OD SPOLA DO RODA Novi udar na majčinstvo

Održan još jedan prosvjed roditelja odgojitelja u organizaciji inicijative »Djeca su budućnost« u Zagrebu

Kad god se događaju velike svjetske krize, pogotovo ratne, javlja se i nova opasnost – da će neki iskoristiti pozornost usmjerenu na ratna događanja kako bi potiho mogli provoditi neke druge politike, ili rečeno rječnikom pape Franje, »ideološke kolonizacije«. U tom je smislu gotovo nezamijećeno prošla zakonodavna inicijativa koja se tek na prvi pogled tiče jezičnih pitanja.

Je li ikomu jasno kako se u hrvatskom i europskom društvu može istodobno pozivati na ravnopravnost spolova i poticati na demografsku obnovu, a ponižavati žene i majke?

Naime, Europski parlament odlučio je u utorak 5. travnja zaobići plenarnu raspravu u kojoj je moglo sudjelovati svih 705 zastupnika o vrlo osjetljivu izvješću Europske komisije, to jest o prijedlogu direktive za rješavanje »rodnoga jaza« u plaćama zaposlenika na području Unije. Tom direktivom traži se da se u zakonodavstvu EU-a »spol« zamijeni »rodom«. Riječ je, naime, o prijedlogu Europske komisije iza kojega stoje Odbor za zapošljavanje i socijalna pitanja te Odbor za prava žena i rodnu ravnopravnost. Oni su još 17. ožujka usvojili Izvještaj kojemu je formalni cilj jačanje primjene načela jednake plaće za jednak rad ili rad jednake vrijednosti muškaraca i žena, što je nesumnjivo prijeko potrebno. Iako je nakon glasovanja u odborima sadržaj izvješća bilo moguće raspraviti na plenarnoj sjednici, Europski parlament odlučio je zaobići raspravu te izvještaj koji pretendira biti buduća direktiva većinom glasova izravno pripustiti u međuinstitucionalne pregovore s drugim zakonodavnim tijelima EU-a. Praksa je takva da ako se usvoji takva direktiva u kojoj rod dolazi umjesto spola, to će mehanizmima prilagodbe možda biti ugrađeno i u nacionalna zakonodavstva članica.

»Manevar« Europskoga parlamenta – posebno na štetu majkama

Među malobrojnima koji su reagirali na taj »manevar« Europskoga parlamenta bila je Europska federacija katoličkih obitelji (FAFCE) koja je izvješće u kojem se »spol« zamjenjuje »rodom«, a spominjanje »žena« ili »muškaraca« zamjenjuje »radnicima različitoga roda«, nazvala vrlo problematičnim, kao što je nevjerojatno da je o tako osjetljivim pitanjima u parlamentu izostala otvorena i demokratska rasprava. S pravom su iz FAFCE-a upitali, ako je cilj buduće Komisijine direktive borba protiv jaza u plaćama između muškaraca i žena, kakvu će zaštitu žena provoditi te mjere ako se žene uopće ne spominju.

Prevario bi se ako bi tko mislio da je riječ samo o ideološkom pitanju jer brisanje razlike u spolu, a uvođenje »roda«, ide najviše upravo na štetu zaštite žena na tržištu rada, i to osobito ako su majke. Žene u EU-u imaju prosječno 13 posto manju plaću i 29 posto manju mirovinu od muškaraca, a prema podatcima EU-a razlika u Hrvatskoj ide 10 posto u korist plaća muškaraca. Predložene izmjene, istaknuli su u FAFCE-u, vode prema tomu da nažalost još uvijek aktualna diskriminacija žena, to jest majki, prestane biti tema te da se utopi u još nejasan pojam »rodne diskriminacije«.

Polovica obitelji »roditelja odgojitelja« razmišlja o odlasku

Svojevrsna aktualizacija strahova vodstva Europske federacije katoličkih obitelji za budućnost dogodila se kad su u Zagrebu u četvrtak 31. ožujka predstavljeni rezultati reprezentativnoga istraživanja udruge »U ime obitelji« o stajalištima korisnika dugoročne zagrebačke mjere »roditelj odgojitelj« koja iznenadnom odlukom Grada završava 1. svibnja. U samo pet godina broj trećerođene djece u Zagrebu povećao se za 23,8 posto u odnosu na prethodno petogodišnje razdoblje, a nakon uključivanja u mjeru 39,5 posto ispitanika dobilo je barem još jedno dijete (11,2 posto ispitanika dobilo još troje ili više djece!). Sada polovica korisnika razmišlja o tome da s obitelju napusti Hrvatsku, a osam od deset majki zbog stigmatizacije osjeća strah, ljutnju i nelagodu. Je li ikomu jasno kako se u hrvatskom i europskom društvu može istodobno pozivati na ravnopravnost spolova i poticati na demografsku obnovu, a ponižavati žene i majke?