POTVRDILI I ZNANOST I NAROD Dobričica – korov, hrana i lijek

Puzava dobričica

Puzava dobričica (Glechoma hederacea lat.) vrsta je ljekovitoga i jestivoga korova. Bioaktivni spojevi koje sadrži dobričica su flavonoidi (kvercitin, apigenin i luteolin), tanini, gorke materije, esencijalno ulje, saponini i smole. U sastavu dobričice pronađena su dva alkaloida, hederacin A i hederacin B, koji djeluju citotoksično na stanice raka debeloga crijeva. Osim toga eterično ulje dobričice sadrži ljekovite spojeve među kojima su najzastupljeniji seskviterpeni i monoterpeni koji se zbog svojih svojstava upotrebljavaju u sintezi lijekova protiv raka. Znanstvena istraživanja upućuju na nekoliko farmakoloških učinaka dobričice u kojima je vodeni ekstrakt dobričice pokazao antibakterijsko i antikancerogeno djelovanje te stimulirajuće djelovanje na trombocite. Laboratorijska istraživanja pokazala su da ekstrakt dobričice djeluje na smanjenje upalnih procesa i upalnih markera kod upalnih stanja jetara. U narodnoj medicini dobričica je najpoznatija u primjeni u obliku čaja protiv upala dišnih putova (posebno bronhitisa) i upale mokraćnih putova.

  • Zbog sadržaja flavonoida dobričica je imunostimulator i sredstvo za jačanje organizma.
  • Svježi sok biljke u narodnoj medicini upotrebljava se i kao prirodno ljekovito sredstvo kod trovanja olovom ili metalima te hranom i nikotinom.
  • Čaj od dobričice pomaže kod probavnih tegoba, olakšava smetnje u želudcu i crijevima koje nastaju zbog hipoaciditeta (pomanjkanja lučenja želudčane kiseline) te kod upalnih stanja crijeva i zaustavljanja proljeva.
  • U trudnica, dojilja i ljudi koji pate od kroničnih bolesti bubrega ili jetara potrebna je konzultacija s liječnikom.
  • Dobričica je korisna za proljetno pročišćavanje organizma nakon zime i može se upotrebljavati kao dodatak juhama ili salatama u kombinaciji s drugim ljekovitim biljkama za detoksikaciju (kopriva, maslačak, tratinčica).