RAZBILI STIGMU »NEPLAĆENOGA RADA« Razvoj mladih i dobrobit zajednice

Udruga Oppidum

Sanja Stojanović, predsjednica udruge »Oppidum«, Požega

S ciljem socijalnoga i ekonomskoga uključivanja neaktivnih i nezaposlenih mladih u Požeško-slavonskoj županiji osnovana je 2008. godine udruga »Oppidum« u sklopu projekta koji su proveli Grad Pleternica i Hrvatski zavod za zapošljavanje Požega, koji je financiran u sklopu programa CARDS. Od tada do danas udruga se ponajprije bavi mladima, njihovim položajem u društvu, osobnim razvojem, unaprjeđenjem njihovih vještina potrebnih za ulazak na tržište rada, a sve kroz njihove aktivnosti za dobrobit zajednice. Zaslužni su za brojna osposobljavanja mladih. U 2011./2012. »Oppidum« je kao partner sudjelovao u provedbi projekta »Busy Bees« koji je bio financiran kroz IPA IV – »Mladi na tržištu rada« i bavio se prekvalifikacijom nezaposlenih mladih osoba za razna zanimanja. Nadalje, od kraja 2014. do polovice 2016. u partnerstvu s Institutom za razvoj tržišta rada i portalom »MojPosao« provodio se projekt »Job College Job clubs« čiji je cilj povećati šanse za zapošljavanje mladih osiguranom kvalitetnom potporom u traženju zaposlenja i osnivanjem kluba za zapošljavanje mladih, financiran kroz ESF.

U društvu koje se bori s visokom stopom nezaposlenosti, gdje građani teško pronalaze plaćeno zaposlenje, rijetko su spremni svoje vrijeme utrošiti na »neplaćeni rad«. To je potpuno pogrješno stajalište jer volonterski rad može biti izvrsna početna točka na putu prema zaposlenju.

Udruga djeluje i na području kulture pa se tako od 2015. g. provodi projekt »Media Lab Oppidum«, kojemu je cilj omogućiti fotografima, slikarima, kiparima, 3D dizajnerima, programerima, predavačima, književnicima i drugim umjetnicima umjetnički prostor za djelovanje te tako promicati razne oblike umjetnosti.

Iznimno vrijedan projekt za zajednicu je formiranje Volonterskoga centra »Oppidum« koji je osnovan krajem 2016. godine kojemu je cilj povećanje broja mladih uključenih u volonterske aktivnosti na području županije. U društvu koje se bori s visokom stopom nezaposlenosti, gdje građani teško pronalaze plaćeno zaposlenje, rijetko su spremni svoje vrijeme utrošiti na »neplaćeni rad«. To je potpuno pogrješno stajalište jer volonterski rad može biti izvrsna početna točka na putu prema zaposlenju. Volontiranjem osoba može steći nova iskustva, vještine i znanja, izbrusiti postojeće kompetencije, steći samopouzdanje i osnažiti se za izlazak na tržište rada. Upravo se taj način razmišljanja pokušava potaknuti u mladih osoba brojnim radionicama koje se provode sa srednjoškolcima i studentima, ali i mladim nezaposlenim osobama. Slične se aktivnosti provode i radom Info centra za mlade »Oppidum«, koji u sklopu udruge djeluje od 2014. godine.