RAZLIČITI NAČINI MOLITVE KRUNICE Moraju li se spominjati zazivi u moljenju krunice?

Foto: Shutterstock
Moraju li se spominjati zazivi u moljenju krunice?

Poštovani. Silno me ljuti kada se na javnom moljenju krunice izbacuje spominjanje zaziva nakon Zdravomarija. Smije li se to činiti, zašto je to uzelo toliko maha? Hvala na odgovoru.

Postoje različiti načini molitve krunice, a u našim ćete župama najčešće naići na onaj prvi – koji i Vi spominjete – u kojem se nakon svake Zdravomarije spomene zaziv pojedinoga otajstva povezan s krunicom koju molimo. Drugi je način, koji možda nije tako učestao, ali nije pogrješan, onaj da se na početku svake desetice, to jest prije početka molitve pojedinoga otajstva, pročita uvod za razmatranje (zaziv) i onda se nakon Zdravomarija taj zaziv više ne ponavlja. U tom kontekstu želimo istaknuti prijedlog sv. Ljudevita Montfortskoga (Monfortanci.com) koji je predložio i poseban način moljenja krunice. Ovo su njegovi savjeti koje smo pronašli na navedenoj internetskoj stranici: »Nakon što zazoveš Duha Svetoga da bi dobro molio krunicu, na trenutak se saberi pred Bogom, i na način kako ću ti kasnije pokazati, prikaži pojedine desetice. Prije nego što započneš deseticu, zaustavi se na trenutak, duže ili kraće, ovisno o vremenu kojim raspolažeš, kako bi sagledao otajstvo koje slaviš te po tom otajstvu i po zagovoru Presvete Djevice uvijek traži jednu od kreposti koja je na poseban način sadržana u tom otajstvu i koja ti je najpotrebnija. Najviše pazi na dvije pogreške koje čine gotovo svi koji mole krunicu. Prva, da ne formuliraju nikakvu nakanu prije nego počnu moliti; ako ih pitaš zašto mole ne znaju ti odgovoriti. Zbog toga uvijek imaj na pameti da moliš za neku milost, da nasljeduješ neku krepost ili da se oslobodiš od nekoga grijeha. Druga greška u koju se redovito pada moleći krunicu je ta da već od početka molitve mislimo samo na to da je čim prije završimo« (Čudesna tajna svete Krunice za obratiti se i spasiti se, br. 126).

Na internetskim stranicama Hrvatske katoličke mreže također možete pronaći vrijedne savjete kako biste što pobožnije i ustrajnije molili krunicu – »koja vjernom puku zamjenjuje Časoslov« (Katekizam Katoličke Crkve, 2678), a preuzeti su s Facebook-stranice Krunice Hrvata svega svijeta: »1. Ako ti je teško izdvojiti sabrano vrijeme, moli deseticu po deseticu kroz dan, krenuvši od jutra. 2. Moli krunicu i dok radiš rutinske poslove i tako ih još više posveti. 3. Moli uz podršku prijatelja ili druge duhovne osobe. Pomoći će ti u ustrajnosti znati da je netko uz tebe i prati te svojom podrškom i zagovorom. 4. Danas mnogi mole uz podršku zajedništva koje se sastaje online na Facebooku ili Instagramu. Ako ti treba dodatni poticaj ili organizirano vrijeme, pokušaj i ti tako. 5. Krunica se često moli u brojnim župama prije svete mise. Pokušaj i ti ranije doći na misu i uz molitvu s Gospom o Isusovu životu pripremi se za susret s Njim u euharistiji. 6. Zašto moliš krunicu? Pročišćenje tvojih nakana i molitva iz ljubavi, ne obveze, sigurno će ti pomoći da moliš s više srca i češće. 7. Izmoli barem deseticu s djecom. Posebna je milost i radost kada tako čista srca mole. 8. Ako pogledaš koliko dnevno pogledaš nebitan sadržaj, obavijesti o porukama, mailove… kada bi samo dio tog vremena zamijenio deseticama molitve, zapravo bi otkrio koliko vremena zaista imaš i da zaista možeš posvetiti čitav svoj dan molitvom s Marijom Majkom Crkve. 9. Pronađi i nadahni se svjedočanstvima o molitvi krunice, knjigama o Majci Mariji i onome što KKC uči o krunici. Drukčije ćeš početi gledati na tu molitvu i s više predanja je moliti kad naučiš o njezinoj milosnoj snazi i važnosti. 10. Krunicu možeš razmatrati, u nju uroniti i još više Boga susresti i zato neka ta ljubav obiluje – možda ti je dano da možeš i više i dublje od jedne krunice. Neka te Marija dovede još bliže k Isusu.«