PEKMEZ I RAKIJA NISU JOJ JEDINE VRLINE Šljiva – partner u regulaciji probave

Foto: Shutterstock

Šljiva (Lat. Prunus domestica), poznata i po pekmezu od šljiva i rakiji šljivovici, nije samo ukusna za nepce, nego je dobra za zdravlje. U narodnoj, ali i u službenoj medicini plod šljive posebno je cijenjen kao prirodni laksativ, odnosno sredstvo za regulaciju stolice kod opstipacije (zatvora stolice). Suhe šljive sadrže visok udio topivih i netopivih vlakana koja omekšavaju stolicu, čine je voluminoznijom te olakšavaju prolaz kroz crijeva. Toj funkciji pridonosi i sadržaj prirodnoga šećera sorbitola koji ima sposobnost upijanja vode te tvar dihidroksifenil-isatin koja potiče kontrakciju (stezanje) crijeva. Topiva vlakna (pektini) koja se nalaze u pulpi ploda vežu masti, žučne kiseline i toksine te pomažu u njihovu izbacivanju iz tijela. Na taj način djeluju i na snižavanje kolesterola u krvi, a time smanjuju rizik od pojave ateroskleroze. Osim toga, topiva vlakna povećavaju osjetljivost organizma na inzulin i stoga su važna u prevenciji i liječenju dijabetesa tipa 2. Nadalje, šljive imaju vrlo nizak glikemijski indeks, što je važno u kontroli razine šećera u krvi, kao i u produženom osjećaju sitosti.

  • Zbog sadržaja oksalata osobe s bolestima bubrega i žuči trebale bi ograničiti konzumaciju šljiva zbog mogućega utjecaja na stvaranje kamenaca. No oksalati poboljšavaju apsorpciju kalcija pa se osobama koje uzimaju suplemente kalcija preporučuje da dva do tri sata prije uzimanja suplemenata pojedu nekoliko šljiva.
  • Poznat je narodni lijek protiv zatvora kompot od suhih šljiva.
  • Prevelika količina konzumiranja šljiva može izazvati proljev, plinove i grčeve u crijevima.
  • Šljiva u osušenom obliku sadrži čak šest puta više antioksidansa od sirovoga ploda.
  • U trudnoći se preporučuje konzumiranje šljiva zbog regulacije stolice, kao i zbog bogatoga sadržaja vitamina C i E koji blagotvorno utječe na placentu (posteljicu) i krvne žile.
  • Plod šljive sadrži polifenole poput luteina, kriptoksantina i zeaksantina koji imaju snažna antioksidacijska i protuupalna svojstva. Zeaksantin dobro filtrira UV zrake pa je koristan u zaštiti kože i očiju.
  • Šljiva je bogata mineralom kalijem važnim za regulaciju krvnoga tlaka.