OD TENISICA DO MONSINJORA Kad se trgovci kite markom sv. Petra

Foto: Shutterstock
Misa u tenisicama?

Htjela sam s Vama podijeliti jedno iskustvo s mise u svojoj župi. Došao nam je novi svećenik u župu, a primijetila sam da posljednjih nekoliko nedjelja misu služi u tenisicama! Nas su prije uvijek poučavali da za nedjeljno slavlje pripremimo najljepše odijelo. Nisam kruta i ne mislim da mladi danas ne mogu hodati u trapericama, ali ovo mi se čini previše. Dijelite li moje mišljenje?

Suzana iz Zagreba

Slažemo se s Vama da se prikladno i primjereno odijevanje i obuvanje preporučuje za svaku prigodu i kada bismo gledali samo na bonton, mogli bismo to zaključiti i za odlazak na misu, kada se svi sudionici – u skladu sa svojim materijalnim mogućnostima – ipak odijevaju svečanije. No ne čini nam se da bi tenisice bile neprikladne za misno slavlje, pa i ako ih nosi svećenik. Vjerojatno će imati svoj razlog za to, kao što mnogi redovnici – franjevci posebno – mise slave u sandalama, pa bi netko mogao zaključiti da ni to nije primjereno.

Sekularizirano i sveto

Čitao sam o tome da će se ovih dana otvoriti jedan trgovački centar u blizini Vatikana, no iznenadilo me to što su u svoj zaštitni znak stavili siluetu bazilike sv. Petra i kolonade. Zar nije to bogohulno, zar nije Crkva trebala ustati protiv takva iskorištavanja crkvenoga simbola isključivo za profit?

Josip K.

Rekli bismo da se s pravom čudite, premda takve stvari, događaji i pojave više ne izazivaju reakcije šire, pa ni vjerničke javnosti. Nekada su ljudi imena djeci i mjestima davali u počast njihovim zaštitnicima i patronima župe, a danas prema nečem drugom. No prema onom što smo doznali iz internetskih izvora, riječ je o trgovačkom centru »Sv. Petar« koji se nalazi neposredno uz Vatikan – i na željezničkoj postaji »Sv. Petar«, pa je to možda jedan od razloga zašto se tako i naziva i zašto nitko službeno nije opširnije reagirao, kao što je to bio slučaj i kada se otvarao »Vatican Mall«, neposredno uz baziliku sv. Petra, kada je službena reakcija bila tek objašnjenje da je riječ o privatnoj inicijativi jednoga poduzetnika koji je zakupio prostor nekadašnje zgrade Kongregacije za evangelizaciju naroda (Propaganda fide) u kojem je svojedobno bila i specijalistička škola za medicinske sestre bolnice »Bambino Gesu«, koji je očito otvorio taj centar uz dugoročno razmišljanje jer se u Godini jubileja 2025. u Vatikanu i Rimu očekuje oko 35 milijuna vjernika i hodočasnika iz cijeloga svijeta.

Što znači titula monsinjora?

Poštovani! Imam kratko pitanje. Što zapravo znači titula monsinjor i koje bi svećenike tako trebalo titulirati? Hvala na odgovoru.

Zoran, Koprivnica

Monsinjor je titula koja se odnosi na nadbiskupe i biskupe, kanonike i prebendare te sve ostale svećenike kojima se dodjeljuje kao počasna titula. Kako piše Adalbert Rebić, dolazi od talijanske riječi »monsignore« ili francuske »mon seigneur«, a znači »moj gospodine«. Podjeljuje ju papa. U kontekstu Vašega pitanja podsjećamo da je papa Franjo nastavio reformu kojoj je jedan od ciljeva i suzbijanje karijerizma u Crkvi, pa je dokinuo mogućnost podjele te titule svećenicima mlađima od 65 godina. U prvo vrijeme ta je titula bila počasna, dodjeljivao ju je uvijek papa, na prijedlog mjesnoga biskupa.

Posebna titula monsinjora uvedena je za vrijeme pape Urbana VIII. (1623. – 1644.), ali od 14 različitih kategorija, papa Pavao VI. ih je za vrijeme Drugoga vatikanskoga koncila smanjio na samo tri, a papa Franjo s tom reformom nastavlja. Svećenici koji su monsinjori imali su posebne povlastice, a mnogi su biskupi koristili pravo na dodjelu titule monsinjora kao nagradu za svećenike koji su im bili posebno privrženi, ali i kao znak zahvale i unaprjeđenja za izvrsne svećenike. Tom titulom nazivamo dakle samo svećenike za koje znamo da su imenovani monsinjorima, premda ćete naići na brojne svećenike koji su imenovani monsinjorima, ali ne žele da ih se zbog toga posebno hvali ili tako naziva.