OD UKUSNA OBROKA DO LIJEKA Mahune su stari pučki lijek za čišćenje organizma

Foto: Shutterstock

Mahuna (lat. Phaseolus vulgaris) niskokalorično je povrće te dobar izvor prehrambenih vlakana, osobito neprobavljive celuloze. Prehrambena vlakna imaju važnu ulogu u redovitu pražnjenju crijeva, daju osjećaj sitosti i tako usporavaju izlučivanje hormona grelina, koji šalje poruku mozgu o osjećaju gladi. Osim toga, topiva vlakna pomažu u snižavanju razine štetnoga LDL kolesterola. Na taj način mahune pridonose zaštiti srca i krvnih žila. Mahune su bogate vitaminom K poznatim kao koagulacijski vitamin koji sprječava krvarenje, ali ima i znatnu ulogu u metabolizmu kostiju i drugih tkiva te je važan za mineralizaciju kostiju i prevenciju osteoporoze. Osim toga, mahune sadrže i mineral silicij koji je važan za zaštitu koštanoga i vezivnoga tkiva pa uz ostale vitamine i minerale kojima obiluje također je važan za zaštitu koštanoga tkiva. Mahune su i bogat izvor bjelančevina koje su potrebne u metabolizmu i izgradnji stanica tkiva. Mahune su stari pučki lijek za čišćenje organizma od štetnih tvari i za regulaciju šećera u krvi.

  • Mahune su dobar izvor folne kiseline, koja je važna za sazrijevanje eritrocita, kao i za pravilan razvoj neurološke cijevi iz koje se razvija centralni živčani sustav u djeteta pa se iz toga razloga preporučuje trudnicama.
  • Samo jednim obrokom mahuna zadovoljit će se dnevna potreba za bjelančevinama.
  • Mahune sadržavaju 44 kalorije po obroku pa su dobre za održavanje tjelesne mase.
  • Mahune sadrže visoku količinu klorofila, koji mogu blokirati kancerogene učinke heterocikličkih amina koji nastaju pri pečenju mesa na roštilju na visokoj temperaturi.
  • Jedna šalica sirovih mahuna sadrži 2,7 g vlakana, od kojih su neka topiva.