POSEBNI OBIČAJI SLAVLJENJA USKRSA Od rasplamsanih kola do uskrsnih jahača

Foto: Shutterstock | Firenza
Odlasci na misu, oslikavanje pisanica i obiteljska okupljanja neki su od poznatih načina slavlja svetkovine Kristova uskrsnuća. No u bogatoj tradiciji uskrsnoga slavljenja zapisani su i neki neobični običaji. Festival u Firenzi, filipinske procesije i uskrsni jahači samo su neki od njih
FIRENZA
»Rasplamsana kola« pali mjesni nadbiskup

Uz firentinske arhitektonske »ljepotice« – katedralu i krstionicu – na Uskrs su sve oči tamošnjih vjernika uprte u »rasplamsana kola« (Scoppio del Carro). Već više stoljeća to je jedan od najvažnijih i najomiljenijih festivala u Firenci jer spaja povijest, tradiciju i vjeru. Na Uskrs volovi do katedralnoga trga dovlače kola ukrašena cvijećem i napunjena pirotehnikom, a prate ih brojni građani u karakterističnoj firentinskoj odjeći. U cijeli događaj uključen je i nadbiskup Firenze. Naime, upravo on prije vatrometa blagoslivlja kola kada dođu pred katedralu, a potom uz tonove »Slave« plamenom uskrsne svijeće pali fitilj kojim se pokreće golubica koja preko sajle više desetaka metara juri preko ulaza da zapali kola. Golubica simbolizira Duha Svetoga, a vatra Isusovo uskrsnuće, pa Firentinci uspješan golubičin let i paljenje vatrometa smatraju dobrim znakom za sljedeću godinu koja je u prošlosti u Firenci počinjala 25. ožujka.

FILIPINI
Uz »Kraljice neba« susret dva lika

Za katolike otočne države Filipina uskrsno jutro nezamislivo je bez procesije zvane »Salubonga«, pučke pobožnosti koju organiziraju mnoge župe u zoru. Još za mraka, već u 4 sata, kreću dvije odvojene procesije: jednu čine muškarci koji nose lik uskrsnuloga Krista odjevena u bijelo te sa zastavom pobjede nad smrću, a u drugoj žene nose kip Blažene Djevice Marije Žalosne prekriven crnim velom. Dvije procesije uz molitvu i pjesmu idu svaka svojim putom dok se ne susretnu ispred crkve. To je najsvečaniji dio – susret Uskrsnuloga i Blažene Djevice Marije. Nakon što se otpjeva »Kraljice neba, raduj se« anđeo (dijete u bijeloj odjeći) podiže Marijin veo te se dva lika susreću. U znak toga »povezivanja« oglašuju se zvona crkve, a svi okupljeni slavlje Uskrsa nastavljaju jutarnjom misom.

NJEMAČKA
Uskrsni jahači prenose radosnu vijest

U katoličkim župama Saske na istoku Njemačke vjernici, pripadnici slavenske etničke skupine lužički Srbi, Uskrs slave na poseban način. Tradicija uskrsnih jahača koji prenose poruku Kristova uskrsnuća susjednim župama i mjestima živi već više od pet stoljeća. Posljednjih se godina broj uskrsnih jahača povećao. Dok jašu od mjesta do mjesta, mole i pjevaju pjesme o Kristovu uskrsnuću. U naseljenim mjestima procesiju uskrsnih jahača pozdravljaju crkvena zvona, a jahače prati molitva krunice. U procesiji se nosi križ, zastave župe i kip uskrsnuloga Krista. Svi su jahači svečano odjeveni: nose crni cilindar i kaput, bijele rukavice, a posebno su ukrašeni i konji sa šarenom izvezenom vrpcom na repu. Kada dođu do crkve, uskrsni jahači obiđu i groblje jer mrtvima najavljuju Kristovo uskrsnuće te mole za pokojne.