PLODOVI BIJEDE I PROGONSTVA O nadi i brdima

Nacrtala: Renata Matešić, 3.A

K brdima oči svoje uzdižem: odakle će mi doći pomoć? (Ps 121, 1)

Svaki će vjerni katolik spremno priznati da mu je Crkva majka. No malo koji će doista i razaznati što to otajstvo priprema njezinoj djeci. Jer ako je doista majka, Crkva nije tek roditeljica, nego i odgojiteljica; slikovito, nije tek ona koja hrani tijelom, nego i ona koja uči riječima. Dijete pak tek u odrasloj dobi razazna da mu je, premda je usvojilo materinski jezik, stvarnost iza nekih njegovih riječi ostala strana.

Sa zemljopisnoga gledišta bila su to tek mala brda, jedva vrijedna imena. S ljudskoga gledišta bila su to brda bijede i progonstva. Pa ipak, koliko je nade s njih do danas poteklo u ljudske nizine jer se Marija odvažila uspeti!

Među riječima Crkve s kojima se to zbilo svakako je i riječ nada: prekrili su je vjera i san, žudnje i želje, optimizam i pozitivnost. Čini se, na nadu je do danas naleglo čitavo brdo nejasnoće.

Zasigurno, jedan od uzroka tomu brdu leži upravo u – nedostatku brda. Židovi su, naime, u brdima vidjeli mjesta gdje se objavljuju Božja obećanja: Mojsiju na Sinaju, Iliji na Nebu, svemu svijetu na Sionu. To i Apostol ima na umu kada veli da je nada iščekivanje onoga što se ne vidi. Jer u kraju gdje nema nikakva brda nema ni toga što bi oku ostalo skriveno; no zato i nema ničega što bi čitavo tijelo povelo uvis. Kada iz duhovnoga krajolika jednoga doba iščeznu brda nesigurnosti i ograničenosti, tada u krajoliku ljudske duše umine radost povjerenja i zanos vječnošću. A s njima i nada.

Marijin put u povijesti spasenja započinje upravo uzlaskom na brdo: njezinim trudničkim putovanjem Elizabeti iz Nazareta u Judeju. Istim će brdskim putom uzići u Betlehem, pohoditi Jeruzalem i pobjeći u Egipat, a njezin posljednji spasonosni uspon slijedit će trag Isusovih stopa na Golgoti. Sa zemljopisnoga gledišta bila su to tek mala brda, jedva vrijedna imena. S ljudskoga gledišta bila su to brda bijede i progonstva. Pa ipak, koliko je nade s njih do danas poteklo u ljudske nizine jer se Marija odvažila uspeti!