PASTRNJAK SLATKASTA OKUSA Povrće bogato eteričnim uljima

Pastrnjak

Pastrnjak (Pastinaca sativa, lat.) povrtna je kultura, slatkastoga okusa nalik mrkvi, ali bijele boje. Ta je biljka bogata eteričnim uljima, od kojih u najvećoj količini sadrži terpinolen i miristicin, ali i druga ulja koja mu daju specifičan aromatični miris. Eterična ulja pastrnjaka imaju brojna ljekovita djelovanja, a posebno protubakterijska, čak i na tvrdokorne bakterije poput Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus te protugljivična na Candidu albicans. Nadalje, eterična ulja potiču oslobađanje probavnih enzima i želudčanoga soka pa utječu i na poboljšanje probave. Osim toga, pastrnjak sadrži topiva vlakna koja također djeluju na poboljšanje probave te u probavnom sustavu stvaraju viskoznu masu koja štiti sluznicu od djelovanja štetnih tvari. Nadalje, pastrnjak je bogat vitaminima B, C, E i K te mineralima, od kojih je najzastupljeniji kalij, koji utječe na rad srčanoga mišića te mišićnoga i živčanoga sustava, kao i regulaciju tjelesnih tekućina. Iz toga razloga pastrnjak je i diuretik koji pridonosi izbacivanju tekućine iz tijela.

  • Pastrnjak sadrži furokumarine koji su pokazali pozitivno djelovanje na širenje krvnih žila i glatkih mišića pa su korisni za opuštanje krvnih žila te kod grčeva probavnoga i mokraćnoga sustava i bronhospazma. No furokumarini imaju fototoksično djelovanje koje pod utjecajem sunčeva svjetla može uzrokovati crvenilo i plikove na koži.
  • Visoka koncentracija sumpora i silicija u pastrnjaku pridonosi zaštiti noktiju od krhkosti.
  • Pastrnjak sadrži znatnu količinu folne kiseline, što je korisno u trudnoći za razvoj ploda.
  • U osjetljivih osoba i sklonih alergijama pastrnjak može izazvati jaki dermatitis.
  • Pastrnjak je dobar u prehrani za skidanje kilograma. Energetska vrijednost 100 grama pastrnjaka je 75 kcal, a topiva vlakna djeluju na smanjenje lučenja hormona grelina koji je odgovoran za osjećaj gladi.