PROFESORICA FRANCUSKOGA PROGOVORILA ŠPANSKOMU Naučila sam uz bl. Ivana Merza ljubiti Crkvu i Papu

Mirjana kraj kipa Ivana Pavla II.
Kako je Mirjana Franić naučila župljane u zagrebačkom Španskom moliti i pjevati na francuskom

Župa bl. Ivana Merza u zagrebačkom naselju Špansko među svojim aktivnim župljanima ima Mirjanu Franić, profesoricu francuskoga jezika, suprugu i majku troje djece, angažiranu laikinju koja je darove koje ima rado utkala u napredak župne zajednice kojoj pripada.

Mirjana je rođena 1965. godine u Bugojnu u Bosni i Hercegovini kao najmlađa od pet sestara obitelji Pavlović. Majka Jelena, djevojački Mišura, bila je vrlo pobožna i prenosila je svoju ljubav prema Majci Božjoj na svoje kćeri. Otac Ante radio je sam i nije žalio uložiti sve što ima u obrazovanje svojih kćeri koje su studirale i završile fakultete u Zagrebu. Sestre Marija i Dragica s obiteljima žive u Bugojnu, a Antonija je s obitelji u Zagrebu. Treća po redu sestra Antonija, Rajna su je zvali, nesretno je stradala i preminula u dobi od četiri godine. Nadimak je dobila zato što je s majkom voljela moliti krunicu.

Mirjana je djetinjstvo provela u Bugojnu, gdje je završila osnovnu i srednju školu. U rodnom gradu u župnoj crkvi sv. Ante primila je sakramente krštenja, prve pričesti i potvrde. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu upisala je 1984. godine studij francuskoga jezika i književnosti i opće lingvistike, a diplomirala je 1989. Oduvijek su je zanimali strani jezici i putovanja. Neposredno nakon diplome počela je raditi u školi, prvo u osnovnoj školi, a od 1991. predaje francuski jezik u IX. gimnaziji na Trešnjevci u Zagrebu. S mužem Krešimirom, rođenim Dubrovčaninom i magistrom ekonomije, upoznala se 1991. godine u Zagrebu, a nakon dvije godine vjenčali su se u Dubrovniku. Imaju troje djece: Antu, Katarinu i Jelenu. Mirjana i Krešimir su 2018. godine obnovili bračne zavjete i proslavili sa svojom djecom 25. godišnjicu braka.

Vjera na francuskom

»Kao obitelj najprije smo živjeli u novozagrebačkom naselju Dugave u župi sv. Mateja kao podstanari. Redovito smo zajedno išli nedjeljom na misu u Dugavama u crkvu koja se gradila. U svoj stan uselili smo se 2006. godine, u novoizgrađenom stambenom POS-ovu naselju u Španskom. Do utemeljenja nove župe bl. Ivana Merza na nedjeljne mise i svetkovine išli smo u župu Blažene Djevice Marije Žalosne u Španskom. A onda nam je osnovana župa bl. Ivana Merza, 10. veljače 2011. Moje aktivnije djelovanje započelo je s tečajem francuskoga jezika u siječnju 2012. Župi me privukao bl. Ivan Merz koji je i sam bio profesor francuskoga jezika. Jedan župljanin mi je predložio da uvedemo tečaj francuskoga. O toj sam ideji govorila svojoj kolegici i vrlo smo brzo došle do odluke da ponudimo dva tečaja: za djecu i odrasle. Nisam očekivala velik odaziv župljana. Ali ih je došlo puno. Moja je kolegica vodila tečaj za djecu, a ja za odrasle. U početku je bilo više od četrdeset polaznika u svakoj grupi. Susret sam započinjala molitvom bl. Merzu na francuskom, a kasnije smo polaznike na francuskom učile moliti i Očenaš, Zdravomariju i Slava Ocu. Mene je posebno nosilo traženje poticajnih misli našega zaštitnika na francuskom jeziku, kao i misli pape Franje koje su objavljivane na Twitteru. A to znači da smo prije sata imali i mali duhovni kutak. Na svetkovinu bl. Ivana Merza pjevali smo dvije crkvene pjesme na francuskom jeziku. Polaznici su bili oduševljeni i rado su sudjelovali. Bili smo kao velika obitelj. Pokretali smo i druge aktivnosti, npr. posjet domu za nezbrinutu djecu ‘Kući sv. Josipa’ u Hrvatskom Leskovcu prije Božića, kad smo pripremali prigodne pjesme na francuskom jeziku i kratki program o bl. Merzu. Nakon tri godine tečaja organizirali smo prvo hodočašće u Lurd (2014.), a nakon šest godina drugo hodočašće u Lurd i Fatimu (2017.). Tad smo upoznali Dragutina Goričanca, svećenika i vozača autobusa, ‘crkve na kotačima’, i duhovnika udruge ‘Job’, s kojom smo ostvarili hodočašća. Duhovni plodovi tih hodočašća vidljivi su i danas.«

Otvorenost župnika nosi župu

»Tečaj je trajao šest godina. U jednom sam trenutku osjetila da je došlo vrijeme za završetak tečaja. Tečaj mi je omogućio da bolje upoznam župljane i uključim se u župne aktivnosti. Počela sam odlaziti na susrete molitvene zajednice, pjevati u obiteljskom zboru, uključila sam se u biblijsku grupu (danas čitači), postala sam članica župnoga pastoralnoga vijeća. Dajući drugima ono što znam i imam, bila sam sretna. Jasno, ništa od svega ne bi bilo moguće ostvariti da župnici naše župe nisu bili otvoreni za prihvaćanje ideja župljana i pomoć koju je svaki od njih dao u ostvarenju tih ideja i aktivnosti.

Do danas smo imali četiri župnika. Prvi župnik bio je Zlatko Pavetić, drugi Marko Vuković, treći Darko Bručić Pavuk, a naš je sadašnji župnik Marko Čolak. Svi su ti župnici mladi i spremni nositi se s izazovima današnjega vremena. Naime, naša župa još nema izgrađenu crkvu. Imamo pastoralni centar u kojem se tijekom tjedna slavi misa, a zbog pandemije misa se nedjeljom i blagdanima, kao i pobožnost bl. Ivanu Merzu svakog 10. u mjesecu, slavi na otvorenom, na našem zemljištu koje zovemo ‘zelena katedrala’. Međutim, živa smo Crkva mi župljani.«

Trebamo radnike, molitelje i patnike
Svatko od nas zna da treba zajednicu, iskrene međusobne odnose, a župna zajednica treba biti mjesto gdje se sve to može ostvariti. Naravno, trebamo radnike, molitelje i patnike, kako je napisao naš blaženik Ivan Merz. Osim toga, kad sam shvatila koliko sam vremena i truda uložila u profesionalno usavršavanje (završila sam i interdisciplinarni poslijediplomski stručni magisterij – Europski studiji), zaključila sam da drugačije ne može biti ni s duhovnim životom. Vjerojatno mi je zbog toga posebno drag bl. Merz koji je u svom kratkom životu toliko toga napravio. Nije žalio ni truda ni vremena kako bi upoznao našega Spasitelja, Isusa Krista. Župa je pravo mjesto da bi se to ostvarilo. Čini mi se da nije slučajno postao zaštitnik moje/naše župe.
Vjenčić koji nosi obitelji

»A onda se dogodilo i osnivanje vjenčića Prečistoga Srca Josipova koji je duhovni plod hodočašća naše župe u Karlovac i Krašić u studenom prošle godine. U godini sv. Josipa već od 1. prosinca započela je molitva sv. Josipu u obiteljima. Naš je vjenčić uglavnom sastavljen od obitelji koje svaki dan prema rasporedu mole i poste na nakane sv. Josipu. Ostali smo međusobno povezani, ali ovaj put duhovno, što ponovno čini veliku obitelj u našoj župi koja je sada povezana sa svetištem sv. Josipa u Karlovcu.

Upoznajući život i djelo bl. Merza, shvatila sam da je blaženik gajio veliku ljubav prema Crkvi i papi. Njegova je misao: ‘Jedna je od bitnih karakteristika svakog rimskog katolika da ljubi Svetog Oca Papu i da sve svoje misli i djela ravna prema njegovim odredbama i željama.’ Zahvaljujući neumornu radu o. Božidara Nagya, postulatora za kanonizaciju, danas možemo upoznati našega zaštitnika. Kao vjernica posebno sam zahvalna dragomu Bogu i roditeljima na daru života i vjere koju su mi prenijeli. Sretna sam i ostvarena u svojoj obitelji koja je jako važna u očuvanju kršćanskih vrijednosti koje treba živjeti. Vjera i obitelj su mi temelj iz kojega iznosim sve drugo što sam primila.«