga centra za Billingsovu metodu u Australiji, oko dvije trećine parova koji više od godinu dana nisu uspjeli postići trudnoću to su uspjele u roku od nekoliko mjeseci samo uz pomoć toga znanja. Kod ozbiljnijih poremećaja mogu se poduzeti različiti medicinski postupci dijagnostike i liječenja neplodnosti, samo što se oni danas nažalost u zdravstvenom sustavu velikim dijelom preskaču i odmah se ide u puno unosnije i invazivnije postupke medicinski pomognute oplodnje, koji su često ne samo etički, nego i medicinski neopravdani.«

Sugovornica Pavlović svjesna je koliko su demografski problemi opterećujući za budućnost Hrvatske. »Za promjenu demografske slike ključna je promjena mentaliteta, odgoj mladih ljudi. Poznato je da se najviše djece rađa u braku, tj. obitelji, i da je obitelj temeljena na braku između muškarca i žene najbolje moguće mjesto za rađanje i odgoj djece. Treba stoga poticati programe koji će mlade oduševiti i pripremiti za zdravu spolnost, predanu ljubav, brak i roditeljstvo. Takvi programi postoje i donose izvrsne rezultate (kao recimo ‘Teen STAR’), ali se od države gotovo uopće ne potiču i ne prepoznaju kao važni«, dodaje Kristina Pavlović, napominjući da država, umjesto da podrži korisne odgojne programe, milijunskim iznosima sufinancira civilne udruge okupljene oko Platforme 112, koje dijele ekstremno liberalni, LGBT svjetonazor i promiču rodnu ideologiju, pogubnu za brak i obitelj, a time i za demografiju. Zaključuje da ulaganjem u antiobiteljsku agendu sva druga pozitivna demografska ulaganja postaju neučinkovita. No to je već šira i dulja priča.