OBITELJSKO ZAJEDNIŠTVO U »NOVOM NORMALNOM« I Božić u doba pandemije može se učiniti radosnijim

Foto: Shutterstock | Krist u betlehemskoj štalici nada je i ohrabrenje u vremenima pandemije

Nakon Uskrsa, ove godine i Božić dočekujemo u sasvim drugačijim okolnostima. I dok smo se u uskrsno vrijeme nadali da će epidemiji ubrzo doći kraj, prosinački blagdan neki su dočekali u još većem pesimizmu i obeshrabrenju. Brojne mjere koje su donesene radi očuvanja našega zdravlja utjecale su na porast nezaposlenosti, a samim time i na povećanje neimaštine, pa brojni Božić dočekuju u velikoj zabrinutosti zbog gubitka posla i novčanih primanja. Među njima su i mladi koji u ovim okolnostima ne mogu pronaći prikladno zaposlenje, ali i studenti koji također ostaju bez poslovnih ponuda koje ostvaruju preko studentskih ugovora. Sve navedeno poticaj je nama kršćanima – posebno nama mladima – da se ovih božićnih dana još više i intenzivnije uključimo u humanitarne akcije, ali i da usmjerimo pozornost prema drugima jer jedino zajedništvom možemo prebroditi ove teške trenutke.

Svjedoci smo vremena u kojem Božić više nije primarno obiteljski blagdan, prigoda za veselje i druženje s bližnjima. Čar Božića polako su preuzimali užurbanost životnog stila ili komercijalizacija jednog od najvažnijih kršćanskih blagdana.

Predstavljamo vam nekoliko mogućnosti kako ovaj Božić učiniti radosnijim i veselijim onima koji će ga dočekati usamljeni, zabrinuti ili siromašni, počevši od naših župnih zajednica, karitativnih i humanitarnih skupina u njima i u civilnom društvu. Nemojte zaboraviti ni na svoje susjede, rodbinu i prijatelje kojima isto tako možete učiniti velika djela koja ne iziskuju puno novca i vremena, a nekima Božić može učiniti najradosnijim danom u godini. I ne bojte se!

Obiteljsko zajedništvo u »novom normalnom«

Svjedoci smo vremena u kojem Božić više nije primarno obiteljski blagdan, prigoda za veselje i druženje s bližnjima. Čar Božića polako su preuzimali užurbanost životnoga stila ili komercijalizacija jednoga od najvažnijih kršćanskih blagdana. Međutim, i ova nam godina pruža priliku za slavljenje i širenje pravoga duha Božića koji obilježavaju skromnost i zahvalnost, osjećaj bliskosti i povezanosti s obitelju i bližnjima. Pozvani smo na očuvanje svetosti Božića, svečano slavljenje toga najradosnijega blagdana te dijeljenje poruka zajedništva i nade s bližnjima. U trenutcima neizbježne izolacije zbog pandemije u kojima se mnogi nalaze shvaćamo da bez drugoga čovjeka ne možemo. Ni jedna komunikacijska platforma ne može zamijeniti stvarni susret s drugom osobom, što dodatno otežava blagdansko vrijeme u izolaciji. Tehnologija, koliko god da je napredna, nije dostojna zamjena ljudskoj riječi, glasu i dodiru, ali omogućava suodgovornost i zaštitu. Unatoč tomu, ne krijmo zahvalnost za mogućnost slavljenja Božića s obitelju, iako bili u skromnijim uvjetima.

»Siromaštvo nije izbor, pomaganje jest«

Mladi, a osobito studenti i učenici, često ni sami nemaju puno novca kojim raspolažu, ali to nije zaprjeka ni razlog za obeshrabrenje. Naime, za dobrotu i empatiju ponekad ne treba imati puno, a dokaz je i skupina mladih katolika iz Vinkovaca koji su još 2012. godine od male ideje došli do velikoga projekta »Mladi protiv gladi« zahvaljujući kojemu danas opskrbljuju 850 socijalno ugroženih obitelji u svom rodnom gradu.

Mladi, a osobito studenti i učenici, često niti sami nemaju puno novca kojim raspolažu, ali to nije prepreka niti razlog za obeshrabrenje.

Njihova ideja vođena je, ističu, kršćanskim načelima, a zasniva se na geslu »Siromaštvo nije izbor, pomaganje jest«. Uistinu, pomaganje je izbor i odluka, a već prihvaćanje da ćemo sudjelovati u nekom dobrom djelu prvi je i najveći korak prema ostvarenju toga cilja. Isto tako treba naglasiti da nas u pomaganju ne trebaju zabrinjavati brojke. Naime, neki od nas imaju više materijalnih sredstava, a neki manje, no svatko pomaže u granicama svojih mogućnosti. Prisjetimo se Isusovih riječi o ubogoj udovici koja je u hramsku riznicu ubacila samo dva novčića. Stoga vas potičemo da počnete od svoga susjedstva, svojih prijatelja ili rodbine. Humanitarna akcija može biti i odlazak u trgovinu po namirnice starijima i nemoćnima, pomaganje mlađima oko škole ili pripreme za maturu, čišćenje i uređenje nečijega doma ili jednostavno razgovor s onima koji su usamljeni.

Pružiti ruku siromašnima i nezaposlenima

Činjenica je, a to nam pokazuju i podatci o više desetaka tisuća nezaposlenih samo ove godine, da postoji velik broj onih koji će i ove blagdane dočekati bez ikakvih primanja. Stoga je Sveti Otac za Svjetski dan siromaha 2020. godine poručio: »Pruži svoju ruku siromahu« u nastojanju da shvatimo koliko je zapravo teško obiteljima i mladima koji nemaju novca ni posla. Ujedno naglašava kako su molitva, solidarnost i podrška siromašnima i nezaposlenima u ovakvim vremenima najpotrebniji. Zauzimanje za siromašne i nezaposlene ne smije ostati na lijepim riječima, nego se mora pretvoriti u konkretno djelo nadahnuto Božjom ljubavlju baš kao što Krist svoje kraljevstvo i pomoć pruža malenima i siromašnima. Blaženi su oni koji čine dobro, služe drugima i pružaju ruku bližnjemu u egzistencijalnim nevoljama kao što je Krist – siromah sa siromasima na Zemlji – pružao svoju ruku siromasima.

Priredili: F. Hrnčić, K. Jakobović, M. Labaš, E. Pinter, J. Radoslavić, M. Zadravec