POMAŽE ČAK I U MRŠAVLJENJU Bogatstvo vlakana u ječmu u službi je zdravlja

Foto: Shutterstock
Ječam se preporučuje i za proljetno čišćenje organizma, među ostalim zbog sadržaja topivih vlakana beta-glukana koja utječu na poboljšanje probave

Ječam (lat. Hordeum vulgare), poznat kao ričet, gerš, žitarica je koja se upotrebljava u pripremi jela, no veoma je dobra u smanjenju masnoća, smanjenju upala probavnoga trakta, jačanju imuniteta, ali i mnogo više od toga. Zbog veoma visokoga sadržaja pantotenske kiseline koja u kombinaciji s drugim vitaminima ima važnu ulogu u metabolizmu masti ječam slovi kao namirnica za »zagrijavanje« organizma tijekom zime. No ječam se preporučuje i za proljetno čišćenje organizma, među ostalim zbog sadržaja topivih vlakana beta-glukana koja utječu na poboljšanje probave, održavanje povoljne ravnoteže crijevne mikroflore, snižavanje razine štetnih masnoća te glukoze u krvi. Zbog sadržaja antioksidansa i vitamina E ječam osnažuje imunosni sustav. Lako je probavljiv, a ječmena sluz (jako raskuhan ječam) iznimno je ljekovita u liječenju upaljene sluznice i želudčanoga vrijeda, što se često javlja u proljeće. U narodnoj medicini ječam i ječmeno brašno pomiješani s octom i drugim sastojcima koristili su se kao oblog kod bolnih i upaljenih zglobova.

  • Ječam je niskokalorična žitarica. 100 g kuhane prekrupe ječma sadrži 123 kcal. Bogatstvo vlakana u ječmu pridonosi i skidanju neželjenih kilograma.
  • Zbog visokoga sadržaja proteina u ječmu koji pomaže u izgradnji mišića koristan je za sportaše i ljude koji se bave fizičkim radom te rekonvalescente.
  • Ječam sadrži i do 35 posto nezasićenih masnih kiselina koje smanjuju kolesterol u krvi, što nije slučaj ni s jednom žitaricom.
  • Od vitamina sadrži gotovo sve vitamine grupe B, a posebno je važan sadržaj vitamina B12 koji uglavnom sadrži meso, a rijedak je u ostalim namirnicama biljnoga podrijetla te je zbog toga ječam prikladan za vegetarijance.
  • Zbog sadržaja glutena ne preporučuje se u prehrani osoba koje boluju od celijakije (bolest koju obilježava trajna nepodnošljivost glutena).
  • Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) potvrdila je da dodavanje ječma u prehrani može smanjiti rizik od srčanih bolesti te dopustila da na pakiranjima proizvoda koji sadrže ječam stoji oznaka da su topiva vlakna koja sadrži proizvod korisna za srce.