PREDSTAVLJENE KNJIGE BOSONOGIH KARMELIĆANKI SV. MALE TEREZIJE I SV. MARAVILLAS OD ISUSA »Knjige koje približavaju susret duše s Bogom ljubavi«

Snimio: G. Matošević | U predstavljanju su sudjelovala i dvojica kardinala te predstavnice Zaklade »Sveta Maravillas od Isusa«

Iako bi se »sekulariziranim« očima životi sv. Maravillas od Isusa i sv. Male Terezije mogli učiniti zastarjelima – štoviše i radikalnima – a svaki nakladnički pothvat objavljivanja njihovih biografija i promišljanja možda i uzaludnim, petak 11. veljače i ispunjena dvorana »Vijenac« Nadbiskupijskoga pastoralnoga instituta na zagrebačkom Kaptolu brzo bi opovrgnuli takva shvaćanja.

Nakladnički pothvat za budućnost

Povod svečanoga večernjega okupljanja u »Vijencu« bilo je predstavljanje triju knjiga o životima i djelima dviju znamenitih bosonogih karmelićanki, čiji kontemplativni životi ne prestaju privlačiti pozornost hrvatskih vjernika premda su živjele u relativno dalekim zemljama i naoko različitim kulturama od Hrvatske – Francuskoj i Španjolskoj. Knjige »Ako mu ti dopustiš… Život svete Maravillas od Isusa, bosonoge karmelićanke«, potom »Mistični život majke Maravillas od Isusa, bosonoge karmelićanke« te »Mali katekizam prikazanja svete Terezije od Djeteta Isusa – poput žrtve paljenice milosrdnoj Božjoj ljubavi« prevedene su sa španjolskoga i objavljene u sunakladništvu Glasa Koncila i Zaklade »Sveta Maravillas od Isusa«.

Knjiga »Ako mu ti dopustiš« obiluje brojnim biografskim detaljima o sv. Maravillas, među kojima su i crtice o njezinim naporima dok je osobno osnivala 11 karmelskih samostana diljem svijeta – što je bez sumnje baština koju i suvremena Crkva uživa i danas.

Zajednička nit koja povezuje tri svetice – koje su živjele u različitim povijesnim razdobljima – jest u tome što su one prepoznavale koje su aktualne potrebe Crkve i onodobnoga društva, rekao je kardinal Rouco Varela. »Zajednička crta koja u duhovnosti spaja sve tri svetice kontemplativna je ljubav prema Isusu te iskustvo vjere utemeljene u susretu s Kristom«, istaknuo je španjolski kardinal

»Mistični život majke Maravillas« donosi brojna pisma koja je sv. Maravillas slala svojim duhovnicima o. Alfonsu Torresu, o. Florenciju od Djeteta Isusa i o. Valentinu od sv. Josipa. Treća knjiga, »Mali katekizam«, presjek je promišljanja sv. Male Terezije koja su okupili i kompilirali Terezijini duhovni sinovi na pomoć svim »malim dušama« koje žele rasti u svetosti na tragu znamenite svetice karmelićanke.

Na svečanosti predstavljanja o knjigama su govorila dvojica kardinala – zagrebački nadbiskup Josip Bozanić i madridski nadbiskup u miru Antonio María Rouco Varela, ujedno pisac predgovora knjiga o sv. Maravillas, prevedenih sa španjolskog na hrvatski. Pozdravljajući okupljene, kardinal Bozanić izrazio je zahvalnost što su tri knjige o dvjema sveticama – »dvjema karmelskim ružama« – dostupne hrvatskoj javnosti. »Drago mi je što ovim i na hrvatskom jeziku dobivamo knjige koje nam približavaju susret duše s Bogom ljubavi, susret koji se događa ako mu ti dopustiš«, rekao je kardinal Bozanić, izrazivši nadu da će nakladnički pothvat Glasa Koncila i Zaklade »Sveta Maravillas od Isusa« biti poticaj i nekim sličnim inicijativama u budućnosti u Hrvatskoj.

Svetice koje su prepoznavale potrebe suvremenika

Madridski nadbiskup u miru kardinal Rouco Varela s okupljenima je podijelio da je s radošću prihvatio poziv da sudjeluje u predstavljanju hrvatskih prijevoda izdanja o sv. Maravillas u Zagrebu. U svom je obraćanju povezao živote sv. Maravillas i sv. Male Terezije sa životom »velike« Terezije, sv. Terezije Avilske. Zajednička nit koja povezuje tri svetice – koje su živjele u različitim povijesnim razdobljima – jest u tome što su one prepoznavale koje su aktualne potrebe Crkve i onodobnoga društva, rekao je kardinal Rouco Varela. »Zajednička crta koja u duhovnosti spaja sve tri svetice je kontemplativna ljubav prema Isusu te iskustvo vjere utemeljene u susretu s Kristom.« Tri su svetice živjele i u vremenima velikih ratova, bolesti, ali i mislioca koji su osporavali Boga i Crkvu. Primjerice, sv. Mala Terezija bila je suvremenica Friedricha Nietzschea. »Vrijeme sv. Male Terezije bilo je vrijeme filozofa Nietzschea koji je htio ubiti Boga. Sveta Mala Terezija htjela je ljubiti Boga«, rekao je kardinal Rouco Varela. Dio posjeta Hrvatskoj madridskoga nadbiskupa u miru bilo je i upoznavanje lika i djela bl. Alojzija Stepinca, a dan ranije, o Stepinčevu, suslavio je misu pred zagrebačkom prvostolnicom. Upravo je iz te perspektive kardinal Rouco Varela izrazio divljenje hrvatskomu narodu koji je bez obzira na teška vremena očuvao vjernost Katoličkoj Crkvi i vjeri, ali i svojoj kulturi. Blaženoga Alojzija Stepinca nazvao je »sintezom velikoga duhovnoga i kulturnoga bogatstva hrvatskoga naroda«.

U ime nakladnika i organizatora svečanosti govorili su vršitelj dužnosti direktora Glasa Koncila i njegov glavni urednik Branimir Stanić te voditeljica Zaklade »Sveta Maravillas od Isusa« Sanela Mlinarić. Glavni urednik Glasa Koncila govorio je o povezanosti katoličkoga tjednika i sv. Male Terezije s obzirom na to da su o njihovim spomendanima izišli prvi brojevi Glasa s Koncila (1962.) i kasnije Glasa Koncila (1963.). »Glas Koncila svetim karmelićankama mnogo duguje, ali jednako tako nemamo dojam da nas one žele držati u dužničkom ropstvu, nego da žele s nama razvijati duhovno prijateljstvo«, rekao je Stanić. Ravnateljica Zaklade sa životom sv. Maravillas upoznala se prije četiri godine, prilikom posjeta bosonogomu karmelu u Španjolskoj. Najprije se rodila ideja da se i na hrvatski jezik prevede svetičina biografija.

U svim njezinim pismima jasno je vidljiva referenca na svetu Tereziju od Isusa i sv. Ivana od Križa… Svi koji upoznaju svetu Maravillas i kroz knjige koje danas predstavljamo zasigurno će zaključiti kako Bog prolazi svijetom, a Maravillas od Isusa je jedna od njegovih najautentičnijih svjedoka«, rekla je Daniela Radan

Nakon objavljivanja biografija slijedila su svjedočanstva vjernika o brojnim uslišanjima po njezinu zagovoru, nakon čega se rodila ideja da se osnuje i zaklada koja će promicati pobožnost sv. Maravillas od Isusa.

Sličnosti s bl. Marijom Propetoga Petković

Tajnu privlačnosti pisama sv. Maravillas predstavila je Daniela Radan, članica upravnoga odbora Zaklade, koja je i lektorirala izdanja. Osamdesetih je Kongregacija za kauze svetaca razmatrala više od 12 tisuća stranica pisama sv. Maravillas. »Svetičine misli u tim pismima obuhvaćaju sve ono što je proživjela: uspomene na djetinjstvo i mladost, obitelj, redovnički poziv za Karmel, ljubav prema Bogu, njezine krjeposti, samostanske osnutke, redovnice, poglavarstvo, ljubav prema Crkvi i karmelskomu redu… U svim njezinim pismima jasno je vidljiva referenca na svetu Tereziju od Isusa i sv. Ivana od Križa… Svi koji upoznaju svetu Maravillas i kroz knjige koje danas predstavljamo zasigurno će zaključiti kako Bog prolazi svijetom, a Maravillas od Isusa jedna je od njegovih najautentičnijih svjedoka«, rekla je Daniela Radan.

O »Malom katekizmu« govorio je dekan splitskoga KBF-a prof. dr. Mladen Parlov, koji je put sv. Male Terezije sažeo u tri koraka. Prvi korak je Bog koji je ljubav, što je ujedno poziv čovjeku da dopusti Bogu da ga ljubi. Drugi korak je Bog kao milosrđe, koji poziva da mu se čovjek izruči kao žrtva. Treći je Bog kao proseća ljubav, što traži čovjeka da čini djela za njega. »Dvije karmelske ruže« mogu hrvatskomu narodu, ali i čitavomu suvremenomu društvu koje je u duhovnoj krizi, puno toga ponuditi. Spomenuo je i rad Zaklade »Svete Maravillas od Isusa« te dodao velike sličnosti između života glasovite španjolske bosonoge karmelićanke i bl. Marije Propetoga Petković.

Tijekom svečanosti prikazan je kratki videoprilog o životima sv. Terezije od Djeteta Isusa i sv. Maravillas od Isusa, izrađen uz pomoć Ureda za pastoral medija Varaždinske biskupije. Prikazana su i videosvjedočanstva o zagovoru sv. Maravillas hrvatskoga nogometnoga reprezentativca Ive Grbića i prevoditeljice Josipe Baran.

Svečanost u dvorani »Vijenac« glazbenim su nastupom uveličali oratorijski zbor »Cantores sancti Marci« i ansambl »Ayllu« koji su izveli stavke iz argentinske Mise Criolle Ariela Ramireza i njegove kantate »Navidad nuestra« pod ravnanjem Jurice Petra Petrača i solista tenora Emanuela Tomljenovića. Programom je moderirao novinar Glasa Koncila Luka Tripalo. Na kraju svečanosti članice Zaklade darovale su kardinale. Dar zagrebačkomu nadbiskupu došao je iz samostana bosonogih karmelićanki u Španjolskoj, a riječ je o ručno izrađenim pokrivalima za oltar, kalež i pliticu. Kardinal Rouco Varela na dar je dobio ulje na platnu sa Stepinčevim likom. Prijenos svečanosti mogao se izravno pratiti i na Youtube kanalu Glasa Koncila, a tiskana je i programska knjižica s obiljem informacija.

»Sveta Maravillas vodi moj život sto posto«
Videosvjedočanstva o zagovorima dviju svetica podijelili su hrvatski vratar i nogometni reprezentativac Ivo Grbić te prevoditeljica Josipa Baran. Nogometaš Grbić upoznao se s karizmom sv. Maravillas u krugu bliske obitelji, no u vrijeme kada je živio u Španjolskoj, kao igrač »Atletico Madrida«, na preporuku svećenika Josipa Mužića, u samostanu dvadesetak kilometara od Madrida upoznao je hrvatsku redovnicu koja ga je detaljnije upoznala sa životom sv. Maravillas. »Tada sam shvatio što je na stvari i tko stoji iza svega toga. Mogu reći da sveta Maravillas vodi moj život uz dragoga Boga sto posto«, rekao je u videu Grbić. Josipa Baran, koja je prevela »Mali katekizam prikazanja svete Terezije od Djeteta Isusa«, sa životom sv. Male Terezije upoznala se čitajući knjigu »Povijest jedne duše«. »To je istinski bilo preobraženje moga srca. Kada sam sjela i pročitala knjigu, znam da sam plakala jer jednostavno nisam mogla pojmiti koliko ljubavi i koliko Božje ljepote u jednom ljudskom biću može biti i koliko to isto biće može iz, zapravo klauzure samostana, dati za ostatak svijeta«, rekla je Josipa Baran.